Немски експерт: Невъзможно е да предотвратим атентати като този в Берлин

DW Последна промяна на 21 декември 2016 в 20:01 6971 6

Снимка Newald

Ролф Топховен.

По почерка на деянието от Берлин може да се съди, че атентатът в Ница е служил за „образец”. От средите на ИД имаше и съвсем конкретни указания как да се избиват „неверниците”, казва експертът по тероризма Ролф Топховен в интервю за "Дойче веле".

Трябваше ли да се очаква атентат с подобен мащаб и в Германия ?

Германските сили за сигурност отдавна предполагаха, че е възможно и в Германия да бъде извършен атентат с толкова много жертви. Особено след атаките в Брюксел и Париж през миналата година стана ясно, че терорът се доближава до нашите граници и че заплахата не е абстрактна, а съвсем конкретна. За съжаление в Берлин се сбъднаха най-лошите опасения на силите за сигурност.

Можеше ли този атентат да бъде предотвратен?

Не. Няма никакъв шанс, защото става дума за фанатизиран човек, който използва камион като оръжие. Друго би било, разбира се, ако извършителят и неговите намерения бяха предварително известни, така че да бъде арестуван преди да е извършил нападението. Но няма никаква реална възможност да бъдат контролирани всички превозни средства, нито пък може да бъдат херметически затворени коледните базари, така че никой да не прониква до тях. Подобно нещо би означавало изобщо да няма коледни базари. С други думи, атентат с подобни мащаби няма как да бъде предотвратен стопроцентово. Вероятният атентатор все още не е известен, нито мотивите за престъплението, извършено в Берлин. Не знаем дали е бил воден от омраза към обществото, от отчаяние, или е изпълнявал заповед на някоя терористична организация като ИД. По почерка, с който беше извършено деянието в Берлин, можем да съдим, че атентатът от Ница очевидно е служил като "пример за подражание". Още от септември 2014 година насам съществува указание на междувременно убития пропаганден шеф на ИД, който тогава призова "неверниците" да бъдат избивани с всички възможни средства - "колете ги с ножове, премазвайте ги с камиони, блъскайте ги от високите скали!”. С други думи в терористичните среди съществуват достатъчно указания за действия.

Имат ли властите точна редстава що за хора са стотиците хиляди мигранти, пристигнали в Германия, и кои от тях са с радикални убеждения?

Властите със сигурност разполагат с много сведения. Но като се има предвид огромното количество мигранти, които пристигнаха, е почти невъзможно всеки един да бъде достатъчно проучен. Не бива да забравяме и това, че някои от тях се радикализират едва тук, в Европа. Много хора пристигнаха в Германия и Европа с надеждата да намерят не само защита, но и работа, постоянни доходи и сигурен живот. А когато тези очаквания не се сбъднат, понякога се стига и до опасно радикализиране.

След подобни атентати политическата дискусия за сигурността се движи от едната крайност до другата. Какво би трябвало да се очаква от властите, а и от гражданите?

Целта на терористите е да всяват страх и паника сред много хора. Безспорно всеки от нас трябва да проявява внимание по време на масови събирания, но това не означава да се изпада в истерия. Абсолютно погрешно би било да реагираме по очаквания начин и да се поддаваме на рефлекса, който ни кара да искаме нови закони и нови забрани. Държавата така или иначе не е в състояние да гарантира стопроцентова сигурност. Още след атентатите в Ансбах и Вюрцбург, вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че едно открито и свободно общество трябва да умее да се справя с подобни екстремни ситуации. Ще ни се наложи да свикнем с такива драми, щом като искаме да запазим нашата форма на обществено развитие и нашата откритост към света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9924

5

ScrewIslam

22.12 2016 в 12:26

Поредният експерт-идиот. Целта на орките не е да всяват страх и паника. Паниката им е инструмент, а не цел. Коранът им е определил целта още през 8ми век: да наложат исляма в целия свят. Като избият и помохамеданчат всички нас, тогава ще настъпи царството на аллах и ще настъпи мир. Прочетете корана, хора! Коранът е по-гнусна книга от „Майн кампф“.

Естествено, че службите не могат да предотвратят такива атентати. На мястото на един побеснял правоверен ще се появи друг. Така ще продължи докато третираме исляма като религия. Ислямът не е просто религия. Той е фашизоидна, тоталитарна идеология.

Терорът ще продължи докато не забраним исляма. Никога не знаеш на един религиозен мюсюлманин кога ще му хрумне да поведе джихад – с нож, камион, цианид или тенджера под налягане. Аллах просто им е наредил да ни избиват.

13898

4

кикимора

21.12 2016 в 20:47

Помолете евреите да се върнат. Те знаят как.

9342

1

torbalancho

21.12 2016 в 20:29

Дете опита да взриви бомба на коледен пазар в Германия
даа доближава се