15-годишният Иво Христов издава 4-та книга: Пиша за смъртта, защото я познавам

Николаос Цитиридис 16 май 2017 в 11:30 57365 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Младият писател Иво Христов

На ул. "Люлякова" в Радомир не открихме люляци, всъщност растат основно бурени. Бащата на младия писател Иво Христов ни посреща пред дома на семейството и ни води към първия етаж на двуетажната къща, където трябва да проведем интервюто. Макар че е само на 15 години, Иво тази седмица ще представи на широката публика своята 4-та книга. Романът му е озаглавен "Календарът на живота" и младежът с неприкрито задоволство ни разказа, че това е най-доброто, което е писал до сега.

Срещата ни е в ранните следобедни часове, тъй като до обяд Иво е бил на училище. Когато не е е залегнал над учебниците, той пише и се вдъхновява за нови редове от срещите с приятелите си, но майка му бърза да го похвали, че музата му идва и от най-дребните неща. "Вижда нещо красиво и веднага си го записва", споделя Милена.

Историята на Иво е необикновена по много причини, но е тъжна само заради една - диагнозата неврофиброматоза тип 2. Организмът на Иво е склонен да образува доброкачествени тумори. От 2014 година досега момчето е преживяло 4 мозъчни операции. След всяка е трябвало да прохожда отново. Но Иво не само ходи, той направо лети чрез своите разкази.

Всичко започва през февруари 2014-та. Тогава е първата операция на Иво в "Токуда". Давали са му две седмици живот, но ето че 3 години по-късно стоим в хола на семейството в Радомир и обсъждаме новия му роман - "Календарът на живота", който ще бъде представен на 18 май в столичния клуб Onyx.

В подкрепа на 15-годишния Иво на премиерата ще дойдат и много популярни личности като Наталия Симеонова, Момчил Степанов, Константин Трендафилов, Ники Станоев, а водещ ще бъде Даяна Христова.

Иво започва да пише същата година, когато му казват, че ще живее две седмици. "Влязох в църквата и се помолих да стана писател. Няколко часа по-късно започнах да пиша първия си разказ", описва момента си на осъзнаване Иво. Но на нас това ни звучи като приказка за неволята - искаш нещо и го правиш. Такъв е Иво.

В радомирската гимназия е с профил "Информатика". Разказа ни как сам иска да започне да прави кориците и предпечата за своите книги. Сигурно и ще го направи.

"Календарът на живота" е четвъртата книга от младия писател. Зад гърба си той има  "Животът не струва пари" , "Приятелите умират заедно" и "Тя е моя".  Продажбите от книгите обаче са крайно недостатъчни той да се лекува, тъй като за животоспасяващите лекарства неговото семейство трябва да плаща близо 3500 лева месечно.

Иво и майка му Милена Димитрова

"За пръв път от 2 години ни дадоха 3 месеца почивка от хапчетата. Края на юни пак ще летим за Германия, а банковата сметка е празна", споделя майката на Иво.

Семейството на младия писател живее с горчивата истината, че Коледа е веднъж в годината, а именно тогава е времето, когато хората даряват най-много. Въпреки кампанията, която тече от 3 години, набирането на средства става все по-трудно. Държавата в лицето на Фонда за лечение на деца не помага. Видяхме отказа на ФЛД за лечението, за което Иво е кандидатствал.

"Когато трябва да избираш загуба на слуха и на второто ухо и експерименталното лечение, ще избереш второто", каза Милена Димитрова. Друг, пети тумор, в момента тормози организма на младия автор. Но това отново не го спира, защото докато говорим за новия му роман, той вмъква в разговора, че на Коледа ще видим още от него.

"Мечтата ми е през декември да излезе и сборникът ми с разкази" - и ни показа как ще изглежда корицата на бъдещата книга. Като бестселър.

На въпросите ни Иво отговаря кратко, но не го отдаваме на нежелание да разговаря с нас, а на това, че интелигентните хора казват нещата с малко думи. На въпроса "Как се бориш със съдбата?", Иво ни казва "Не ми е чак толкова трудно, просто давам напред".

Вдъхновение за писане Иво черпи от романите на Стивън Кинг. Питаме го какво прави, когато не пише. "Чета, иначе няма как да стана по-добър", е отговорът му.

Сборникът с разкази "Приятелите умират заедно" е първата книга на Иво, а редакторката на писателя казва, че оттогава до днес той вече е с изграден собствен стил.

Необичайно звучи 15-годишно момче да пише и да издава, още по-странно е жанрът му да са ужаси и трилъри. В книгите си Иво често пише за смъртта.

"Казвам, че тя е красива. На фона на всичко, което се случва във света, тя е един край на мъките. Пиша за смъртта, защото бях близо до нея. Не пиша за любовта, защото не мога да кажа нищо за нея. Засега."

Майката на Иво първа е прочела новата "Календарът на живота". Синът на Милена нарича романа си "моята изстрадана история" и много от Иво може да бъде открито в редовете на книгата.

Разговорът ни приключва с думите на Иво за новата му книга: "Календарът на живота" е добра книга, но ще напиша и по-добра". Оставяме го, защото тази седмица го очаква голямо събитие. От 19:30 на 18-ти май в клуб ONYX той ще представи новия си роман. Който иска, ще може да си го купи, който иска ще може и да помогне на него и семейството му. Полезна информация за това как да го направите, може да откриете на този линк

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!