Русия и Сърбия ще си сътрудничат при използването на атомната енергия за мирни цели

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2019 в 10:19 1222 0

По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в Република Сърбия, бе подписан пакет от споразумения, създаващи правната основа за практическото осъществяване на съвместни проекти в сферата на мирното използване на атомната енергетика.

Сключено бе междуправителствено споразумение в областта на използването на атомната енергия на базата на проверени и иновационни технологии, както и съвместно заявление за стратегическо партньорство между страните за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации.

От руска страна документите бяха подписани от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Република Сърбия - от министъра, отговарящ за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Република Сърбия Александър Вучич.

„Днес ние поставяме здрава основа за развитие на високите технологии в Сърбия за дълги години напред. Трудно е да си представим повишаването на ефективността на икономиката, развитието на селското стопанство, медицината, образованието и качеството на живот на населението без използването на мирния атом. Подписването на междуправителственото споразумение отбелязва началото на солидно и значимо взаимодействие в областта на иновационното, цифровото и научно-техническото сътрудничество с нашия исторически партньор Русия“, заяви Ненад Попович.

Междуправителственото споразумение определя широк спектър от направления за взаимодействие между страните, в това число съдействие при създаването и усъвършенстването в Република Сърбия на инфраструктура за използване на атомната енергия, проектиране, изграждане и модернизация на изследователски атомни реактори, развитие на ядрената медицина, осъществяване на фундаментални и приложни изследвания в областта на използване на атомната енергия. Предвижда се сътрудничество при разработване на иновации, нови технологии и съвременни цифрови технологии в областта на атомната енергия, използване на радиационните технологии в селското стопанство и промишлеността, обучение и подготовка на специалисти за атомната индустрия и други направления.

„Сърбия има уникален потенциал и опит в областта на развитие и използване на атомните технологии. Определихме проектите, в рамките на които ще бъдат обединени професионалните кадрови и технически компетенции на Русия и Сърбия. В частност, осъществяването на проекта за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации не само ще даде мощен импулс на двустранното сътрудничество между Русия и Сърбия в редица иновационни направления, включително медицина, промишленост и селско стопанство, но и ще послужи като платформа за сътрудничество в целия централноевропейски регион. Безусловно, в рамките на всички проекти ще бъдат стриктно спазвани най-високите стандарти за ядрена и радиационна безопасност, като се вземе предвид централната роля на МААЕ при разработването на такива норми и стандарти“, отбеляза Алексей Лихачов.

С цел осъществяването на горепосочените направления на сътрудничество, междуправителственото споразумение предвижда формиране на съвместни работни групи за изпълнение на конкретни проекти и научни изследвания, както и обмен на експерти, организиране на семинари и конференции, съдействие при обучението и подготовката на научен и технически персонал, доставка на оборудване, материали и компоненти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови