Брис Льору – едно от най-интересните имена на европейската танцова сцена с премиера в ДНК

OFFNews 13 април 2017 в 13:30 3788 0

DUO (couple dance) e най-новият спектакъл от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Той ще бъде представен на 29 и 30 април от 19:30 часа.

За да създаде цялостната концепция на представлението, в България пристига известният френски хореограф и изпълнител Брис Льору, който заедно с Виолета Витанова и Станислав Генадиев, ще изгради специфична концепция върху сценичния процес.

Роден през 1974 г., Льору завършва Националната консерватория в Лион. Още с първото си соло е отличен като най-добър съвременен танцьор на Международното танцово състезание в Париж и е награден със Златния медал на Париж. През 1992 г. получава стипендия от Американския танцов фестивал в Северна Каролина и завършва обучението си при Триша Браун и Мърс Кънингам в Ню Йорк.

През 1994 г. се премества в Брюксел, където става част от трупата на Ан Тереза де Керсмакер – Rosas. Три години по-късно започва да учи музикология и етномузикология в Университет Париж-VIII и продължава самостоятелната си хореографска кариера. Работата на Брис Льору изследва границите между танца и визуалните изкуства.

DUO (couple dance) се състои от две части: работно ателие (в което се усвояват основни умения от танца за двама) и художествена част (пърформанс на двамата танцьори, в който, по желание, може да се включат и хора от публиката).

В основната идейна рамка Брис Льору поставя дуото от танцьори – Виолета и Станислав. „Художествената част – казва той – може да се развива дори в нещо като неформален бал, с участието на любители от публиката, усвоили основни умения по време на работното ателие.“

Билети за събитието ще откриете в Билетен център, НДК и на място, час преди старта на спектакъла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови