Отстраненото ръководство на Булгаргаз: Решението за смяната ни е политически мотивирано

OFFNews 29 януари 2022 в 19:18 4201 3

"Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества". Това се казва в позиция на освободените членове на борда на директорите на "Булгаргаз" ЕАД, разпространена от отдел "Международна дейност и връзки с обществеността" на дружеството.

Позицията е подписана от Диана Бонева, Николай Павлов, Илиян Дуков, Николай Дончев и Светослав Делчев.

За смяната на ръководството стана ясно от протокол от заседание на Българския енергиен холдинг на 28 януари, качен в Търговския регистър.

В новия борд на дружеството са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

Бившите директори на "Булгаргаз" твърдят, че не са били предварително уведомени. Ето какво се казва в позицията на освободеното ръководство:

"Съветът на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) да назначи нов борд на дружеството – обществен доставчик на природен газ. Официално мотиви за това решение не са посочени.

В свои изявления днес, 29.01.2022 г., министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от проверка, извършена от принципала БЕХ в „Булгаргаз“ ЕАД. Бордът на „Булгаргаз“ ЕАД не е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки. По всяко от тях, „Булгаргаз“ ЕАД предостави подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки.

Публично отправените критики към Съвета на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД са за „грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа.

Както „Булгаргаз“ ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява.

В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора.

Малко информация от миналото: през 2013 г. към датата на подписване на договора с азерската страна, „Булгаргаз“ ЕАД е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни. Към днешна дата, общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна печалба. Отличното финансово състояние и провеждането на открита търговска политика спечели доверието на чуждестранните партньори, финансовите институции и на българската индустрия. Това позволява „Булгаргаз“ ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по търговските си договори, от които се ползват топлофикационни и газоразпределителни дружества, българската индустрия. „Булгаргаз“ ЕАД гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор.

Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, „Булгаргаз“ ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително по-ниските цени на природния газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД.

Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества. Подобни безпринципни действия със сигурност не са в интерес на „Булгаргаз“ ЕАД и неговите клиенти."

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на „Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет.

Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

5

dolivo

30.01 2022 в 09:11

ложи резултати, вън.

доброто управление бързо сменя, в една частна компания до сега да ги бяха 100 пъти сменили с някой който дава резултати според целите

а може би са давали резултати, но целите са били други и се смениха?

аз на последното залагам

гледаме внимателно, и проверяваме дали Булгаргаз стопанисва в наш интерес, а не на шепа хора или една чужда държава, дето няма да я нарека

5827

3

pisnamiotmutri

29.01 2022 в 23:01

Няма какво друго да кажат. Те и престъпниците отричат до доказване на противното.

2005

2

новпрофил

29.01 2022 в 22:48

А защо не ревахте когато ви назначаваха по "политически причини"?