Зад кулисите на спектакъла Caged от Gaya Dance Company

OFFNews 10 юли 2019 в 05:39 1782 0

Снимка Лина Кривошиева

Екипът зад проекта.

Световната премиера на Caged ще се състои на 7 септември в Дом на културата “Борис Христов” от 19:30 часа. Спектакълът е първият проект на основаната в Пловдив Gaya Dance Company и е копродуциран от Фондация “Едно за Култура и Изкуства”. Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo.

Хореограф на Caged е Пансън Ким (Корея), а в спектакъла взимат участие българските артисти Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов (сценография), Мариета Голомехова (дизайн на кукли и маски) и Емилиян Гацов (композитор и озвучител). На сцената ще видим танцьорите от Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн е поверен на Каролин Вандам от Франция.

Сливайки съвременен танц, музика и куклен театър в едно цяло, Caged ни отвежда в света на страховете, които царуват над съзнанието и умовете ни. Заклещени в страх, забравяме, че това е състояние на духа, което може да бъде победено. Как? Като оставим страховете да преминат през нас, вместо да ги затваряме вътре в себе си. Като отворим съзнанието си и си позволим да бъдем истински щастливи.

Спектакълът ще ни запознае с историите на трима персонажи, затворени в клетките на собствените си страхове, които ще оживеят на сцената под формата на танцуващи реални и нереални същества. Докато героите отделят огромно количество психологическа енергия, борейки се с “демоните” си, те ще се материализират в една нова действителност.

Кой стои зад проекта?

Пансън Ким - хореограф и основател на Gaya Dance Company

На сцената Пансън Ким изследва съкровените емоции, тънките струни на душевността и обмяната на енергия между хората. CAGED е първата творба на неговата компания Gaya Dance Company а сам споделя, че тя е “огледало на собствените ни увреждания”.

Пансън Ким се занимава със съвременен танц още от дете и завършва Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул. Развива международна кариера като танцьор в продукции на Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю и други. От 2010-а година насам създава е хореограф на редица съвременни танцови спектакли с международно признание.

Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин - танцьори

Джийон Янг следва съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), а след това се присъединява към танцова компания LDP в Южна Корея. Участвала е в проекти на Art Project Bora и е танцувала на международни сцени по целия свят, включително в Швейцария, Мексико, Германия, Испания, Франция, Финландия, Щатите и Индонезия.

Бонг Су Ким е танцьор и хореограф, базиран в Сеул, Южна Корея. След като завършва специалност Съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), Ким започва да танцува за множество компании, както в Корея, така и навън. В момента е основният хореограф в колектива Ubuntu и член на креативната група mover.

Йонгджун Шин е танцьор от корейски произход, базиран във Франция. Той е част от танцовата компания Theater Bielefeld, като преди това, също като Джийон Янг, е бил част от LDP в Южна Корея. Участва в в редица международни продукции, а също така и преподава танц в Училището по изкуства в Лозана.

Павел Терзийски - музикално изпълнение

Павел Терзийски е уникален джаз вокалист, чиито разнообразни техники пренасят слушателите в далечни земи и представят дълбоко ниво на преживяване на музиката. През последното десетилетие участва в множество солови и групови проекти с някои от най-големите имена, част от българската ъндърграунд джаз сцена - Антони Дончев, Росен Захариев, Arable Karajan и други. Открояващ се със своите оригинални музикални импровизации, Павел е познат сред публиките в Германия, Великобритания, Австрия, Норвегия и Холандия.

Емилиян Гацов - композитор

Емилиян Гацов живее и работи в цяла Европа. Гацов създава и музикалната среда за голяма част от спектаклите на Иво Димчев. Автор e на музиката на повече от 70 театрални постановки, танцови спектакли и филмови продукции. Сътрудничи с популярни български режисьори като Мариус Куркински, Десислава Шпатова, Касиел Ноа Ашер и други. Няколко пъти е номиниран за „Икар“ и „Аскеер“ в категорията за авторска музика и печели „Икар“ за „Психоза 4:48“ на Десислава Шпатова. Автор е и на музиката на множество танцови проекти на формации като NOMAD Dance Academy, балет Арабеск, Brain Store Project и други.

Полина Христова и Стефан Димитров - кукловоди

Полина Христова се изявява на различни сцени в българския куклен театър от 1993-а г. насам. Актриса, завършила НАТФИЗ в специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова, Полина има редица награди от фестивали за куклен театър в България, Холандия, Сърбия и Хърватия.

Стефан Димитров е български театрален и филмов артист и кукловод. Новаторският му стил се радва на популярност и престижни награди от 2013-а година насам. Стефан е развил изключителен усет към детайлите в интеракцията си с предмети и други материали, включително кукли, като използва естествен подход и разширява границите на традиционното кукловодство.

Мариета Голомехова - дизайн на кукли и маски

Мариета Голомехова започва кариерата си като актриса, развивайки широка палитра от умения и богат визуален речник, които след това обогатяват цялата ѝ кариера като театрална и филмова актриса. От 1995-а година насам се занимава с дизайн на декори, кукли, костюми и създава сложни картини, които в последствие се използват в известни постановки в София. Мариета Голомехова стои зад сценографията на някои от най-успешните проекти на известния режисьор Веселка Кунчева. Работата ѝ е известна във Франция, Япония, Белгия, Чешката Република, Сърбия.

Никола Тороманов - сценография

Никола Тороманов е носител на 6 награди “Аскеер”, 3 награди “Икар” и множество признания както в България, така и зад граница. Основен фокус на творческата му дейност е да намира визуални решения и да ги представя в различни формати, включително изложби. Заедно с писателя Георги Господинов, той е съ-автор на книгата “Вечната муха” – комикс, който показва как историята може да бъде разказана през погледа на една муха. Никола Тороманов е работил върху продукции от сферата на съвременните изпълнителски изкуства в България, Германия, Русия, Турция и други държави.

Каролин Вандам - светлинен дизайн

Каролин Вандам живее и работи във Франция, а през последните 15 години е участвала като асистент на едни от най-големите театрални режисьори в страната. Започва да създава изцяло собствени светлинни дизайни през 2008 г. с филма “La Maison Tellier” на френската режисьорка Елизабет Рапно. Осъществявала е светлинния дизайн на различни театрални и оперни продукции като „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, "Така правят всички жени" (Cosi fan tutte) и “Дон Жуан” от Моцарт. От 2015 г. насам тя работи върху адаптирани пиеси, една от които е по новелата “Коледни Песни” на Чарлз Дикенс.

Виктория Костова - мениджър продукция

Виктория Костова работи в сферата на културата от няколко години, била е част към OpenArts Foundation, ОСАИК „36 маймуни", „Червената къща - център за култура и дебати", „Фондация Елизабет Костова", „Гьоте институт" и Фондация ЕДНО. Интересува се от форум театър, контактна импровизация и различни визуални изкуства и към момента изучава Журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Има опит в работата с различни неправителствени организации с обучителни и социални цели.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови