"Два дни и една нощ" на братя Дарден тръгва по кината

ОFFNews 22 май 2015 в 13:24 3001 0

Марион Котияр.

Номинираният за "Оскар" за главна женска роля филм на Жан-Пиер и Люк Дарден - "Два дни и една нощ", тръгва по кината в България от днес, 22 май.

Режисьори и сценаристи са именно двамата белгийци, а в главната роля ще видим номинираната за най-престижната американска филмова награда Марион Котияр заедно с Фабрицио Ронджоне, Катрин Сале, Батист Сорнен

"Марион Котияр прави най-силното си и неподправено изпълнение в социалнореалистичната драма на Люк и Жан-Пиер Дарден. Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената. Профсъюзният представител се опитва да й помогне, като убеждава началството да организира второ гласуване в понеделник сутринта, но Сандра ще трябва да спечели поне шестима от колегите си на своя страна. Не е лесно да поискаш от някого да се откаже от значителна сума заради теб, особено в тези тежки времена, а крехкото психично състояние на Сандра прави задачата й още по-тежка", пишe критиката.

Филмът е носител на множество награди и номинации:

- Кан ’14 – Номинация за „Златна плама”;
- Оскар ’15 – Номинация за най-добра актриса в главна роля (Марион Котияр);
- Европейски филмови награди ’14 – Награда за най-добра актриса (Марион Котияр), номинации за наградата на публиката и за сценарий;
- Чикаго ’14 – Номинация за наградата на публиката;
- Хавай ’14 – Номинация за най-добър филм;
- Годишни награди на Международното общество на киноманите ’14 – Голямата награда;
- Мюнхен’14 – Номинация за наградата на ARRI/OSRAM за най-добър чуждестранен филм;
- Сидни ’14 – Най-добър филм;
- Валядолид ’14 – Номинация за „Златно острие” за най-добър филм и още десетки международни отличия.

Жан-Пиер Дарден е роден през 1951 г. в Енгис, Белгия. Първоначално той е професионален актьор, а неговият брат Люк (роден през 1954 г.) следва философия. През 1975 г. двамата основават продуцентската фирма „Devires”, а през 1981 г. – фирмата „Films Derives Production”.

Те снимат документални истории на видео, но стават известни предимно с работата си в игралното кино. Братята Дарден печелят два пъти „Златна палма” в Кан – с филмите си Розета (1999) и Детето (2005). През 2008 г. те получават и приза за най-добър сценарий на същия фестивал за Мълчанието на Лорна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови