Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" започва на 12 май в ДНК

Десетото издание на международния фестивал започва с DUO (couple dance)

ОFFNews Последна промяна на 27 април 2017 в 16:34 3684 0

От 12 до 20 май в София ще се проведе десетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Четири от общо седемте представления, съставящи артистичната програма на фестивала, се случват в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.

След премиерата (29 и 30 април), DUO (couple dance) ще бъде първото представление от програмата на "Антистатик", която започва на 12 май от 19:30 ч. Концепцията на представлението е на известния френски хореограф и изпълнител Брис Льору, който гостува в София специално за създаването на спектакъла.

Ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал в трупата на Ан Тереза де Керсмакер, Брис Льору работи заедно с две от най-интересните имена в полето на съвременния танц у нас – Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Основното намерение на този дует е да се противопостави на засилващите се конфликтни настроения и ситуация на страх в Европа, като им даде един красив и позитивен отговор. В него правилата на играта са ясни – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по какъвто и да е признак, а типичните за дуета позиции на водещ и воден непрекъснато се променят.

Програмата на "Антистатик" в ДНК продължава на 16 май от 19.30 ч. с „Райски места“ на френския хореограф и танцьор Кевин Джийн и предлага на публиката да се завърнат заедно в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Танцовото трио „Райски места“ достига до необичайно и хипнотично движение на тялото. То сякаш протича в забавянето, отлагането и изучаването на въздействието на гравитацията и тежестта, създавайки друго време и пространство.

Изпълнителите откриват свобода на движението, която преобразява заобикалящата среда и предлага друг вид взаимодействие, адаптиране и промяна.

Кевин Джийн е работил с едни от изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обиeн, Одил Дюбо, Мириам Гоурфинк, с филмовия артист Филип Гранрийо и др. Водещ интерес в неговите авторски хореографии и пърформанси е актът на изграждане на една среда и въздействието, което тя има върху нас, върху човешкото поведение и социалните взаимодействия.

Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на „завръщането” със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК – „Празнота/ Пълнота” и „Събаряне”. С първия пърформанс Казуйо Шионой разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загуба на няколко близки хора. Втората работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и смъртоносното.

Артистичната програма на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо „Светилище” на Магдалена Хованиец (Австрия). „Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно.

Магдалена Хованиец е танцьор, пърформанс артист, хореограф и музикант от Полша, която днес живее и работи в Австрия. Работила е с изявени съвременни трупи и артисти като SUPERAMAS, Олег Сулименко, Марк Томпкинс, Жером Бел, Аманда Пиня, Флорентина Холцингер и др. Нейни представления са показвани из цяла Европа, включително и на най-големия танцов фестивал „Импулстанц“ във Виена. През 2009 получава специалната стипендия за изпълнителски изкуства на Министерството на културата на Австрия, а престижното списание „Балеттанц“ я обявява за „забележителен млад хореограф“ в класацията си през 2010.

Пълната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови