Джулая - най-българският празник

Владимир Йончев 30 юни 2012 в 17:44 15878 13

Сцената е точно до кея в Бургас
Сцената е точно до кея в Бургас

Знам, че веднага ще ме нападнат патриотите: "Хайде, бе, няма ли Гергьовден, 3-ти март и Съединение, че до Джулая опряхме, дето даже името му не е българско!"

Има, но те не са уникални. Празник от християнския календар или честване на важна историческа дата, всяка държава има. Джулай има само у нас. Сигурно не ви се вярва, но е факт. 

Имах късмета да си говоря дълго и предълго, в продължение на дни с Кен Хенсли. И това име сега може да не ви говори нищо, но преди 30 години е бил суперярка звезда. Сега е дистанциран реалист. Живее в Испания с десетте си котки и се оживява искрено, не когато се говори за музика, а когато се заговори за котки. От някогашния му звезден статут е останало царственото достолепие, с което носи сухата си фигура и... Джулая в България. Кен Хенсли е композиторът, клавиристът, а често и китаристът, всъщност основната фигура в "Юрая Хийп".

В началото на 70-те Кен Хенсли бълва хит след хит. Едва ли има друга група в историята, в която да има такава концентрация на хитове. И някъде в третия албум, завряна на непретенциозното трето място измежду другите големи хитове, е July Morning.

Та седим си аз и Кен Хенсли (леле, как звучи!) на един плаж преди години и той се мъчи да разбере какво аджеба ние българите сме намерили в тази песен. Пробвам се да му обяснявам за комунизма, за чувството за свобода, което е било подтиснато, а той ме засича: - Добре де, а защо не си избрахте Sunrise? В нея има много повече бунт и революция.

July Morning Кен написал като обикновена любовна песен. Може би още веднага оценил, че е малко по-хубава от другите, но и в този си спомен не е сигурен. Със сигурност и през ум не му минало за бунт, свобода и революция.

- Тази песен е много красива. Чуй само - There I was on a July Morning,  looking for love... Този стих ми дойде, оттук нататък поезията те води и сама пише музиката. В тази песен има изгрев, красота и любов. Няма хипари, няма революция. Никога не съм бил хипар!

Аз съм шокиран, че идолът на хипарите, всъщност не е бил хипар. Кен решава да успокои разочарованието ми и обяснява, че не било съвсем така. Веднъж обул чарлстонки. Но толкова ги настъпвал, че втори ден не повторил.

Та пак да се върнем у нас. Кен иска да знае как и кой е измислил това чудо Джулая. Разказвам легендата: Някой си Краси, отявлен хипар, бил в казарма в началото на 80-те. Пуснали го отпуска само за ден и половина и някак си стигнал до морето. Някак си имал и касетофон. Касетата се въртяла и, о, каква случайност! - точно при първите лъчи на първото юлско слънце, завъртяла July Morning на Uriah Heep.

На следващата година Краси пак дошъл на същото място, но вече с още народ. Заедно чакали слънцето цяла нощ, свирили на китари и точно при първите лъчи на първото юлско слънце, пак пуснали July Morning.

Къде се е случило това е малко като спора за родното място на Омир. В първия вариант, който съм чувал, мястото беше Варвара. Но всеки варненец ще ви каже, че е било във Варна. А напоследък чувам, че май било в Бургас, Камен бряг или още по-точно - в Созопол. Аз си мислех, че познавам и онзи Краси, от когото е тръгнал Джулая, но вече се запознах с поне 3-4 кандидати за славата с това име, а онзи, който знам, че е истинският, отрича.

Който и да е бащата на Джулая, вече 30 години се празнува всяка година. Ритуалът е един и същ. Идва се близо до морето привечер. Пеят се песни, но нито веднъж July morning. Не е същото, ако дойдеш чак на сутринта. Важното е цяла нощ да си чакал слънцето. Някои са го чакали цели епохи. И на сутринта, при първите лъчи на слънцето, се пуска July Morning. Това се прави само у нас. И толкова ни е легнало на сърцето, че вече се случва не само във Варна, Варвара и Камен бряг. А и в Созопол, Градина, че даже и в Пловдив, където тази година даже ще е Джон Лоутън от Uriah Heep.

Екипът на OFFNews.bg тази година е съорганизатор на концерта за July Morning в Бургас, а който вече се е запътил натам, няма да сбърка. Концертът почва в 20 ч. и ще продължи до зори. Групите са една от друга по-симпатични: Силует, Джанго Зе, Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Магистрите с Евгений Дайнов, Помориънс. Пълният списък можете да видите тук. Сцената е точно до кея в Бургас, а по главната алея на Морската градина са наредени изложби, свързани с Джулая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!