София Филм Фест в Шипковата къща от днес до 11 септември (програма)

OFFNews 17 август 2015 в 13:28 3153 0

От 17 август до 11 септември всяка вечер от 21:00 часа жителите и гостите на Казанлък ще се радват на кино на открито, което ще предложи специална селекция от 12 филма от най-новото българско и световно кино.

Цената на билета е 6 лв. с включена напитка, приготвена от домакините на Шипковата къща.

Откриващата прожекция е на победителя на тазгодишния фестивал - българският "Урок" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. 

Филмът беше отличен с Голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан ’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито.

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие лично изданието на фестивала в Шипковата къща.

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно.

Вторият фестивален ден е на 19 август, когато зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар - „Левиатан” на Андрей Звягинцев.

До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва.

Продължаваме на 21 август с най-новия филм на легендарния режисьор Вим Вендерс - „Солта на земята”. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество.

На 24 август е ред на втория български филм от програмата - „Буферна Зона” на режисьора Георги Дюлгеров.

Героят, Тодор Черкезов, е претърпял автомобилна катастрофа, в която е заг(убил) жена си. Самият той остава полусляп. Човек на визията, кинорежисьор, Тодор Черкезов (про)вижда няколко сънища, които на пръв поглед нямат фабулна връзка помежду си. Една сюжетна линия, обаче, ги обединява – егоизмът на героя.

„Чудесата” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер и със специалното участие на Моника Белучи ще гледат зрителите на 26 август. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки, но отношенията им започват да се влошават с пристигането на Мартин – проблемен младеж, когото приемат като част от програма за превъзпитаване.

На 28 август е ред на филма на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон - „Диви истории”. Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл.

31 август ще представим третия българския филм „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов. Сценарист на филма е носителят на специален Оскар за цялостно творчество Жан Клод Кариер. Филмът разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

Филмът на режисьора Фатих Акин – „Раната” зрителите в Шипковата къща ще видят на 2 септември.
Мардин, 1915. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи.

„Два дни и една нощ” е заложен в програмата за 4 септември. Филмът е на Братя Дарден и е носител на многобройни номинации, включително за „Златна палма” на Кан’14. В главната роля зрителите ще видят талантливата и очарователна Марион Котияр.

Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената.

Последното българско заглавие в програмата е един от най-обичаните и гледаните български филми – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, който ще бъде излъчен на 7 септември. Филмът прослави страната ни, когато се нареди сред 9-те номинации за чуждоезичен Оскар през 2010. Зрителите ще проследят историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.

На 9 септември на екрана ще видим отличения с Голямата награда на критиката Кан ’14– „Племето” на украинския режисьор Мирослав Слабошпицки.

Глухонемият Сергей постъпва в специализирано училище за глухонеми. На новото място той трябва да открие своя път в училищната йерархия, сблъсквайки се с престъпления и проституция. Това е неговата среща с Племето.

Завършваме първото издание на „София Филм Фест в Шипковата къща” - Казанлък на 11 септември с „Белият бог” на унгарския режисьор Корнел Мундруцо.

Сюжетът на „Белият Бог” е сюрреалистичен и предизвикателен. В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови