Джордж Клуни, Том Круз, Сюзан Сарандън, Мат Деймън също се включиха в стачката на американските актьори и сценаристи

OFFNews 21 юли 2023 в 10:42 2261 0

Снимка на профила на SAG-AFTRA във Facebook

Снимка Facebook

Снимка на профила на SAG-AFTRA във Facebook

Гилдията на екранните актьори и Американска федерация на телевизионните и радио артисти разтърси Холивуд с решението си да стачкува едновременно с Гилдията на сценаристите. Звезди в киното и телевизията започнаха да изразяват подкрепата си за движението. Очаква се много други да се присъединят към протестите през следващите седмици.

Стачката обяви актрисата Фран Дрешър като президент на Гилдията на екранните актьори – Американска федерация на телевизионните и радио артисти. Тя си спечели верни фенове с главната роля в сериала „Гувернантката“. Много издания отпечатаха „пламенната“ й реч, насочена срещу продуцентите. „Вие си поделяте богатството, защото не можете да съществувате без нас“, каза тя, цитирана от „Варайъти“. „Това, което се случва тук, е важно, защото това, което се случва с нас, се случва във всички сфери на труда, когато работодателите пускат акции на борсата и превръщат алчността в свой приоритет, забравят за основните сътрудници, които карат машината да работи“.

Джордж Клуни, Том Круз, Сюзан Сарандън, Мат Деймън също подкрепиха стачката.

"Това е повратна точка в нашата индустрия", написа Джордж Клуни в изявление за пресата. Двукратният носител на награда „Оскар“ обърна внимание върху проблема, че "актьорите и сценаристите масово са загубили възможността да си изкарват прехраната". Той подкрепи и стачкуващите сценаристи. "За да оцелее нашата индустрия, това трябва да се промени. За актьорите това пътуване започва сега."

Том Круз е участвал в преговорите с Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти през юни. Според „Холивуд рипортър“ звездата от „Мисията невъзможна" е призовал да бъде обмислено по-добро регулиране на използването на изкуствен интелект в индустрията.

Актьорският профсъюз не иска да бъде забранен той, а да бъде регулирано, че всяко използване на образа на изпълнител за създаване на нещо ново се извършва с негово съгласие. Освен това от Гилдията искат да бъде гарантирано, че ако бъде създадено изпълнение с помощта на изкуствен интелект, актьорът ще получи справедливо заплащане.

Том Круз се е застъпил също за каскадьорите.

Сюзан Сарандън и Джейсън Съдейкис са на първа линия от началото на стачката на 14 юли.

"Изкуственият интелект ще засегне всички. .. Ясно е, че нищо няма да се промени отгоре надолу, всичко ще зависи от нас отдолу", каза Сарандън пред Би Би Си.

„Ще бъде трудно за актьорите, за 160 000 актьори. Никой не иска спиране на работа, но ако нашето ръководство казва, че сделката не е справедлива, тогава трябва да се държим здраво. За много актьори това е разликата между това да имат или да нямат здравеопазване и ние трябва да направим това, което е правилно за тях", каза Мат Деймън, цитиран от в. „Гардиън“.

Марк Ръфало призова колегите си да противодействат на „дебелите котки“. Той предложи да бъдат пренебрегвани холивудските студия в полза на независимите филми. "Какво ще кажете за това, всички да започнем да се снимаме в независими филми?", написа Ръфало в Туитър през уикенда. И пожела да има реална конкуренция като "създателите на съдържание създадат система за правене на филми и телевизия заедно със студията и стрийминг мрежите“.

Кевин Бейкън сподели от първа линия, че за него изкуственият интелект е огромен проблем, предаде Асошиейтед прес. Според него стачкуващите се борят също за "прозрачност" и "основно заплащане". Той добави, че показва подкрепа за актьорите от "работническата" и "средната" класа.

Крисчън Слейтър се присъедини към стачката в Ню Йорк. Снимките за новия му филм "Хрониките на Спайдъруик" за Дисни плюс приключиха преди стачката още през януари. Участието му в режисьорския дебют на Зоуи Кравиц P***y Island" вероятно ще бъде прекратено, тъй като снимките започнаха през юни.

Актрисата и режисьорка Оливия Уайлд също се включи към стачката в Ню Йорк.

Актьорът от "Тор" Крис Хемсуърт публично подкрепи стачката в Туитър, подобно на Джейми Лий Къртис и Джесика Частейн. Той написа: "Това са трудни времена за толкова много хора в нашата индустрия и аз съм солидарен с моите колеги актьори в #SAGAftra, които стачкуват за по-добро бъдеще."

Хилари Дъф е забелязана сред стачкуващите в Лос Анджелис. Тя дори е заснета да пее „What are Dreams made Of”("От какво са направени мечтите") - нейната емблематична песен от филма "Лизи Макгуайър".

Певицата Аукуафина също се появи сред стачкуващите. Тя вече е и актриса, след като участва в озвучаването на "Малката русалка" на Дисни.

Сред стачкуващите са и Килиан Мърфи, Робърт Дауни младши, Емили Блънт, Флорънс Пю, Рами Малек. Те напуснаха премиерата на филма „Опенхаймер“ в Лондон в петък миналата седмица, след като беше обявена стачката, съобщиха световните агенции. Режисьорът на филма Кристофър Нолан каза, че няма да снима, докато тя продължава.

Боб Оденкърк от сериала „Обадете се на Сол“, Манди Патинкин от сериала „Вътрешна сигурност“ също участват в стачката.

Гилдията на актьорите иска увеличение на заплащането сопред инфлацията. Друго настояване е изплащане на възнаграждения при стрийминг, при телевизионни повторения, както и участие на членовете на Гилдията в продълженията на успешните продукции. Актьорите искат и увеличение на здравните и пенсионните си осигуровки и защита от употребата на изкуствения интелект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика