Софийското метро е най-успешният инфраструктурен проект на десетилетието

OFFNews 21 март 2018 в 18:30 9387 0

Софийското метро беше отличено като "най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието 2007-2017" на специалното издание на инициативата Infrastructure Bulgaria Awards 2018.

Инициативата е част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и се организира от Градът Медиа Груп.

Събитието цели популяризирането на добрите практики и постижения на водещите компании и професионалисти в сферата на инфраструктурата.

Авторитетното жури, съставено от 17 членове, представители на оперативните програми „Транспорт“, „Региони в растеж” и „Околна среда”, на водещи професионални, академични и браншови организации в сектора, отличи софийското метро за „Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието“ в периода 2007-2017.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-успешният инфраструктурен и екологичен проект на София – метрото – e успял да повиши качеството на живот на гражданите и най-вече да им придаде увереност, че живеят в модерен европейски град.

„През годините всички построени метростанции успяха да намалят вредните емисии със 75 хил. тона годишно. В края на следващата година очакваме да функционират над 50 км метро линии. В момента 350 хил. души в София ежедневно ползват този транспорт, като очакваме техният брой да достигне половин милион“, каза още Фандъкова. 

Проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД и бенефициент на проекта, заяви, че преди 10 години само две строителни компании са работили за изграждането на метрото. В момента има 12 главни изпълнители, които работят на новите участъци и са създали нужния капацитет, 28 подизпълнители и над 30 доставчици от различни части на страната.

„Така за метрото в момента са ангажирани няколко хиляди работници пряко на строежа и още толкова по цехове, бази и различни предприятия в страната, които произвеждат оборудване за него“, допълни той.

Бяха отличени и изпълнителите с най-голям принос в качествената реализация на метростанции, надземни тунели и тунели с подземен способ, а именно: „Джи Пи Груп“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД, „Доуш иншаат ве тиджарет“, „Геострой“ АД, „Евро алианс Инженернг“ АД, „Станилов“ ЕООД.

Специални грамоти за принос в изграждането на метрото, обявено за национален обект, получиха конструкторите проф. д-р инж. Божидар Божинов, инж. Маньо Манев, инж. Антон Янев, инж. Георги Колчаков, инж. Севдалин Вълнаров, инж. Розалина Козлева, както и архитектите Ирен Дерлипанска, Красен Андреев, Фарид и Елена Пактиавал, Константин Косев, Радомир Серафимов.

Събитието се проведе под патронажа на Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Отличените проекти по категории са:

Категория „Транспортна пътна инфраструктура“:
Първа награда – Софийски околовръстен път - Западна дъга
Втора награда – България Транзитни пътища, Лот 14 „Асеновград - Смолян“
Трета награда – Обновяване на градска жизнена среда в Северна промишлена зона и Южна промишлена зона, Бургас

Категория „Транспортна железопътна инфраструктура“:
Първа награда – Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, позиция 3: Стамболийски-Пловдив
Втора награда – Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив“
Трета награда – Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград

Категория „Енергийна инфраструктура“:
Първа награда – Модернизация на компресорни станции Лозенец, Странджа, Петрич, Ихтиман чрез интегриране на нискоемисионни газтурбокомпресорни агрегати

Категория „Градска среда“:
Първа награда – Градска среда - Габрово (първи, втори и трети проект)
Втора награда – Реставрация, консервация, експортиране и благоустрояване на археологически парк „Западна порта на Сердика“
Трета награда – „Старият мост: мост межу поколенията“, Свиленград

Категория „Екологична инфраструктура“:
Първа награда – „Интегриран воден проект град Банкя”
Втора награда – Възстановяване водопроводимостта на източен охранителен канал, квартал Аспарухово, Варна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!