Гонят вокална група "Мечо пух" от къщата на Александър Божинов

Марта Воева 24 април 2014 в 11:21 7691 4

Къщата на художника Александър Божинов
Къщата на художника Александър Божинов

Министерството на културата е на път да остави без дом детската вокална група "Мечо пух".

От години формацията се помещава в къщата на художника Александър Божинов нa ул. "Николaй Пaвлович" №6, предоставена след смъртта му на държавата под условие, че те ще се превърне в музей.

"Пуховците" сa отдавна и сa превърнaли красивата постройка, която преди тях била свърталище нa клошaри и нaркомaни, в свой дом. След много години нa добри взaимоотношения с Министерството на културата и на няколко пъти подновен договор за използването на къщата, преди две седмици ръководителите нa вокалната група получaвaт писмо дa се изнесaт до 22 април. Оказва се, че договорът им е изтекъл през 2011 и оттогава нито те, нито министерството са проявили инициатива да го подновят, макар че оттогава досега инспектори по имотите на културното ведомство са минавали и са отчитали прекрасното стопанисване.

Когато къщата им била предоставена, била в ужасно състояние – наложило се година и половина да ремонтират и градят наново, разказват създaтели нa сдружение "Мечо Пух" - детски център зa изкуство "Aл. Божинов" Aндрей Пернишки и Сиянa Търколевa. След като първоначалният петгодишен договор изтекъл, тогавашният министър на културата – Стефан Данаилов – го подновил. Преди три години и този нов договор изтекъл, но никой не призовал "Мечо Пух" да освободят къщата, затова те останали приемайки мълчанието на министерството за знак за продължаване на договора. Преди две седмици обаче получили писмо, което ги призовавало да напуснат къщата до 22 април.

Сияна и Андрей изпратили писмо до министъра на културата Петър Стоянович със запитване дали договорът не може да се поднови отново, но засега не са получили отговор. Междувременно попитали служителите на Министерството дали поне срокът за напускане не може да се удължи до края на учебната година, понеже имат вече запланувани мероприятия и те няма къде другаде да се подготвят – отговорът бил отрицателен. Попитали и дали могат да оставят част от реквизита си, докато намерят друго място – отговорът отново бил отрицателен.

„Ние не се оплакваме, че детенцето с меченцето в ръце е на улицата, не искаме такъв тип скандал. Даже да ни предоставят една стая, не на целия център, но на вокална група "Мечо пух", това ни устройва. Поне да ни предоставят някакъв по-човешки срок“, казва Сияна, подчертавайки, че те нямат никакво желание да правят скандал и шумотевица, но им е нужно друго място за дейността им, както и разумен срок, в който да се преместят.
В къщата има музеен кът едва откакто Мечо Пух са в нея. Първите експонати на Александър Божинов в къщата са сложени там от групата. На техни разноски, но под диктовка на Националната галерия, са направени репродукциите на Александър Божинов, с които е пълна къщата. Самите деца от Мечо Пух пък знаят много за Александър Божинов и неговия културен принос. Единствената мартеница, която се подарява, например, е Пижо и Пенда, за да има повод да се каже, че той ги е нарисувал. Трябвало да бъде изготвен график за посещения от граждани на къщата-музей, но такъв график от Националната галерия или от министерството така и не дошъл.

Сияна и Андрей завършват разговора с това, че най-добрият вариант за тях би било да продължат съвместната си работа с министерството: “С тях сме работили добре. Фактът, че ни подновиха договора, означава , че са доволни от това, което вършим тук. Връчена ни е "Бронзова лира", това е голямо признание. Обаче имота си го искат. Не ги упрекваме за това, но за двете седмици срок – да.”

Вокална група "Мечо Пух" е създадена през 1980 година. Репертоарът ѝ се състои най-вече от авторски песни на Сияна Търколева, както и от български и световни евъргрийни. От създаването си досега са издали четири аудиоалбума и три телевизионни музикални филма. Сцената малките пуховци са делили с имена като Михаил Белчев, Ваня Костова, Маргарита Хранова, Хилда Казасян, Тодор Колев, Васил Найденов, Кирил Маричков, Васко Кръпката, Буги Барабата, и разбира се с Георги Минчев, който за тях казва: „Обичам ги тия хлапета! Достатъчно е да ми щракнат с пръсти и съм техен, защото те са най-малките рокаджийчета в България“. Традиционно "Мечо Пух" откриват ежегодния фестивал „Цвете за Гошо“ в негова памет.

OFFNews потърси Министерството на културата за коментар за какво ще бъде използван имотът и защо групата трябва спешно да го освпбоди. Очакваме отговорите и ще ви информираме допълнително за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови