Интервю с чаровния викарий от крими сериала ''Гранчестър'' Том Бритни пред Искра Ангелова (видео)

Премиерата на четвърти сезон на хитовата поредица беше снощи по Epic Drama, повторението е в неделя

Искра Ангелова 23 юни 2023 в 11:30 4477 0

Том Бритни замести Джеймс Нортън в сериала Гранчестър

Oт този четвъртък по Epic Drama тръгна четвъртият сезон на британския криминален сериал "Гранчестър". Epic Drama са класически ТВ канал, като отделни сериали могат да се гледат като Video On Demand (VOD) – във видеотеки на оператори – като Виваком и Булсатком.

Но тази премиера съвсем не е като останалите - особеното е, че в новия сезон обичаният от зрителите викарий на окръг Кембриджшир в Англия и неговото малко градче Гранчестър вече не е Сидни Чеймбърз (Джеймс Нортън). В сезон 4 на сцената се появява нов герой - новият свещеник е младият и бунтарски настроен Уил Девънпорт (Том Бритни).

С чаровния млад актьор разговаря Искра Ангелова.

Снимки: Epic Drama

Искра: Аз съм, мой ред е... Чувствам се като на кастинг.(смях)

Том: Да, вярно. Да щракнем клапата.(смях)

Искра: За какво се явявам на кастинг, Том? Г-н Бритни, моля кажи.

Том: Ами сценарият не е написан още. Сигурно ще е криминале. Придържаме към криминалната тематика.

Искра: Добре, за каква роля ме прослушвате? Готова съм!

Том: О, за femme fatale, разбира се!

Искра: О, не! Винаги съм била добро момиче, а сега изведнъж - фатална жена! Много ти благодаря, че отделяш последните си десет минути от тази сесия с интервюта на България! Не знам дали знаеш, но тук сериалът ти ("Гранчестър") не се излъчва по национална телевизия. Така че, ако дойдеш в България, вероятно няма да те спират по улиците. Така че можеш да дойдеш да се скриеш тук. ("Гранчестър" се излъчва по Epic Drama, а сезонът с Том Бринти - четвърти - от този четвъртък, бел. а.)

Признавам си, че те гледах по много незаконен начин... От едни пиратски сайтове, защото там можах да намеря сезоните с теб... Тук досега (по Epic Drama) сезоните са с твоя предшественик (актьорът Джеймс Нортън). Бях си обещала да не те питам какво е усещането да си на негово място... и да го наследиш в сериала. Затова няма да те питам това.

Том: Сигурна ли си? Не искаш ли да ти отговоря?

Искра: Добре, макар че това ще е служебният ти отговор, сигурно всички това те питат. Добре, моля, отговори ми.

Том: Разбира се, ще ти отговоря. Беше най-страшното нещо в живота ми. Искам да кажа, той е страхотен мъж. Невероятен актьор. А аз му бях голям почитател. Затова беше огромна отговорност. И много хора не пропускат да ми натякват, че е... било то в интернет или хора на живо, които идват и ми казват "Хей, имаш големи обувки да запълниш!" Но знаете ли... Това превърна нещата в забавно предизвикателство. Така че беше и ужасяващо, и вълнуващо едновременно.

Искра: Всъщност твоят герой е напълно различен. Така че ти... не стъпваш съвсем буквално в неговите обувки.

Том: Хората се страхуват от промените по принцип. А това е различен, тотално различен персонаж. Единствената прилика е, че и двамата са викарии, които разследват престъпления. Което си е доста голяма прилика, разбира се. Но в същото време ДНК-то на героя е напълно различно. И все пак хората понякога продължават да се опасяват, че това... ще промени нещата в сериала. А то не се случи.

Искра: А как сериалът промени теб? Аз съм работила преди време в CBS. Бях продуцент в сутрешния блок, помня, че снимаха една от онези огромни и популярни "сапунени опери"... Беше преди 23 години и дори не мога да си спомня коя. (Става въпрос за "Дързост и красота", чийто първи епизод е излъчен през 1987 г., Искра говори за 2000 г., бел. а.) И снимаха ли, снимаха... (Аз минавах винаги покрай тях на път за нашето студио, бел. а.) Та искам да кажа... този сериал не свършваше с хилядолетия и имаше нещо като 700 епизода. Та просто си спомням, че тези хора отиваха всяка сутрин на снимки, сякаш отиват на работа в офис от девет до пет. Сигурно би било много странно да участваш в такъв тип сериал. А в днешно време сериалите са истинското кино - например в Netflix. Имат хитови сериали. Говоря за HBO и Netflix, защото в България имаме само тях. Нямаме Amazon Prime, например.

Том: Наистина ли? Вече има толкова много мрежи. Губят ми се. И си права. Епохата на киното вече не е същата. Сега има нови сериали от по десет - двадесет епизода. Някои от тях са по-подходящи за филми, а те се простират по-дълго... разпъват една идея, за да я пригодят в сериал.

Искра: Но ти - като актьор - как го чувстваш? Чувстваш ли го като работа на стандартно работно време?

Том: Има голяма разлика между сериала на CBS, за който говориш, и това. При тях имаш 22 епизода на сезон и наистина през повечето време от живота си повече героя си, отколкото себе си. А тук (в "Гранчестър") снимаме по три-четири месеца и никога не го усещаш като работа. Да, трябва да ставаш рано и да работиш по цял ден. По 15 часа на ден! Но това е работа-мечта и е най-страхотното нещо! Никога не съм си представял, че да бъда викарий, който разследва престъпления ще се окаже работата-мечта за мен. Но така се оказа. И я имам.

Искра: Религиозен ли си?

Том: Не, не... Изобщо не съм. По-скоро съм атеист.

Искра: О, това е интересно. Значи наистина играеш?

Том: Да, така е. Но същевременно мога да го разбера. Мога да разбера вярата му в някакъв морален код. Мога да повярвам в това. 1950-те са много различни от днес. Особено по начина, по който хората гледат на религията. А и той самият не е страстен, религиозен фанатик. Той смята, че има нужда от някакъв морален код, за да стане по-добър и другите също да станат по-добри. И религията е най-близко до това.

Искра: Не се ли опасяваш като актьор - или поне това беше клишето по-рано - че телевизията ще те сложи в рамка. Ще те фиксира като определен тип, от който повече няма да можеш да излезеш. Например хората винаги ще си те представят като свещеник?

Том: Да, има такова нещо. Снимам този сериал от пет години... Но имах късмета да снимам и други неща, което е добре. Например снимах...

Искра: ...филма с Том Ханкс?

Том: Да, имах този късмет. Всъщност се явих на кастинга за Гранчестър, докато снимах филма с Ханкс. А в началото на годината снимах филм за Netflix. Там определено играя доста различен герой.

Искра: Лош ли е?

Том: Възможно е, да. Да. Възможно е да играя човекът, извършващ престъпленията... във филм с Джейми Фокс и Камерън Диас. Така че съм голям късметлия в това отношение.

Искра: Как се казва филмът?

Том: Заглавието е Back in Action.

Искра: Кога да го очакваме?

Том: Не знам. Джейми Фокс не се чувства добре в момента. От няколко месеца е в болница. Мисля, че го завършиха, но може би догодина, ако е добре той.

Искра: В едно свое интервю казваш, че истинската звезда на снимачната площадка (в "Гранчестър") е... кучето! То е истинската знаменитост.

Том: О, 100% . И става все по-добро. Това е едно и също куче от самото начало на сериала. Много е готин. В реалния живот се казва Дикенс. Мисля, че си е кученцето от първи или втори сезон и вече е на снимки от осем години. Направо е огромна звезда в сериала. Ако нямаш достатъчно наденици под ръка, Дикенс не работи. Донякъде си е същият, но и много е надобрял.

Искра: Значи всеки път го подкупваш с наденички...

Том: Винаги ми е пълен джобът. Ако имаме сцена заедно с Дикенс - съм пълен със скрити наденички.

Искра: Знаеш ли, английският театър и кино са изключително уважавани в България. Въпреки че тук открай време се преподава Методът на Станиславски, който де факто е и впоследствие Методът на Лий Страсбърг. Искам да те попитам ти по кой метод си учил актьорско майсторство в Англия?

Том: Изучавали сме всички. И на Станиславки се наблягаше. Мейзнер. Мисля, че предпочитам Мейзнер. Защото раздробявам цялото - героя на цели, препятствия и действия. Честно казано - мразех училището по драма. Наистина го мразех.

Искра: Защо?!

Том: Защото... Да, наистина трябва някак да научиш хората да играят... Трябва ти някакъв метод в цялата лудост... Но ми се струва, че понякога училището по актьорско майсторство може да ти вземе, да ти отнеме... цялата лудост. Всичко уникално в теб. Училищата винаги се опитват да издялкат и уеднаквят актьорите като с форма за бисквитки.

Искра: Също винаги ме е притеснявал въпросът с това да бъдеш постоянно избиран. Аз също съм актриса, но от 20 години правя ТВ предавания. И знам колко е трудно всеки път да те избират. Това ли е причината да казваш, че искаш да режисираш в някакъв момент?

Том: Да. Когато бях в колежа, учих и актьорско майсторство, а също и режисура, преди да отида в това училище. Така че винаги съм целял това. Точно както винаги съм обичал филмите, целия свят на киното. Не става въпрос да съм актьор, а да правя филми. Заради тях е.

Искра: Чии филми?

Том: Да кажем Спилбърг, Сам Мендес. А що се отнася до актьори - любимият ми филм е "Хук" с Робин Уилямс! Не знам дали сте го гледали, такава магия е. Магичният свят на Спилбърг е невероятен, създава такива фантазии. Светове като Jurassic Park, неща, които не можеш да видиш в реалния свят. Но също и филми с човешки истории. Обожавах филмите от 90-те. Мисля, че много се експериментираше в начина, по който се правеха филмите. Разказваха истории, които те докосват. Оставят следа за цял живот. Това е и носталгично. Но режисирането ми дава контрол и над бъдещето ми. Не чакаш някой друг да ти даде работа. Може сам да си създадеш работа. И това е една от причините да го искам. Преживяванията да си актьор и да си режисьор са толкова различни. Ще ми се да правя и двете, а също и продуциране. Но във всички случаи - да е част от този свят (на киното, бел.а.).

Искра: Исках да те попитам за криминална пиеса на майка ти. Вчера видях едно място, където можеш да направиш крими пиеса и си мислех, че ми трябва криминална пиеса за шест актьора! Та използвам това интервю да те попитам: би ли ми предложил добро криминале - добро, старомодно криминале за 5-6 актьора?

Том: Трябва ли аз да го измисля или мога да предложа вече измислен?

Искра: Ако искаш го напиши за нас. Мисли като престъпник. Каним те да участваш. Може да си главната роля и да режисираш пиесата. Но ако нямаш време, предложи ни вече съществуваща.

Том: Да, не мога веднага да се сетя. Вероятно ще открадна нещо от "Гранчестър" без да искам и ще вземат да ме съдят. Ето, опитвам се да се сетя за нещо. Имаше една на име Women in Black, която беше криминална и страшна.

Искра: Да, тази беше хубава.

Том: Не съм я гледал, но съм чувал, че е наистина добра. Знаеш ли, че не съм гледал достатъчно криминални пиеси...

Искра: Защото няма. Не съществуват.

Том: Тогава трябва да напишем. Да отидем да намерим някоя.

Искра: Да. Ако дойдеш в България, знаеш ли нещо за нас? Ние не знаем много за "Гранчестър"...

Том: Да, разкажи ми (за България, бел. а.)

Искра: С удоволствие. Тук е малък холивудски вулкан. Имаме голямо снимачно студио в България. Нарича се Nu Boyana Film Studios. Много холивудски филми се снимат тук, защото е по-евтино.

Том: Когато съм бил на прослушвания за филми в България, в Румъния, но особено в България, съм чувал много добри неща от приятели.

Искра: Теб как те избраха за Гранчестър?

Том: Явих се на прослушване. Беше по времето, когато снимах филма с Том Ханкс. Мислех си, че Уил Девънпорт е убиецът в един от епизодите. А се оказа, че е новият викарий! А после се запознах с Робсън Грийн и прослушването с него мина изключително добре. Предложиха ми ролята. Това беше преди пет години.

Искра: Много добре са направили! Страхотно попадение си. Тук прослушванията не са така прозрачни. Ако дойдеш в България, няма да ти е лесно.

Том: Не, не. Ще гледам да се справя добре на британския пазар, преди да стигна до това.

Искра: Правилно. И аз това бих ти препоръчала. Много ти благодаря за времето, което отдели. Дават ми знак, че трябва да приключваме. Иска ми се да говорим още. Беше ми много приятно. Много ти благодаря! Чакаме с нетърпение новите ти роли, новите ти филми. Чакаме новите епизоди на "Гранчестър" с твое участие. Сега вървят епизодите, преди да се появиш ти. Чудесен си! Това е един прекрасен, изящен, добре заснет и приятно старомоден, шик крими филм. Няма много такива. Българските сериали в момента само опипват почвата. Правят само експерименти до момента, не много успешни. Но имаме някои добри кино филми.

Том: Да, чувал съм, ще опитам да разуча повече за българското кино. Но се надявам и за сериалите ви. Благодаря ти.

Искра: Ще се срещнем на живо някой ден.

Том: Сигурен съм в това. Приятно ми беше да се запознаем. Благодаря за въпросите. Страхотно беше!

Искате да знаете повече?

Оригинално заглавие: Grantchester

Държава: Великобритания
Година: 2014
Жанр: Крими

Режисьор (създател и сценарий): Дейзи Кулъм

В ролите: Джеймс Нортън, Том Бритни, Морвен Кристи, Робсън Грийн, Ал Уийвър, Теса Пийк-Джоунс

Мистъри драма на ITV

1954 година, окръг Кембриджшир в Англия. Един свещеник се включва в разследване на мистериозни престъпления в малкото градче Гранчестър.

След като е загърбил миналото си от войната, Сидни Чеймбърс (в ролята - Джеймс Нортън) най-сетне е попаднал на добро място. Справянето с алкохола и съмненията са сред задълженията към паството му. Той израства духовно и се опитва да води порядъчен живот. Успял е да притъпи мислите си за любимата му Аманда (Морвен Кристи) и вниманието му скоро се насочва към дяволитата Маргарет, секретарка в полицейското управление в Кеймбридж.

Но нещата никога не са така прости и когато Сидни е неправомерно обвинен в престъпление, това, че самият той разкрива истинския извършител, ще шокира цялото село. Сидни е принуден да отговаря за последствията от действията си. Ще устои ли той на това изпитание и ще заживее ли с тежкото решение, дори след като енорийският свещеник се обръща срещу него.

Към Сидни, по пътя му из мрачния свят на убийствата, се присъединява симпатичен детектив - инспектор Джорди Кийтинг (Робсън Грийн) - наивен, но и добронамерен помощник на енорийския свещеник Ленард Финч (Ал Уийвър) и неговата строга и постоянно критикуваща го икономка г-жа Магуайър (Теса Пийк-Джоунс).

Неочакваното приятелство между Сидни и Джорди процъфтява – те биха направили всичко един за друг, но с напредването на действието предстои да изпитат границите на своята преданост. Именно различните им разбирания за справедливост заплашват да сложат край на тяхното приятелство. Докато двамата се борят с последствията от изпращането на убийци на бесилото, разминаванията в светогледа им започват да стават все повече. Могат ли тези двама много различни мъже да останат приятели или съвместното разследване на престъпления ще ги раздели?

Има светлина в тунела за Сидни. Има надежда за неговия любовен живот. Единственият въпрос е, дали може да спре да бъде най-големия си враг. След като Аманда е вече омъжена, ще успее ли той най-после да успокои призраците на любовната история?

8 сезона (2014 - 2023 г.), 51 епизода х 45 мин.

От 29 септември 2016 г. по FOX. От 10 ноември 2016 г. - сезон II.
От 10 август 2017 г. по FOX Crime (от сезон III). От 28 май 2019 г. - сезон IV.
От 5 октомври 2022 г. по Epic Drama. От 26 октомври 2022 г. - сезон II.

***

Гранчестър 4

Премиера от четвъртък, 22 юни в 22:00 ч.

Сезон: 4

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Grantchester

Година: 2019

Годината е 1956 г. - една година след като Аманда си тръгва и г-жа Магуайър, която сега е г-жа Чапман, се омъжва за Джак. Реални промени витаят във въздуха и следвоенните правила престават да съществуват - това е раждането на понятието „тийнейджър", ерата на Елвис, а и в дома на свещеника също има промяна.

Сидни Чеймбърс се чувства без посока и без кауза - докато не пристига американската активистка за граждански права Вайълет Тод и не разпалва нуждата му от социална справедливост.

В Гранчестър пристига нов викарий - Уил Девънпорт (Том Бритни) - и заема мястото на Сидни на амвона. Идеалистичен и енергичен, Уил е човек от народа; той ще се окаже въвлечен в света на инспектор Джорди Кийтинг с убийствени заговори и престъпления от страст, душата му ще се развълнува и ще излезе наяве тревожното му минало. Когато Джорди е оставен да се оправя в света без Сидни, къде се вписва той?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика