Гърция подкрепи ПП за общо предоговаряне на ПВУ за въглищните централи, НС - не

Йорданка Веселинова 11 януари 2023 в 11:21 1903 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кирил Петков

Енергийният министър на Гърция Костас Скрекас подкрепи идеята на "Продължаваме промяната" за общо предоговаряне на ПВУ в частта енергетика, касаеща намаляването на въглеродните емисии, а българският парламент - не.

Сагата започна рано тази сутрин на председателския съвет в НС, заради който началото на пленарното заседание се забави с почти 30 минути. Тогава Андрей Гюров и Никола Минчев от ПП поискали в дневния ред да влезе тяхното проекторешение, според което парламентът следва да задължи служебния кабинет да започне преговори с Гърция и Румъния за предоговарянето на ПВУ. Предложението не събра подкрепа, като ПП направи втори опит в пленарна зала. 

Първи думата взе зам.-председателят на парламента Никола Минчев, който заяви, че в седмичната програма на парламента са включени две проекторешения на ГЕРБ-СДС за предоговаряне на ПВУ и на "Възраждане" за изготвяне на нов план. Той изтъкна, че сходни законодателни актове следва да се гледат заедно и добави, че проекторешенията на ПП и ГЕРБ са близки. Минчев каза още, че е нововъведение в парламентарната практика да се добавят за разглеждане други предложения към вече започнал дебат по сходен текст. Миналата седмица започна разглеждане на проекторешението на "Възраждане", като по него бе направено едно изказване.

ГЕРБ надвиква Асен Василев на брифинг за затварянето на ТЕЦ-ове

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък заяви, че тази сутрин е говорил с енергийния министър на Гърция, който е подкрепил идеята за начало на разговори на регионално ниво, за да има по-голям шанс Брюксел да се съгласи с предоговарянето на ПВУ.

"Апелирам за национално отговорна позиция. Дайте шанс да ги разгледаме тези проекторешения заедно, ако искаме да имаме истински шанс, а не само политическо маневриране", призова Петков.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на ПП с 10 гласа "против" (ГЕРБ-СДС), 91 "въздържал се" (ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Български възход") и 90 "за" (ПП, 1 от "Възраждане", БСП и ДБ).

И така, ако има решение за предоговаряне на ПВУ, то ще се вземе в петък по предложението на ГЕРБ-СДС. Тогава депутатите ще продължат и дебатите по проекторешението на "Възраждане" за разработване на изцяло нов План за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!