Плевенската филхармония гостува днес на МФ ''Софийски музикални седмици''

Kонцерта ''Гергов и синове'' e в Зала "България"

OFFNews 05 юни 2023 в 12:17 1036 0

Гергов и синове

Снимка Софийски музикални седмици

Гергов и синове

В годината на 70-ият си юбилеен сезон Плевенската филхармония отново е в афиша на престижния Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Концертът "Росен Гергов и синове", който музикалният институт представи в края на миналата година на плевенска сцена, днес, 5-ти юни, от 19 часа, ще звучи в София, на сцената на Зала "България".

Музикалната фамилия Гергови живее във Виена, всички в семейството са музиканти, включително и майката, която свири на цигулка в оркестъра на Виенската филхармония. Различните инструменти, на които свирят тримата братя им предоставят възможност да се изявяват както като солисти, така и в камерно трио. И тримата свирят на пиано и в последствие Кай и Рей избират да изучават съответно цигулка и виолончело. В интервюта тримата музиканти споделят, че имат интерес и към други музикални инструменти, различни от тези, на които определено са виртуози, надраснали изключително много нивото на връстниците си и с които вече са солисти на престижни сцени по света.

Тази година музикалнотио трио и техния баща изнесоха концерти в България - през април във Враца със Симфониета-Враца с концерт, част от цикъла "Поколения таланти" и през юни на сцената на 58-ми Международен фестивал на камерната музика - Пловдив с концерт "Звездите на утрешния ден". На музикалната фамилия и на маестро Гергов с различни оркестри предстоят през тази година концерти в Чехия, Виена, Швейцария, Япония, България, Италия. У нас е планиран следващ концерт през 2023 година с КА "Софийски солисти" и е в проект нова програма с оркестъра на Плевенската филхармония през 2024 година.

В афиша на 54-ти Международен фестивал "Софийски музикални седмици" те са едни от най-малките участници, селектирани за фестивалната програма наравно с музиканти с десетки години по-голям професионален и житейски стаж. Музикалната критика ги определя като изключително надарени таланти и им предвижда ярка световна кариера. Днес те ще бъдат солисти под диригентската палка на своя баща Росен Гергов с оркестъра на Плевенската филхармония, концертмайстор на оркестъра е Чавдар Вълков.

Кай Гергов е роден през 2010 г., свири на цигулка. През 2016 г. със Симфоничния оркестър на БНР е неговият оркестров дебют.
Носител е на различни награди. През 2015 г. печели специалната награда за най-млад участник под възрастовата граница на пиано конкурса Henle, през 2016 г. печели втора награда на същия конкурс. През 2016 и 2018 г. печели първа награда с отличие в „Prima la Musica“ във Виена, Австрия. През 2017 г. печели 2-ра награда с цигулка, като най-младият участник в конкурса „Млади виртуози“ в София, България, печели също първа и специалната награда за най-добра интерпретация на Барток в Грац, Австрия, също като млад участник. През 2019 г. печели първа награда на Международния конкурс за цигулка Брюксел, Белгия.

Рей Гергов е роден през 2012 г ., свири на виолончело и прави първия си дебют на 5-годишна възраст – годината е 2020 г., в една от най-престижните концертни зали в света „Карнеги хол“ в Ню Йорк.
През 2018 г. и 2019 г. печели първа награда на „Prima la Musica“ във Виена, Австрия.

Лео Гергов е роден през 2014 г., също дебютира на 5 години като пианист. През 2022 г. е и оркестровият му дебют с Плевенска филхармония. През 2020 и 2022 г. печели първа награда с отличие на Prima la Musica във Виена, Австрия, а през 2021 г. първа награда от конкурса за пиано Amadeus Mozartian в Бърно, Чехия. У чи пиано в Университета по музика и изобразително изкуство във Виена, Австрия.

Росен Гергов е роден през 1981 г. във Враца. Завършил е На­ционалното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, като започва да свири на пиано при Милка Ми­тева, а по-късно на кларинет при Борислав Йоцов, взема уроци по дирижиране при Михаил Анге­лов. Продължава обучението си в Университета за музика и сце­нични изкуства във Виена в кла­са на диригента Леополд Хагер.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007. Година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески със Симфоничния оркестър на Норландската опера. Има записи за ББС, Баварското радио и Австрийското радио. Росен Гергов е чест гост на много евро­пейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. Работил е като асистент на световно­известния диригент Сейджи Озава.

Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Tonkünstler Orchester. През 2016 г. дебютира в Театъра в Манхайм с операта „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и със спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия ди­рижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижи­ра „Прилепът“ на Й. Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в Ада“ в Лондон, „Кармен“ и „Фалстаф на Русенска сцена и др. В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори: „Кайзерът на Атлантида“ на Виктор Улман с „Клангфорум – Виена“ и „Касандра“ на Майкъл Джарел с Israel Contemporary players. Успешно дебютира с Ка­мерния оркестър на Шотландия със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Национал­ния оркестър на Монпелие, симфоничния оркестър на Би Би Си, Ансамбъл Модерн, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио и Базелския сим­фоничен оркестър.

Програмата тази вечер включва:

Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн - изпълнява Лео Гергов - пиано
Концерт за виолончело и оркестър от Камий Сен-Санс - изпълнява Рей Гергов - виолончело
Концерт за цигулка и оркестър № 1 в сол минор от Макс Брух - изпълнява Кай Гергов - цигулка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!