Как се борят с COVID в Израел - проф. Еял Лешем пред OFFNews

Александра Маркарян, Янка Петкова 21 януари 2022 в 09:32 9016 3

Проф. д-р Еял Лешем

Снимка Личен архив

Проф. д-р Еял Лешем

Еял Лешем е доктор на медицинските науки, специалист по вътрешни и инфекциозни болести в най-голямата болница в Израел - Sheba Medical Center - и професор в Университета в Тел Авив. Консултант е на Световната здравна организация. Автор и съавтор е на над 80 статии и глави от книги.

Проф. Лешем, светът възприема Държавата Израел като водеща по отношение на отговора на пандемията от COVID-19 и за много решения следва примера Ви. Днес, две години след началото ù, как оценявате израелската стратегия – като успешна или не? Кои решения бяха правилни и кои – погрешни?

Вероятно най-големият успех на Израел е свързан с много бързото пускане на ваксините на „Пфайзер“ преди година, през януари 2021 г., и бързото пускане на бустерните дози през август. И двете решения се отразиха на възприемането на ваксината като най-добрия инструмент за предпазване на обществото от тежко протичане на заболяването и хоспитализация, за защита на населението при минимално нарушаване на обичайното му всекидневие – образование, търговия и икономиката.

Това вероятно може да бъде определено като голям успех на Израел, както и фактът, че Израел е лидер и в публикуването на резултатите от опита си с ваксините. Нашият екип от Медицински център Sheba публикува първата оценка за ефективността на ваксината преди малко по-малко от година, последвана от публикация за резултатите в национален мащаб.

Както в много други страни, израелското общество страдаше от много дълги локдауни, особено децата. Те пропуснаха месеци и месеци присъствени учебни дни. Бяхме изправени пред предизвикателства по отношение на специални групи от населението, като много други страни – малцинства, някои ортодоксални общности, които трябваше да убеждаваме да приемат препоръките и ограниченията, и това не беше много успешно, особено в началото на епидемичния взрив.

Мисля, че всички страни по света се затрудняват да приспособят мерките си към Омикрон, защото Омикрон е много различен от вариантите на коронавируса при предишните вълни.

От една страна, ефективността на ваксината да предпази от заразяване не е много добра, от друга, заболяването по своята същност е малко по-леко в сравнение с предишните варианти и ваксината е много успешна в предпазване от тежко протичане и хоспитализация при Омикрон.

Така че от една страна имате нужда да позволите извършването на всекидневната активност на хората – образование, търговия, което означава повече заразени, от друга, трябва да се подсигурите, така че броят на тежко заболелите да не претовари системата.

Казвате, че Омикрон е много различен. Ако днес трябваше да избирате ваксина, каква бихте предпочели – иРНК или векторна?

Имаме едногодишен опит с иРНК ваксините. Двете им основни характеристики са, че са много безопасни. Имат много, много малко странични реакции и са много, много ефективни в предпазването от тежко протичане, от хоспитализация и смърт.

На основание тези качества мисля, че иРНК ваксините са се доказали като предпочитаните ваксини, включително за Омикрон, защото основната цел на ваксините не е да предпази от заразяване, а от тежко протичане на болестта. А в това иРНК ваксините вероятно имат най-добрата ефективност в сравнение с останалите.

Разбира се, има и други кандидати, които показват добра ефективност, включително ChAdOx1, „Джонсън“, някои спрени векторни ваксини, за които бяха публикувани данни за висока ефективност – между 70, 80 и дори 90% - в предпазване от заболяването, но при някои от тях има по-малък опит с мониторинга по отношение на неблагоприятни реакции, а има и различни изисквания за пускането на ваксини в Западна Европа, САЩ и Израел.

Въпреки ваксинацията, която включва и трета доза, Израел се намира в нова COVID вълна. Мислите ли, че приложената трета доза беше достатъчно ефективна и какви са очакванията Ви от четвъртата?

Третата доза остана много ефективна в предпазването от хоспитализация, тежко протичане и смърт. Това е основната цел и по отношение на този аспект третата доза осигури отлична ефективност.

Решението да пуснем четвърта доза за хората на възраст над 60 години и за здравните работници в действителност не беше основано на научни данни. Беше основано на преценката на експерти. Беше основано на наблюдение на нивото на антитела след третата бустерна доза, което намаляваше, беше основано на факта, че имахме много рязко увеличение на броя заразени.

Беше логично да предположим, че още една доза ще добави ниво на защита. Въпреки това тежестта за доказването на тази хипотеза все още лежи върху израелската здравна система. Тя трябва да анализира данните, за да проверим дали наистина четвъртата доза добавя защита към предишните три. Ние все още не знаем. Разполагаме с много предварителни данни, наблюдаваме нивото на антителата при около сто здравни работници, които получиха четвърта доза. Видяхме увеличаване на антителата, което очаквахме, но то не е достатъчно, за да покаже, че ваксината наистина добавя допълнителна защита.

Последният фактор, който повлия да вземем това решение беше, че четвъртата доза няма да е рискова или опасна. Вече сме поставили стотици хиляди такива и не сме установили значими нежелани реакции.

Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата изразиха резервираност по отношение на приложението на 4-ата доза. Съгласни ли сте с тях?

Да, напълно съм съгласен, че не е разумно препоръката за поставяне на четвърта доза да бъде отправяна в този момент към широката общественост. Може да се приеме, че три дози осигуряват отлична защита срещу тежко протичане на заболяването и няма нужда от четвърта.

Опитът на Израел ще послужи, за да се види дали при специални групи от населението, с много висок риск от COVID, четвъртата доза добавя съществено по-голяма защита и на тази основа препоръката може да бъде или да не бъде отправена в други страни.

Напълно съм съгласен с препоръката и със СЗО, и с ЕМА да няма масово, глобално приложение на четвъртата доза на този етап.

Израел навлезе в петата вълна на COVID преди България и имате по-богат опит с Омикрон от нас. Различна ли е клиничната картина на Омикрон в сравнение с Делта при по-леко и при тежко прекарващите коронавирусната инфекция пациенти? Ако да, как?

Да. Имаме добри данни от Великобритания и страни, в които започна намаляване на случаите на Омикрон. Те показват, че нивото на тежко протичане при пациенти с Омикрон е значително по-ниско в сравнение с Делта.

В Израел все още сме в средата на петата вълна и въпреки че виждаме над пет пъти повече потвърдени случаи всеки ден в сравнение с пика ни при Делта, не виждаме толкова голям брой тежко боледуващи пациенти. Само около 400 в национален мащаб, докато при Делта бяха над 1000. Следователно е ясно, че Омикрон причинява по-леко протичащо заболяване, особено защото голяма част от населението на Израел е ваксинирано.

По същия начин ли е при децата? Колко от тях са ваксинирани? Леко или тежко боледуват от Омикрон?

14,4%* от децата на възраст от 5 до 11 г. са ваксинирани, 60% - от децата от 12 до 15 г. и близо 80% - между 16 и 19 г.

Ваксинацията на по-малките деца не се възприемаше толкова добре, колкото на по-големите. Моят син е ваксиниран и ходи на училище. Може да се зарази, но няма нужда да бъде карантиниран, ако е контактен със заразен. Ако друго дете в класа му има COVID, той може да продължи да ходи на училище, просто трябва да направи един антигенен тест и да продължи да ходи на училище, защото е ваксиниран.

Но не много родители използват тази възможност. Повечето не ваксинират децата си в Израел.

Разбира се, повечето деца, които се заразяват, преболедуват леко, имат респираторни проблеми няколко дни и се възстановяват напълно.

Децата с тежко компрометирана имунна система, съпътстващи заболявания, със злокачествени заболявания, със затлъстяване или диабет може да прекарат тежко COVID.

Някои напълно здрави деца развиват това, което наричаме PIMS – педиатричен мултисистемен възпалителен синдром, при който сърцето и белия дроб са сериозно засегнати. Може да се случи след леко боледуване, значително по-рядко по-рядко при ваксинирани деца, и много деца се оплакват от нещо, което наричаме постковид. Те са много уморени, дори след като са се излекували. Няколко седмици чувстват умора и слабост.

Но повечето деца се възстановяват напълно, без последващи проблеми.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

21.01 2022 в 10:05

Точно преди 4 дни Ройтерс съобщи, че в Израел и 4-та доза е слабо ефективна срещу разпространението на Омикрон, макар и намаляваща тежко протичане. Очевидно текущите ваксини изостават. Легитимно е да се обсъжда дали лекото протичане на Омикрон би осигурило по-надеждна защита за бъдеща вълна, отколкото да гоним 2-3 бустера за всеки, през 5-6 месеца, с ваксина правена за 10+ варианта назад.