Гледаме Малкович с ново представление на Варненско лято

Цветана Манева: Трябва да не изпускаме децата. Днес е техният празник. Празнуваме го с театър!

OFFNews 01 юни 2023 в 14:51 961 0

Варненско лято

Снимка Варненско лято

Варненско лято

"Тридесет и първото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ е пълно с достойнство", каза актрисата Цветана Манева преди откриването на форума. Председателката на настоятелството на фондация „Виа фест“, организатор на фестивала, смята, че във времето, в което живеем, театралното изкуство продължава да се развива, и то без да прави трагикомични паузи, каквито и събития да го съпровождат, дори по време на пандемия.

„Имаме български достижения и въпреки че има отдалечаване, вярвам в бъдещето. Трябва да се стараем да не изпускаме младите и децата, да ги държим в течение на това, което сме правили, правим и смятаме да правим, като не забравяме да задаваме към тях въпроса" „А вие какво мислите?“, каза актрисата.

Манева изрази леко разочарование, че все още хора, които я срещат по варненските улици и разговарят с нея, не знаят, че от 30 години в началото на юни започва театралният фестивал „Варненско лято“. Тя смята, че това означава, че още нещо не е направено, за да се стигне до хората в града. „Работим с екип, който се грижи за бъдещето, има отговорност, достойни, знаещи, можещи професионалисти, готови за един експертен кабинет, които да продължават нататък“, отбеляза тя от името на организаторите.

Директорът на фондация „Виа фест“ проф. Николай Йорданов открои спектакъла, с който фестивалът ще бъде открит тази вечер - „Представление и половина“, тъй като е едно своеобразно обяснение в любов към театъра на целия дамски състав на трупата на „Българска армия“. Той отбеляза, че Цветана Манева ще има артистична изява утре в представлението „За любовта“ от Яна Борисова, която получи тази година награда „Аскеер“ за драматургия. Българската авторка се представя и с още едно заглавие - „С гръб към залеза“.

Тази година се възстановява и програмата „Шоукейс“ със спектакли на български език, които ще бъдат представени с превод на английски за специално поканените чужди гости, сред които има селекционери, критици, директори на фестивали, отбеляза Йорданов. Интересна според него е паралелната програма, част от която е изложбата за Юлия Огнянова, подредена във фоайето на Варненския театър. Траен мост се изгражда с музикалния фестивал „Варненско лято“ в програма „Интермецо“, където има три събития - концертът „Джазът пее на български“ и фламенко спектакъл, а на 23 юли публиката ще види театрално-оперния спектакъл „Адска комедия“ с музиканти от Виенската академия, актьора Джон Малкович и две световноизвестни оперни певици, каза още директорът и сподели, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще, защото дава интересни хибриди между танца и музиката.

Организаторите отново наблягат на уличните прояви с два чешки спектакъла и изява на българската трупа „Жар театър“. Поради това, че сцена „Филиал“ е в ремонт, две чужди продукции ще бъдат показани само в София, каза Йорданов и изрази надежда догодина сцената да е готова и „Варненско лято“ да се разгърне с цялото богатство на българска и чужда продукция.

На пресконференцията той припомни за загубата на големия актьор Борис Луканов, водещ артист на варненския театър, който е бил участник и редовен зрител на фестивала до миналата година. "Това е животът - по време на фестивала се случват и радостни и тъжни събития", каза Йорданов.

Директорката на ТМПЦ-Варна Даниела Димова обърна внимание, че Варненският театър участва с две заглавия в програмата. Това са новите постановки от афиша на трупата „Ботушът“ от Лило Петров и „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен. Тя отбеляза, че има много българи, които идват специално във Варна, за да са съпричастни с театралното събитие.

Богатата програма на „Варненско лято“ има 25 спектакъла, каза главният координатор на фестивала Асен Терзиев. Той каза още, че тази година се очакват много международни гости, които ще могат да видят най-интересните неща от българския театър и ще бъдат част от конференцията „Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма” и уъркшшопа за млади критици. Той обърна внимание и на възможността да се видят онлайн пет представления в дигиталното издание на „Варненско лято“, в продължение на традиция, започната през пандемията. Истинската среща с театъра е винаги на живо, но съвременните технологии дават възможности публиката да види безплатно в рамките на три дни последните спектакли, които вече не се играят, на Йорней Лоренци, Пипо Делбоно и Деклан Донелан. С подкрепата на Унгарския културен институт ще бъдат показани онлайн и две филмирани представления, посветени на големи личности от унгарската литература, допълни Терзиев.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ продължава до 10 юни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)