Окончателно: ДДС за ресторантьорите остава 9% и догодина

Данъчните оценки на жилищата няма да се актуализират на всеки 2 години

Йорданка Веселинова 12 декември 2023 в 19:31 2059 3

Снимка БГНЕС

Ресторантьорите ще плащат 9% ДДС до края на 2024 г., решиха депутатите с окончателно приетия на второ четене Закон за данък добавена стойност.

Предложението мина със 184 гласа "за", 7 "против" (1 от ПП-ДБ и 6 от ИТН) и 2 "въздържал се" (1 от ГЕРБ-СДС и 1 от ПП-ДБ).

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ПП-ДБ, че са "късали ризи" срещу намалената ставка за ресторантьорите, а после гласуват "за" предложението. На трибуната излезе Венко Сабрутев от ПП и заяви, че преди минута по предложение на Ирена Димова са отпаднали сроковете за диференцираното ДДС и отхвърлянето на разпоредбата би означавало ресторантите да ползват намалена ставка безсрочно.

НС реши още туроператорите и фитнесите също да ползват намалена ставка от 9%, но до 30 юни 2024 г.

Кога и как да се откажем от антиковид мярката за ресторантите?

Диференцираното ДДС за ресторанти, туроператори, фитнеси и спортни зали бе въведено от кабинета на Бойко Борисов като антиковид мярка. Опитите да се върне 20-процентното ДДС до момента винаги удрят на камък. Причината, както редица депутати се изказват, е че лобито на ресторантите е твърде силно.

В хода на дебата днес Венко Сабрутев от ПП-ДБ предложи да отпадне 9-процентното ДДС за ресторантьорите, фитнесите и спортните зали от 1 януари тази година, а диференцираната ставка за туроператорите да се запази до 30 юни 2024 г. включително. 

Тошко Йорданов призова парламентарните групи да подкрепят предложението на ПП-ДБ, защото вече няма коронавирус и няма логика да се спонсорира един сектор. На свой ред Мартин Димитров припомни, че Бойко Борисов на няколко пъти е критикувал високия дефицит, но подкрепя опростяването на данъците за ресторантьорите. Според него сумата, която би постъпила в държавната хазна от вдигането на ДДС, е 300 млн. лв.

"Какво ще кажете на хората, ако Ви попитат защо сте оставили 20% ДДС за лекарствата, но сте намалили ставката за един бранш?", каза той.

Димитров заяви, че преференциите спират реформите. По думите му в определена ситуация би било възможно ДДС ставката за всички да бъде намалена на 19%, но вместо това се облагодетелстват само ресторантите.

"Възраждане" пазеше мълчание в началото на дебата. Около 18 ч. на трибуната излезе Цончо Ганев, който видя проблем с предложението на туроператорите. По думите му МФ искало да фалира туристическия бранш, в който влизали и ресторантите. По-късно Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че има колизия в позициите на ПП-ДБ. Гаджев каза още, че Асен Василев в бюджета е предложил 9% ДДС за ресторантите. Тук обаче е и подводният камък - МФ предложи намалена ставка, но в замяна на приемането на мерки за изсветляване на бранша, всички от които бяха отхвърлени в пленарна зала. Думата взе и Асен Василев, който от трибуната заяви, че министерството не подкрепя 9%, без да има изсветляващи мерки.

На свой ред Ирена Димова от ГЕРБ-СДС предложи ресторантьрите да ползват диференцирано ДДС от 9% до 31 декември 2024 г. включително, а туроператорите, фитнесите и спортните зали - до 30 юни 2024 г.

В крайна сметка парламентът отхвърли всички предложения на Венко Сабрутев. Приети обаче бяха предложенията на Димова.

С промяна в същия закон от 100 000 лв. на 166 000 лв. бе увеличен прагът за регистрация по ДДС.

Данъчните оценки на жилищата няма да се актуализират на всеки две години

Падна предложението на финансовия министър Асен Василев в Закона за местните данъци и такси за актуализиране на данъчните оценки на всеки две години, ако цената на имота се е увеличила с повече от 10%.

С този текст на практика се очакваше да се вдигнат данъците на сградите, както и такса смет. Предложението беше заложено в Закона за местните данъци и такси от финансовото министерство. Според Асен Василев обаче предложението било на Сдружението на общините. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

12.12 2023 в 21:21

честито на печелившите!

мутро ресторантьорите пак ви бръкнаха в джебчетата

210

2

Merc

12.12 2023 в 19:59

А на лекарствата все още е 20 %. Не искам да отварям и темата за хазарта.

4036

1

lans link

12.12 2023 в 19:42

Една салата по ресторантите в София стигна 15-20лв, намалете им ДДС-то на 5%, че ще изпукат от глад и Алибегов ще е нон-стоп по екраните да мънка.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки