„Мистерията на българските гласове“ изнася коледен концерт в София тази вечер (видео)

OFFNews 23 декември 2022 в 15:02 1294 0

Мистерията на българските гласове

Снимка Личен архив

Мистерията на българските гласове

Хорът „Мистерията на българските гласове“ ще изнесе коледен концерт в арт центъра „Сити марк“ в София тази вечер. В репертоара са включени творби, създадени за ансамбъла от Георги Андреев, Добринка Табакова и Любомир Денев. Концертът ще се излъчва и онлайн, съобщават от хора.

Композиторът Георги Андреев е подготвил специално нова обработка на произведение от репертоара им, добавяйки към гласовете на народните изпълнителки звука на Quarto Quartet. "Това е процес, който, може да се каже, е уникален и който крие рискове - върху вече готови акапелни хорови творби, създадени като песни с концертната хармония, изграждани дялове, полифония, многогласие , да се допише и да се вплете инструментален дял", казва Андреев.

Ще прозвучат „Сама ли си ден жънала“, „Тропар на Рождество Христово“, както и композиции на Иван Вълев, Ценко Минкин, Стефан Мутафчиев, Христо Тодоров, Кирил Стефанов. Коледни инструментални пиеси в духа на предстоящите празници ще предложат гост музикантите от Quarto Quartet в състав Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев.

Историята на “Мистерията на българските гласове” е свързана с швейцарския инструменталист, етномузиколог и продуцент Марсел Селие, който през 1975 г. и 1988 г. издава два албума с български народни песни под това наименование. Впечатлен от хоровото пеене на български народни песни при посещението си в България през 50-те години на 20-и век заедно със съпругата си Катрин, той откупува от Българското национално радио няколко записа за радиопредаване, посветено на българското хорово пеене. Така започва сътрудничеството му с БНР, което продължава от 1960 г. до 1990 г., подготвяйки 30-минутни радиоемисии, излъчвани веднъж месечно в Швейцария. Предаването е наречено „Мистерията на българските гласове“ и то се превръща в запазена марка на Марсел Селие.

В продължение на 25 години Марсел Селие изследва българското песенно творчество – слуша и избира образци на вокалния фолклор: хорови изпълнения, обработен фолклор, автентични записи, хармонизации и заедно с етномузиколога Румяна Цинцарска реализира окончателния подбор на песните, включени в плочите от поредицата „Мистерията на българските гласове“.

В първия албум, издаден през 1975 г., са включени изпълнения на хора при Ансамбъла за народни песни на Българското радио и хора на Държавния ансамбъл “Филип Кутев”. През 1988 г. е издаден вторият албум със същото заглавие. В него освен изпълнения на хора при Ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия, хора на ансамбъл “Филип Кутев”, са включени и изпълнения на хоровете при ансамблите “Пирин” и “Тракия”. Този албум през 1989 г. печели награда „Грами“ в категория “ Най-добър запис на традиционна музика”. Наградата е връчена персонално на Марсел Селие.

В двата албума са включени записи на няколко български хорови състава, както и солови песни в изпълнение на Стефка Съботинова, Верка Сидерова, Тинка Пешева и др. С историята му са свързани композитори и диригенти от ранга на Коста Колев, Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов, Николай Кауфман, Здравко Михайлов, Любен Ботушаров, Людмила Герова и Георги Генов.

През 1989 г. е издаден третият албум “Мистерията на българските гласове”, в който най-много записи има хорът при ансамбъл “Тракия” с диригент Стефан Мутафчиев. Албумът включва също няколко песни на хора към радиото, както и песни на хоровете на ансамблите “Родопа” и “Добрич”. През 1992 г. третият албум е номиниран за наградата „Грами“ в категорията “Най-добър албум”. В четвъртия албум, издаден през 1998 г., са включени песни на хора при БНТ, дирижирани от Дора Христова и от Милен Иванов. Понастоящем начело на състава е Дора Христова, която е диригент на хора при Ансамбъла за народни песни на Българското радио в периода от 1974 г. до 1977 г. и от 1988 г. до 1990 г. През 2011 г. тя регистрира индивидуално търговската марка “Мистерията на българските гласове”.

През 2014 г. БНР удостоява посмъртно Марсел Селие с голямата награда "Сирак Скитник" за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови