Горещи жици в „Музикалната кутия”

Лъчезар Вълев 01 май 2012 в 17:28 2983 0

Crazy Lixx Снимка:metal-is-forever-alive.blogspot.com
Crazy Lixx Снимка:metal-is-forever-alive.blogspot.com

Измина месец, откакто поканих в Рокателието приятелите от „Рива Саунд” да сглобим една Музикална кутия с някои от горещите пролетни новости, които прословути или по-малко известни, но упорити рокаджии, вече са опекли в поредните си албуми. Разбира се, става дума, за последните произведения на продуценти и издателски къщи, които нашият Музикален център представлява тук. А накрая – и за един наш китарист в екипа на звездите и (може би) за българска булка.

Тогава почти не ни стигна времето. И се разбрахме регулярно да преглеждаме евросцената и да превъртаме последните горещи жици за любознателни радиослушатели и фенове. Дойде време – около празника на труда – да разбъркаме нова купчина дискове и да хвърлим едно ухо кой какво е свършил напоследък.

Докато чакаме „Трипъл Екс-а” за юбилейния 30-рожден ден на „азиатците” – засега има само информация за проекта и клип; бъдете сигурни, че щом от „Фронтиърс Рек.” пратят диска насам, той тутакси ще намери място и в Кутията. Та, докато копнеем за „Ейша”, други новинки привлякоха вниманието ни.

Започваме с глемрок от студена Швеция, една промоция само отпреди 10-тина дни. Те са КРЕЙЗИ ЛИКСС (”Crazy Lixx”) и отбелязват с нова тава 10-годишния си юбилей. Наред с това, при тях се отварят работни места за барабанист и басист, тъй че ето още малко „инфо”, потърсено от издателите им от „Фронтиърс”. Започват през 2002 г., когато вокалиста Дани Рексон и вече бившия китарист Вик Зино започват да свирят заедно под това име. Сега бандата издава своя трети, без съмнение, най-здрав албум „Riot Avenue”. Той включва 11 парчета, които ще допаднат както на старите им фенове така и със сигурност ще привлекат нови почитатели на бързото темпо и яките китарни рифове. След записите, барабаниста Жоел Чирера и басиста Лок Ривано напускат групата и останалите трима в момента усилено търсят техни заместници за предстоящото турне.

"Опитахме се да направим този албум по-хард-рок и хеви от предишните. Не сме ползвали външни продуценти, сами направихме това, което чувствахме и считахме, че ще е правилният ход. С нетърпение очаквам реакцията на слушателите.” споделя вокалиста и единствен от първоначалния състав Дани Рексон. За постигане на по-различното звучене допринася и втория китарист Ед Лиам, който се изявява и като композитор.

"Изглежда това е някакво проклятие. Когато се присъединих към Crazy Lixx, те току що бяха загубили китариста си, месец след излизането на първият албум и сега точно преди да започнем записите на този проект, Жоел обяви, че това е последният му албум с нас. Малко по-късно си тръгна и Лок, така че отново сме в процес на търсене на нови музиканти” коментира китариста Анди Доусън, който е в групата от 2008 г.

ФЮРИЪН (”Furyon”) са от Брайтън, Англия и започват кариерата си в началото на века в хард рок групата “Pride”. Трима от тях, вокалиста Мат Митчъл, китариста Крис Грийн и басиста Саймън Фармъри, решават да напуснат бандата и основават „Фюриън”. Те обичат да експериментират и смесват елементи на хеви метъла, прогресив рока и класическия рок саунд в едно уникално съвременно звучене. Целта им е да създадат хитове, подходящи за радио излъчване и да издържат проверката на времето. Не след дълго стават номер едно на рок сцената в Брайтън, а концертите и клубните им участия винаги са пред препълнени зали.

Отзивите на колеги от музикалните медии съвсем не са пресилени.

“Слушал съм стотици нови и неизвестни групи в моята кариера, но само шепа от тях са ме впечатлили толкова много от първо слушане и една от тях безспорно е FURYON.” – пише Chris Ingham от Classic Rock Magazine. FURYON са последната и несъмнено най-голямата рок банда на съвремието…” – приглася Dom Lawson в Metal Hammer. “Ако харесвате първокласни китари, музика, която Ви кара да си клатите главата и да притропвате с крака, те са една от Вашите любими групи.” – споделя Alex Baker (Kerrang!). И съвсем не накрая, колегата от “Totalrock Radio” - Louise Brown: “Furyon нараво разбиха ефира, когато дойдоха в моето радио предаване, никога не съм имал толкова включвания от слушателите. Те заслужават да бъдат звезди и да свирят на стадиони.”

Още през 2009 г., след изключително успешно турне, групата започва работа върху дебютния си диск. Първите демо записи се харесват на американския продуцент Рик Беато и той ги кани в студиото си в Атланта да запишат албума „Gravitas”. В добре отлежалия дебют „Фюриън” предлагат качествени композиции, превъзходни китарни сола, отлични и разнообразни вокали. “Gravitas” означава внушителност и тежест, името е избрано перфектно и то точно демонстрира как трябва да звучи модерния хеви метъл.

“Динамичен изпълнител”, “талантлив композитор”, “енергичен фронтмен” , “изключителен бас-китарист”, “прозорлив продуцент” и “опитен музикант”, това са определенията, които най-добре характеризират ДЖАК БЛЕЙДС (Jack Blades) и неговия принос към рока през последните 20 години. Няма да ни стигне мястото, но някои крачки по пътя му не бива да се изпускат. Започва в началото на 80-те като вокалист на „Night Ranger”. Негово дело са голяма част от хитовете на групата като „Don’t Tell Me You Love Me”, “(You Can Still) Rock In America”, “Sentimental Street” и “Sister Christian”.

След пет платинени албума, Джак създава супергрупата „Damn Yankees”, включваща легендания китарист Тед Нюджънт, китариста и вокалист на „Styx”, Томи Шоу и барабаниста Майкъл Картелоне. Тази колаборация ражда два много успешни албума, продадени в милиони екземпляра. През 1995 г. заедно с Томи Шоу си сътрудничат отново в проекта Shaw/Blades. Тяхното старо приятелство и взаимен респект водят до издаването на албума „Hallucination”.

През 1998-а Джак е включен от Ринго Стар в неговото шоу по VH1, “Storytellers”. Последва албум със същото заглавие, включващ 14 парчета като вокалист и басист на продукцията е Блейдс.

Като композитор пък е писал песни за такива звезди като Aerosmith, Cher, Alice Cooper, Roger Daltrey, Great White, Journey, Ozzy Osbourne и Styx. А през 2003 г. издава първия си самостоятелен албум.

Неуморимият Джак Блейдс е готов с нов материал, 11 песни, обединени в новия му солов албум “Rock ‘n’ Roll Ride”. В него той представя всеки аспект на таланта си като композитор: от хардрок химните – заглавната песен и “Born for This” до емоционалната балада “Hardest Word To Say” и вдъхновената от Beatles, “West Hollywood”. Като гост-музиканти и вокалисти участват колегите му от „Night Ranger”. Неизчерпаемият позитивизъм и вдъхновение на Джак Блейдс със сигурност ще направят феновете му щастливи и изпълнени с енергия през настоящата година!

Оставяме за накрая „Damage Control” - петият официален соло албум на рок ветерана ДЖЕФ СКОТ СОТО (Jeff Scott Soto). Със своя професионализъм и великолепни гласови данни, той се справя успешно в различни музикални стилове от метъл до хардрок и от фънк до диско. Започва музикалната си кариера като вокалист на Yngwie Malmsteen, фронтмен е на редица групи като “Axel Rudi Pell”, „Talisman”, „Journey”, „Soul SirkUS” и напоследък в „Trans-Siberian Orchestra”. През 1994-а издава първия си солов проект „Love Parade”, последван от в дълъг период от време от още три – през 2002-а, 2005-а и 2009 г. В края на 2009-а, заедно с шведските музиканти Ерик Мартенсон от „Work Of Art” и Роберт Сал от „Eclipse”, реализират проекта „W.E.T.”, приет изключително възторжено от критика и фенове.

В новият си албум (отново издание на „Фронтиърс”) Джеф използва много от аспектите на стилистиката, утвърдила го през годините, като умело преплита мелодичния рок с по-хард звучене. В записите участват редица негови бивши и настоящи колеги. Интересно е да се отбележи и участието на българският китарист от Бургас Емо Марков, с когото Сото е свирил още от 2010-та при предишните си гостувания в страната. Песента „Elena” пък е посветена на неговата българска любов, с която предстои да сключи брак. Тя е и героиня на видеото върху първият сингъл от албума “Look Inside Your Heart”. Медиите у нас бяха ошашавени, когато през февруари Джеф първо избра бургаски клуб за промоцията на албума си, а там падна на колене и поиска ръката на любимата си. Двамата бяха опазили тайната дълго, а и сега не се знае много, освен че музата на рокдинозавъра живее в чужбина и се занимавала с мода.

Автор: Емил Братанов

Всичко това, или части от споменатите имена и албуми, плюс други, за които не остана място сега – в поредната Музикална Кутия по OFFRoad Radio на 2 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!