След две заседания енергийната комисия реши: Предоговаряме ПВУ, няма да намаляваме вредните емисии

Йорданка Веселинова 12 януари 2023 в 09:11 4039 0

Засенадие на парламентарната енергийна комисия

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Рамадан Аталай, Делян Добрев, Радослав Рибарски, Драгомир Стойнев.

Парламентарната комисия по енергетика единодушно реши да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Заседанието ѝ се проведе извънредно рано тази сутрин, защото вчера през деня депутатите не успяха да се разберат, а късно вечерта партиите се споразумяха за общо проекторешение, което е подписано от всички членове на комисията.

В крайна сметка парламентът задължава с текстовете служебния вицепремиер Атанас Пеканов да направи предложение за промяна в ПВУ в частта "Енергетика" и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК до 31 март. Основната промяна е свързана с отпадането на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г. 

Предвижда се Инвестиция 8 от ПВУ за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ да се преработи в грантова схема за батерии за физически и юридически лица с 50% интензитет на помощта. Отказваме се от Инвестиция 7, която е за развитие на използването на геотермалната енергия. Половината от тази сума ще отиде за саниране на многофамилни жилища, а останалата ще се пренасочи като грантова схема за физически и юридически лица.

Министерският съвет ще бъде задължен да пренасочи всички спестени суми по изпълнени проекти от ПВУ за проекта за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Отпада и реформа 11, свързана с отделянето на собствеността на двата оператора "Булгартрансгаз" и ЕСО от корпоративната структура на БЕХ.

Гърция подкрепи ПП за общо предоговаряне на ПВУ за въглищните централи, НС - не

Окончателно решение се очаква по-късно днес, когато текстовете влязат в пленарна зала.

Пред парламента се очаква и протест на работещите в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Проекторешенията на "Възраждане" и ГЕРБ-СДС ще бъдат оттеглени, а версията на "Продължаваме промяната" бе отхвърлена вчера в комисия, а вчера не бе допусната в дневния ред на НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови