Увеличение все пак ще има: два от телекомите вдигат цените след Нова година

Александра Маркарян 29 декември 2021 в 15:51 11375 0

Снимка Pixabay

Въпреки острата реакция на държавата, в лицето на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова, увеличение на цените за телекомуникационните услуги у нас ще има.

Днес два от трите оператора - "Виваком" и А1 - известиха днес клиентите си с SMS-и, че предстои такова.

"Виваком" пише, че от февруари цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 1 лев с ДДС за всяка услуга. Това включва планове за телефони, телевизия, интернет.

Услуги с месечни абонаменти до 19.99 лв. с ДДС включително ще бъдат увеличени с 0.50 лева с ДДС, а тези над 19.99 лв. с ДДС - с 1.00 лев с ДДС.

От компанията обясняват решението си с увеличението на цените на основните енергоносители и ръста на инфлацията, облягат се на Общите условия на Vivacom.

Промяната е от февруари 2022 г. и ще бъде отразена в месечната сметка за февруари.

"По този начин продължаваме да следваме нашата стратегическа цел да предлагаме високо качество на оптимална цена.

Vivacom направи значителни инвестиции и предлага на своите клиенти изключително модерната ТВ платформа EON, осигуряваща невероятно клиентско изживяване. Ние инвестираме в изграждането на най-голямата 10-гигабитова мрежа, предоставяме 5G услуга с най-голямо покритие в България.

Ще продължим да следваме неотлъчно своята амбициозна инвестиционна програма и ще развиваме най-добрите фиксирани и мобилни мрежи", пишат от компанията.

А1 информира също днес клиентите си, че предстои индексация на месечните абонаментни такси по договорите за телекомуникационни услуги с обявения от НСИ индекс на потребителските цени за предходната година. Компанията допълва, че индексът за 2020 г. е 1,7%, а за 2021 г. ще бъде обявен в началото на следващата година и се очаква да е около 2,4%.

"Описаната индексация е предвидена в договорите и/или съответните Общи условия към тях и ще се приложи едновременно за двата периода през първото 3-месечие на 2022 г. По този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки. Това ще ни позволи да продължим да инвестираме в нашите продукти и услуги", се казва в съобщение на А1.

На фона на тези съобщения от компаниите Министерството на икономиката разпространи прессъобщение, в което се казва, че заповедите, с които увеличението на цените се спира, са подписани. Те са на Комисията за защита на потребителите (КЗП), от 23.12., но касаят само телекомите А1 и "Теленор", а не и Vivacom.

Забранява се двата оператора да увеличат цените за две години наведнъж на основание Закона за защита на потребителите. От управляваната от Димитър Маргаритов КЗП обясняват следното:

"При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“. Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи месечните абонаментни такси с индекса за една предходна година".

Заповедите могат да бъдат обжалвани.

Потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на месечните абонаментни такси на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, предупреждава КЗП.

"В конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса", се казва още в мотивите към заповедта.

Комисията допуска предварително изпълнение на заповедта.

Бурята заради цените в телекомуникациите се разрази, след като на 21.12. А1 и "Теленор" обявиха увеличение на цените след Нова година. Ден по-късно и Vivacom потвърди пред OFFNews, че планира увеличение. На третия ден Корнелия Нинова обяви, че спира със заповед планираните увеличения.

Дали компаниите ще надделеят, или министър Нинова ще наложи волята си предстои да стане известно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови