Филмът за арменския геноцид "Раната" тръгва по кината (трейлър)

ОFFNews 30 юни 2015 в 16:05 13327 1

Арт Фест и арменската общност в България представят премиерата на най-новия филм на световноизвестния турски режисьор Фатих Акин – „Раната”.

Филмът може да бъде видян от 3 юли 2015 година в Дома на киното, Евросинема, Културен център G8, кино „Одеон”, Lucky – Дом на киното в Пловдив, Фестивален и конгресен център – Варна.

Голямата война, както са я наричали в началото на 20 век, притежава много характеристики, които разделят времето на епохи, а света – на още по-ясно определени сфери на влияние. Много исторически промени бележат годините след края на тази Първа световна война. За арменския народ 1915 е годината, която вечно ще се помни с геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя. Днес, 100 години по-късно, в програмата на София Филм Фест бяха включени три филма, посветени на Армения и нейното минало - „Раната” на Фатих Акин, „Чифликът на чучулигите” на братя Тавиани и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който беше и специален гост на София Филм Фест.

Талантливият немски режисьор от турски произход Фатих Акин се превърна в един от любимците на родната публика с (почти) всички свои филми – „Срещу стената” (2004), „Музиката на Истанбул” (2005), „На прага на Рая” (2007), „Храна за душата” (2009) бяха зрителски хитове, а фестивалът е представял и ретроспектива на режисьора. Сега Акин предлага на зрителите един филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани – „Раната” (2014), в който главната роля е поверена на младия алжирски французин Тахар Рахим, добре познат на ценителите на филмовите шедьоври „Пророкът” на Жак Одиар и „Миналото” на Асгар Фархади.

Историята на епическия разказ започва от Мардин през 1915 година. Една вечер турската полиция събира всички мъже-арменци в града, включително и младия ковач Назарет Манукян (Тахар Рахим). Разделен от семейството си, Манукян успява да оцелее въпреки ужаса на геноцида и години по-късно научава, че има вероятност двете му дъщери да са живи. Манукян е обсебен от идеята да ги намери. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия до Хавана и до голите безнадеждни прерии на Северна Дакота. По време на своето пътуване той среща много и различни хора.

Фатих Акин е роден в Хамбург на 25 август 1973 г., в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с "Кратко и безболезнено", който печели доста награди и подобно на Солино, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор.

Най-големия си успех постига с филма "С глава в стената", за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм "На прага на рая" режисьорът получава наградата за сценарий в Кан 2007, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови