Примата Еделина Кънева е новият директор на Музикалния театър, подписка на артисти оспорва решението (видео)

Гледайте в OFFNews конкурса за директор на Музикалния театър

OFFNews 15 ноември 2022 в 15:40 4399 0

Еделина Кънева

Снимка Личен профил във Facebook

Еделина Кънева

Министерството на културата обяви резултатите от конкурса за избор на директор на Националния музикален и танцов център.

На първо място е класирана Еделина Кънева, а на второ - Марио Николов. Третият кандидат в този конкурс е настоящата директорка на Музикалния театър Марияна Арсенова, но тя не се е класирала.

Мандатът на досегашния директор Марияна Арсенова изтече в началото на годината, а конкурс бе обявен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Преди дни в студиото на Би Ти Ви той получи подписка от служителите на театъра с искане Арсенова да остане на директорския пост (вж. подписката по-долу).

Оперната и оперетна прима Еделина Кънева получи най-много точки в конкурса за директор на Музикалния театър. Тя се състезаваше за поста в конкуренция с досегашната директорка Марияна Арсенова и с тенора Марио Николов, който беше уволнен преди години от директорския пост и после съди министъра на културата Вежди Рашидов, като спечели делото. Изборът на нов директор на Музикалния театър може да се обжалва, но актът, който подлежи на обжалване е не самото решение на комисията, а самата заповед на министъра.

Председател на комисията по избора е уважаваният композитор и диригент проф. Пламен Джуров, дългогодишен диригент на изключителния ансамбъл Софийски солисти. Министерство на културата качи в Youtube видеозапис от конкурса, който се проведе на 3 ноември. Комисията вече предаде на министъра на културата проф. Велислав Минеков своето решение. От видеозаписа се чува, че членовете на комисията коментират помежду си, че именно Еделина Кънева има най-много точки, на второ място е класиран Марио Николов, а на трето - Марияна Арсенова.

Акцент в творческата концепция на Еделина Кънева е да се поставят повече произведения на български автори, които сега отсъстват от сцената на Музикалния театър, да се търсят повече нови таланти на ниво и да се създаде академия към театъра, която да обучава завършилите оперно пеене артисти как да съчетават пеене, говор и танц, специфики на жанра на музикалния театър. Амбицията на Кънева е да превърне Музикалния театър в наш Бродуей, т.е. към него да се стичат тълпи почитатели и гости на столицата, както това се случва в Ню Йорк, защото тя иска да го направи привлекателно място и за по-младата публика.

Конкурсът можете да гледате тук:

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА "Панчо Владигеров". Прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’.

Гост-солист е на симфонични оркестри. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. От 2012 г. е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене”, а от 2017 г. е музикален режисьор в „Александра Аудио”. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 до 2010 г. е постоянен гост -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фестивали в Гърция, Израел и Германия.

От 2018 г. Еделина Кънева е част от проекта на Софийска опера и балет "Mamma Mia!“ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан. Наскоро тя участва в 100-то юбилейно представление на хитовия мюзикъл.

...

Междувременно артисти от театъра направиха подписка в подкрепа на настоящата директорка Марияна Арсенова. Основните аргументи в нея са финансови.

Трудността при избора на директор на този театър не е от днес.

Може би помните, че в началото на 2010 г. след 13 дни протести екипът на Музикалния театър принуди новоназначения директор Борис Панкин да се оттегли по собствено желание. Панкин беше спечелил конкурса за директор, но артистите в Оперетата отказаха да го пуснат в сградата и заплашиха да прекъсват всяка вечер представленията, ако той влезе в нея. Главният им аргумент беше, че не може начело на този театър да застане човек без музикално образование. В средите се шушука, че той не е включил в концепцията си специфичните за жанра компоненти - хор, балет и оркестър, от което трупата е заподозряла, че режисьорът иска да превърне единствения на Балканите театър, посветен на мюзикъла и оперетата в обикновена сцена. След като Борис Панкин се оттегли, Вежди Рашидов – министър на културата по онова време, го назначи за свой съветник по музикално-сценичните изкуства. 

След него до провеждането на конкурс беше назначен Тодор Димитров, когото от състава също не харесваха, защото се заговори, че оперният певец на свободна практика не се е дипломирал в Консерваторията. През 2013 г. той предупреди, че ще съди Министерството на културата, тъй като е бил отстранен със заповед, преди да бъде обявен конкурс и да е определен нов директор. Димитров заяви, че е решено предварително конкурсът да бъде спечелен от тенора Марио Николов. Той наистина спечели конкурса, но пък самият той беше уволнен през 2015-а за "нарушения на трудовата и финансова дисциплина". От колектива бяха разкрили, че директорът им поставя в Констанца, Румъния, докато пред Музикалния театър се води в отпуск по болест. Марио Николов осъди Министерството на културата. 

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!