НС реши ТЕЦ-овете да работят без ограничения до 2038 г. Може да изгубим всички средства по ПВУ за енергетика

Докато депутатите решаваха, пред НС се проведе протест за запазването на централите

Йорданка Веселинова 12 януари 2023 в 12:49 5541 2

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика

ТЕЦ-овете ще работят без ограничения до 2038 г., а България се отказва от поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г.

Общото проекторешение на енергийна парламентарна комисия мина в зала със 187 гласа "за", 2 "против" (ПП) и 9 "въздържал се" (5 от ДБ и 4 от ПП).

След две заседания енергийната комисия реши: Предоговаряме ПВУ, няма да намаляваме вредните емисии

Рано тази сутрин депутатите от енергийна комисия се събраха на извънредно заседание, по време на което се обединиха около общото проекторешение. В него е заложено още, че парите за батерии намаляват наполовина и останалата част отива за грантова схема. Парите за развитие на възможностите за геотермална енергия ще отидат за саниране, а останалата половина - за грантова схема. Освен това МС ще пренасочи всички спестени суми по изпълнени проекти от ПВУ за проекта за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Отпада и реформа 11, свързана с отделянето на собствеността на двата оператора "Булгартрансгаз" и ЕСО от корпоративната структура на БЕХ. 

Проекторешението задължава служебния вицепремиер Атанас Пеканов да направи предложение за промяна в ПВУ в частта "Енергетика" и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК до 31 март.

Проекторешението обаче не гарантира, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще бъде предоговорен. Ако Европейската комисия не се съгласи за промените, то България може да изгуби всички предвидени средства от частта "енергетика" на ПВУ, обясни пред OFFNews зам.-председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски от ПП. По думите му заради войната в Украйна и последвалата енергийна криза страната не може да си позволи да намали енергийните мощности. 

От трибуната на НС съпредседателят на ПП Кирил Петков призова да започнат разговори на регионален принцип - с Гърция и Румъния. Той е на мнение, че само този подход ще бъде успешен и ще бъде допуснато предоговарянето на ПВУ.

Гърция подкрепи ПП за общо предоговаряне на ПВУ за въглищните централи, НС - не

Вчера от трибуната в НС Петков обяви, че енергийният министър на Гърция Костас Скрекас в телефонен разговор е изразил подкрепа за идеята на "Продължаваме промяната" за общо предоговаряне на ПВУ в частта енергетика, касаеща намаляването на въглеродните емисии. Именно такова проекторешение внесоха и ПП, но то не бе допуснато до дневния ред на парламента, а вчера, в енергийна комисия, бе отхвърлено. Заради това бившият премиер днес отново призова и за преговори на регионален принцип. По думите му в противен случай хората на протеста се залъгват за реалните възможности.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС каза пред OFFNews, че няма как индивидуални планове да се предоговарят от няколко държави. Той каза, че е оптимист, че преговорите за промяна на ПВУ ще бъдат успешни. Депутатът заяви, че проекторешението, което депутатите приеха, е от ключово значение, тъй като едно служебното правителство не стои стабилно в ЕК, колкото едно редовно, заради което е нужно НС да даде мандат на Министерския съвет. Станков добави, че намаляването на въглеродните емисии е заплаха за националната сигурност и в този смисъл въглищните централи трябва да работят без ограничения до 2038 г.

Той каза още, че по-изгодно за България е да се откаже от парите за енергетика в ПВУ, отколкото да затвори централите. По думите му само за миналата година печалбата за държавата от ТЕЦ-овете е 1,2 млрд. лв., докато в ПВУ сумата за енергетика е около 1 млрд. евро. 

"По-скоро ние трябва да се радикализираме и в някакъв момент да кажем, че се отказваме от Реформа 10 от ПВУ (намаляването на емисиите с 40% - б.а.)", каза той и прогнозира, че дори и тогава страната няма да изгуби всички средства, заложени за реформи в енергетиката.

Докато депутатите решаваха, пред НС се проведе протест на КНСБ за запазването на централите.

Малко преди гласуването на целия текст от БСП поискаха почивка, за да могат депутатите да излязат при протестиращите. Акцията е организирана от синдикатите, като в нея се включиха работещи на ТЕЦ-ове и мини.

OFFNews/ Йорданка Веселинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

12.01 2023 в 14:44

Точно така, заради икономическите интереси на енергийната мафия продължавайте още 20 години да горите калпавите лигнитни въглища и да засипвате всичко наоколо с киселинни дъждове.
След вас и потоп.

2099

1

Mateevk

12.01 2023 в 13:22

Ама 1 млрд евро не са ли повече от 1,2 млрд.лева?