Актьорите на следващото десетилетие (репортаж на Искра Ангелова)

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Искра Ангелова 30 март 2023 в 08:44 6557 1

Студията

Театралната школа за деца - асоциация за изкуство и младежки инициативи Студията е основана сравнително скоро, но тя има много богата и дълга история. Това е школа за деца от 8 до 18 години. Провежда се всяка събота и неделя. Представлява актьорски тренинг, ритмика, пластика, анализ на театрални текстове и фактическо участие в театрални пиеси, които се реализират на открита сцена "Сълза и смях" и камерна сцена "Славянска беседа". След натрупване на основни театрални умения децата получават възможност да играят в представления на открита сцена "Сълза и смях" и камерна сцена "Славянска беседа".

Историята на Студията е много вълнуваща. Тя е създадена в началото на 80-те години. Неин основател е Бончо Урумов – актьор, режисьор и педагог, който по невероятен начин успява да заплени децата с магията на театъра. До 1987 година театралната студия се е помещавала в различни зали на София, а от 1987 тя се превръща в Детско-юношеската театрална студия към театър "Сълза и смях". Част от спектаклите на Студията тогава са ”Вчерашно днешно, тъжно и смешно” по произведения на Валери Петров, ”Добър ден, г-н Андерсен” по приказки на Андерсен, „Две усмивки на Чехов" по „Шегите” на Чехов, „Много шум за нищо” от Шекспир - спектакъл в памет на Любен Гройс.

Понастоящем Театрална студия „Бончо Урумов” се помещава в Народно читалище „Славянска беседа” на адрес бул.“Раковски” 127 ет 2. Нейни ръководители са Александър Беровски, Светослав Добрев и Диана Досева. Синът на Бончо Урумов - Иван Урумов пък е главен режисьор в театър "Българска армия". Сред по-новите представления на Студията са: „Упражнение по стил” от Реймон Кьоньо, „Ние Врабчетата” от Йордан Радичков, “Пипи дългото чорапче” от Астрид Линдгрен – съвместен проект с Шведското посолство. Студията се събира всяка събота и неделя от 10.00 до 17.30ч. От 2007 година възрастовата граница се разширява от 9 до 19 годишна възраст. В летните месеци се провежда и кандидатстудентска подотовка за висшите театрални училища.

Бончо

Преди 20 години ни напусна учителят на много известни и признати актьори и режисьори Бончо Урумов. Повечето от тях го смятат за свой духовен баща и до днес. Бончо Урумов бе интелектуалец от световен ранг, гигантски ерудит, отличен преподавател и духовен ментор на няколко поколения ученици в театъра. Той беше истински дисидент, а семейството му е било изселвано по време на социализма.

Роден на 09.05.1937 година в град Шумен, Бончо Урумов завършва право, а след това и актьорско майсторство в класа на проф. Боян Дановски във ВИТИЗ. Работил е в Хасковския театър, Пловдивския театър и в театър „Сълза и смях”. Той е създателят на Театралната студия, която са завършили водещи днес артисти: известният в Германия актьор Санчо Финци, известната във Франция актриса Наталия Дончева, Иван Радоев, Иван Ласкин (който също си отиде преди 3 години), Иван Урумов, Светослав Добрев, Башар Рахал, Георги Къркеланов, Ненчо Илчев, Александър Беровски, Искра Ангелова, Кристина Янева, Лара Златарева, Мирослава Гоговска, Марияна Жикич, Ивет Радулова, Георги Георгиев-Гого, Никола Вучков, Димо Димов, Таня Казанджиева, Йоана Буковска, Карла Рахал, Кирил Ефремов, Камен Иванов, Александра Василева, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, както и телевизионната водеща Александра Гюзелева, сценографката Марина Янева, пианистката Виктория Харманджиева, спасителят в Червен кръст Мики Дончев, журналистът Петър Волгин, застрахователят Георги Копринов, продуцентът-директор на Вирджиния рекърдс Саня Армутлиева и много други.

Ние, учениците на Бончо го обичаме безкрайно и никога няма да го забравим, споменаваме го често и цитираме неговите уроци, спомняме си неговите шеги, сардочничната му самоирония и маниера му на пушене, кучето му – кокер, колата му – трабант и милата му и търпелива съпруга леля Цеца, която ни посрещаше в скромния им дом заедно със сина им Иван и ни хранеше и поеше. Бончо ни пускаше концертите на Бетовен за пиано и оркестър, даде ни да четем “На изток от рая”, “100 години самота” и любимата му “Майстора и Маргарита”, запозна ни с поезията на Жак Превер, Марина Цветаева, Елисавета Багряна и Иван Радоев, но все пак най-много харесваше Валери Петров, с него говорехме както за най-личните си неща, така и за екзистенциализма или френското кино, и даже сме ходили заедно на море в Созопол, защото няколко пъти Студията игра своите “детски” представления на Аполония. Видяхме за първи път Западна Европа, защото той ни заведе на турнета в Швейцария и Холандия, вкусихме за първи път свободата и сложността на Шекспир в превода на Валери Петров, защото той ни въведе в това пиршество на поезията, бяхме себе си, защото той ни уважаваше като личности и подкрепяше нашата индивидуалност… Въпреки че той за нас си остана “Бончо”, ние винаги му говорехме на Вие и имаме огромен респект към неговата богата култура, голяма обич и красив ум. Нека е светло на душата му.


Студията днес

Александър Беровски е основател и председател на Асоциация за изкуство и младежки инициативи "Студията", режисьор и преподавател. Завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Димитрина Гюрова и е първият студент по режисура на доц. Пламен Марков. Дълги години е бил част от трупата на ДТ "Сава Огнянов" гр. Русе като щатен режисьор. Сега е режисьор на свободна практика. Като ученик е част от театралната студия на Бончо Урумов към "Сълза и смях", впоследствие към НЧ "Славянска беседа-1880". След години, вече като професионален режисьор и актьор, продължава делото на Бончо Урумов в обучението на деца и юноши по театър в МТФ "Студията". Носител е на множество награди за постиженията си в работата с деца и юноши.

Светослав Добрев е основател и заместник-председател на АИМИ "Студията". Завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Надежда Сейкова. Част е от трупата на Младежки театър "Николай Бинев" с множество театрални роли от неговия афиш. Бил е преподавател в Театрален колеж "Любен Гройс". Преподавател по сценична реч в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Заместник-председател на Фондация "Театър за нашите деца "Приказен път". Съавтор на книгата "Пътища към сцената".

Диана Досева е основател и член на УС на АИМИ "Студията", преподавател по актьорство, актьорски тренинг и пластика. Завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Енчо Халачев и доц. Снежина Танковска. Магистър по "Образователен и терапевтичен театър". Част е от трупата на ДКТ "Константин Величков", гр.Пазарджик. Носител е на множество награди за част от актьорските си превъплъщения. Активно работи за развиването на индивидуалната креативност на подрастващите в МТФ "Студията", както и за развиването на проекти на организацията. Сърежисьор на "#Последвай ме"- спектакъл, който изследва проблемите, свързани с дигиталните зависимости.

Студията има много интересни проекти. За един от тях разказваме във филмчето ни в линка по-горе - той се казва "Забранените" - той е по разкази на лагерници от Белене.

„Между дигиталното и реалното“ пък е едногодишна програма за създаване на интердисциплинарни културни продукти и творчески интерактивни инсталации в градска среда за деца и юноши чрез съчетаване на различни форми на изкуство (театър, кино, музика, танц, изобразително изкуство, литература). С тази инициатива АИМИ "Студията" цели да утвърди дейността си като свързващо звено - мост между дигиталното и реалното живеене, общуване и изкуство.

Основните цели на програмата „Между дигиталното и реалното“ са:

- инвестиране и развиване на индивидуалната креативност на аудиторията;

- опит за преодоляване на негативните последици от пандемията COVID-19 от юношите;

- създаване и популяризиране на качествено културно съдържание в дигиталното пространство с цел повишаване на интереса и приобщаване на юношите към различни форми на изкуството;

- адаптация към дигитална среда;

- достигане до нова, млада публика в лицето на деца и юноши.

Проектът е финансиран по програма „Едногодишен грант '21“ на Национален фонд „Култура“.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови