Ексклузивно Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Бразилската музика и младите бг музиканти са сред акцентите на Софийски музикални седмици

Доц. д-р Момчил Георгиев, артистичен директор на фестивала, пред OFFNews

Венци Мицов Последна промяна на 10 май 2022 в 15:30 1286 0

Доц. Георгиев, първа година без КОВИД мерки по време на концерти. Можем ли да кажем кои от събитията на 53 международният фестивал „Софийски музикални седмици“ ще бъдат акцент в програмата.

Те трудно могат да се изброят първо, защото събитията са наистина много и второ, защото всяко едно от тях си има сволят акцент, своята червена нишка, своето посвещение. Тази година, например, честваме много годишнини - на български и на чуждестранни композитори. Освен Шуберт и Цезар Франк това са и Александър Райчев, Лазар Николов, Ангел Котев, Александър Текелиев. Юбилеи имат и камерният оркестър "Софийски солисти", хор „Te Deum Adoramus“, филхармония "Пионер" и нейният създател маестро Влади Симеонов - 110 години от рождението му.

Впрочем на филхармония "Пионер" и предстои и гастрол в Европа...

Да, във Виена.

Фестивалът "Софийски музикални седмици" е известен с това, че винаги има своите фокуси. Те са няколко и в 53-тото му издание. На мен лично ми стана интересно това, че страната на фокус е Бразилия. Сякаш не познаваме много добре културата на Бразилия, а за класическата и музика да не говорим...

Всъщност Бразилия е вече традиционна страна при нас и за това този път слагаме акцент - чрез произведения на Вила Лобос (най-известният бразилски композитор - Б.А) и то премиерни за България. Неговата меса ще бъде в изпълнение на хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович. Концерта е в сътрудничество с бразилското посолство и ще се състои на 5 юни от 17 часа в камерна зала "България". Друг интересен фокус е мандолината.

Инструмент, който у нас масово е познат като "народен" но всъщност е много използван в класическата музика - от Вивалди до Булез да кажем...

Точно така, за това ние имаме 2 концерта с мандолинни квинтети и концерт на Алон Сариел - световно име в бароковата мандолина и лютня. Мандолината за мнозина е екзотичен инстриумент, но истината е, че от времето на барока до наши дни тя се използва много в класическата музика.

Диригент на фокус ще бъде Найден Тодоров.

Найден Тодоров има вече такова силно присъствие не само чрез своите концерти със Софийска филхармония, но вече се пробва и в писателския жанр. За това в рамките на фестивала ще представим неговата книга. Но разбира се, в основата на всичко са неговите прекрасни концерти, в които той си сътрудничи с такива солисти като Людмил Ангелов, Марио Хосен, Пламена Мангова, Мария Жоао Пиреш.

Ще се върна отново на началния си въпрос. Ако трябва да определите топсъбитията на тазгодишния фестивал "Софийски музикални седмици", кои са те?

Безспорно това е концерта на Софийска филхармония със солист Мария Жоао Пиреш. Естествено и концертите с музика на Вила Лобос, концертите на симфоничните оркестри - ние продължаваме с идеята за преглед на нашите оркестри. Тази година на "Софийски музикални седмици" за първи път ще свири камерният оркестър от Добрич, "Дианополис" от Ямбол. Пловдивска филхармония, която отдавна не е гостувала на фестивала ще свири 4 симфония от Густав Малер. Впрочем отново ще си сътрудничим и с НДК - 10 от нашите концерти ще се проведат именно там.

Бих сложил при топ събитията и премиерите - имаме много такива - Асен Аврамов, Албена Врачанска. Един изключително интересен концерт с етно електроника с участието на цигулари от Тунис и Мароко също обещава да бъде сред топ събитията на фестивала. Имаме и много силно представяне на корейската съвременна музика, този път със седем инструменталисти от Корея. Те са от такава класа, че са признати за нематериално културно наследство в страната си.

В рамките на фестивала ще има много солови и вокални концерти - Соня Маринова, Пламен Кумпиков, Калина Томова с барокова музика. Българските хорове ще са на фокус по време на фестивала, защото те пострадаха най-много по време на пандемията. Те нямаха възможност да репетират, да концертират.

И, разбира се, ще има специално място за младите...

Ще представим мнгоо млади имена - Мартин Павлов, Александра Иванова, Симеон Гошев. Отново сме поканили български музиканти, които са известни в Европа повече, отколкото в родината си - Теодора Сороков, Ружа Семова, Надежда Влаева, която получи номинация от "Грамофон" за диска си с музика на Панчо Владигеров. Яна Бурова, Сибила Константинова, Асен Танчев, Надежда Табакова - цяла плеада от млади и прекрасни музиканти, които българската публика заслужава да чуе.

Имате респектиращо количество премиери на български произведения в рамките на фестивала...

Така е, и са много интересни - и в сомфоничния и в камерния жанр. Включително и в електронната музика. Така например Александър Райчев - син ще направи обработка на сюита от "Хайдушка песен" и партита "Меланхлоика" на баща си. Концертът на Русенска филхармония пък ще бъде изцяло с премиери. Ще има премиера и в концерта на "Симфониета Враца".

Войната в Украйна ще се отрази ли по някакъв начин на програмата на 53 - тото издание на „Софийски музикални седмици“?

Ние искаме да покажем, че изкуството е над войната. За това правим концерт на Евелин Березовски и Александър Гнатюк - руска пианистка и украински пианист равностойно. Разбира се, поканили сме и други украински и руски музиканти във фестивалния лист, тъй като и за двете страни животът на музикантите в момента е много тежък.

Кога стартирате и кой ще бъде първият ви концерт?

Откриването е на 23 май от 19 часа в зала "България" с филхармония "Пионер". Тя чества 70 години от основаването си и 110 години от рождението на нейния създател - маестро Влади Симеонов. Четирима диригенти, които са били свързани с филхармонията ще дирижират - това са Григор Паликаров, Христо Христов, Борис Спасов и главния диригент на оркестъра - Любомир Денев син.

Последен въпрос, който е много важен - вече няма COVID ограничения...

Няма ограничения и сме много щастливи. Но аз съм щастлив и заради това, че въпреки сложната пандемична обстановка "Софийски музикални седмици" не спря и се проведе и през последните 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови