Рахманинов и Скрябин този петък в зала „България”

OFFNews 01 февруари 2016 в 17:40 4931 0

Елена Розанова и Мартин Пантелеев.

На 05 февруари, от 19:00 часа, в зала „България” Софийската филхармония ще продължи да представя творчеството на Сергей Рахманинов с неговия "Концерт за пиано № 4" в изпълнение на забележителната пианистка Елена Розанова.

Ще прозвучи и "Симфония № 1" от Александър Скрябин в изпълнение на оркестъра на Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев, солистите Валентина Куцарова (мецосопран) и Николай Моцов (тенор) и с участието на НФХ „Светослав Обретенов”.

И двете произведения се изпълняват много рядко на сцена поради тяхната изключителна техническа сложност. Възможността, която Софийската филхармония дава на своята публика, е уникална и представлява силен акцент в столичния музикален живот.

"Концерт за Пиано № 4" на Рахманинов е написан почти десетилетие след Третия концерт. В него откриваме истинско развитие на творческите търсения на композитора. Големите каденци в първата и третата част на Концерта ще ни дадат възможност да се насладим на виртуозността на Елена Розанова, във втората част Largo, една наглед проста тема от четири тона се разгръща в удивителна със своята широта картина, а в четвъртата част усещаме отчетливото влияние на джаз-музиката.

"Симфония № 1" на Скрябин е едно от първите произведения на композитора, в които ярко е изразена идеята, заложена впоследствие и в много други негови творби: за изкуството, което морално преобразява човека. Непривичната й структура и изключително силно въздействащите хорови партии, я превръщат в истински крайъгълен камък в музикалното творчество от епохата.

Елена Розанова, която от години живеее в Париж, е родена в Одеса и пътят ѝ тръгва от училище за даровити деца и продължава в Консерваторията „Чайковски“ в Москва. Нейни учители са Татяна Зеликман, Алексей Наседкин и Евгени Могилевски.

Печелила е награди от редица международни конкурси, сред които се открояват „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, „Едуард Флипс“ в Ротердам и „Такахиро Сонова“ в Фукуока, Япония, както и Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн. Лауреат е на Фондацията на името на Дьорд Цифра. Свирила е с най-престижни оркестри на няколко континента и е особено известна като камерен музикант. Записите на Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров заедно с цигуларя Светлин Русев, направени в края на 2004 година, получиха наградата „Златен диапазон“ и оценка 10 за класически репертоар в „ Piano le Magazine“.

Валентина Куцарова и Николай Моцов са сред най-добрите певци в съвременния български музикален живот. Техният богат репертоар, техничност и сценично присъствие обогатяват палитрата на всеки концерт и допринасят за яркото пресъздаване на самия дух на изпълняваните произведения. Техните солови партии, в акомпанимент на оркестъра ще чуете в Симфония №1 от Александър Скрябин, а във финала на симфонията към оркестър и солисти ще се включи и Националният филхармоничен хор.

Мартин Пантелеев прави своя успешен диригентски дебют със Софийската филхармония през 2004 с изпълнението на "Първа симфония" на Малер. От 2006 той е постоянен гост-диригент, от октомври 2009 – диригент на оркестъра, а от сезон 2011/2012 е Главен диригент на Софийска филхармония.

Талантливият диригент, цигулар и композитор, роден в София, произхожда от семейство на музиканти и от 4-годишен започва да учи цигулка. Той е дирижирал прочути оркестри като симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн (Германия), симфоничния оркестър на град Лече (Италия), Нидерландски симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Амстердам, Националния симфоничен оркестър на Украйна, гастролирал е със Софийски фестивален оркестър в САЩ и Холандия, а през октомври 2007 открива сезона на Берлинските симфоници в голямата зала на Берлинската филхармония. Сред десетките покани за гостувания през последните сезони са и тези на Берлинските Симфоници и на Филхармоничния Оркестър на Кейп Таун, Южна Африка. А през юни 2010 той дирижира с голям успех Софийската филхармония на Международния музикален фестивал в Клагенфурт, Австрия.

През 2011г. прави успешно турне в 18 града в САЩ, дирижирайки Кейп Таун Филхармония, с която пишат история - като първи африкански оркестър гастролирал в Америка. От 2012 г. Мартин Пантелеев е Главен гост-диригент на Филхармонията в Кейп Таун, Република Южна Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови