Nexo ще съди България за 1 000 000 000 долара

Целта бе да ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат, каза съоснователят на компанията Антони Тренчев

OFFNews 22 януари 2023 в 18:51 7409 12

Антони Тренчев
Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в първото си интервю в ефира на “На фокус с Лора Крумова".

Бившият депутат от партията на Меглена Кунева Движение България на гражданите обяви, че отдавна не живее в България.

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби.

“Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни Тренчев.

Той поясни, че трансакциите, за които говори българската прокуратура, са входящи трансакции на Махмуд Мохамед към негов уолет адрес. И пососочи още, че са правени две години преди да попадне в списъка. “Ние, като институция, следим всички входящи и изходящи трансакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

“Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни бизнесменът.

Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.

“Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

По-късно от Nexo разпространиха и видео до медиите, което показва, че трансакциите на въпросния Мохамед са преди той да бъде вписан в забранителния списък, а сумите са символични - съответно 1500 и 400 долара.

 

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев. “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той.

Според него причините за действията на българската прокуратура са политически.

“Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той.

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители. - “Но не съм изследвал и не съм се вмешателствал по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции.”

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.

“Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов.

“Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен, че двамата не са разговаряли за дарения.

“Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той.

Според Тренчев “за съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”. Той обясни, че стойността на трансакциите не е обявените от магистратите 94 милиарда, а над 100 милиарда.

“Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”.

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категориен - Nexo ще съди България.

“Топ професионалисти на глобално ниво” вече оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

12

dolivo

23.01 2023 в 08:22

а така, тоталитариста Гешев е време да бъде притиснат на собствен терен

934

10

демократ2022

23.01 2023 в 05:39

Хайде честито български данъкоплатци! Печелите половин Турски поток за плащане - гарантирано от ГЕРБ и прокуратурата!

Към тези, които призовават да съдят Гешев директно - не става за съжаление. Гешев представлява държавата и никой не може да го пипне, затова прави каквото си иска.

Правилната реакция ще е да ГЛАСУВАТЕ МАСОВО на следващите избори да се измете тази СГАН. Предвид хартиената коалиция и очакваните изборни манипулации (ала "Костинброд") тези 60% негласуващи трябва да намалеят значително. Иначе ги кефи да ги цакат - преклонена главица сабя не я сече нали?

10212

8

Човека

23.01 2023 в 01:06

Тия в прокуратурата наистина не са просто изпълнители. Те са прости изпълнители. Прости като калинки от ерата на герб. Тръгнали са да ровят от публични дарения обратно по веригата да търсят компромати и сега май се натърсиха.

800

7

Batze

22.01 2023 в 23:48

ДедоСашка дарила 1000 копейки на ЛелиГербОбичатБатеБойко и всички тия средства отишли за диверсификация у канала, по-известен като БатеБойкоВзимаПариОтТурскиПоток. А пък баба Гешев (оная с клепналите уши) веднъж държала два биткойна в ръцете си, но ги изпуснала в един бидон за кисело зеле, дето бил иззет от Прокуратурата, и повече не ги намерила. В заключение: "Нашите не требва да бъдат съдени!" (Деса Общата от Дулово).

3767

6

Име на профила

22.01 2023 в 23:12

Щото ако съдят лично каскета на този етап - всички останали полезни и безполезни идиоти по веригата няма да ги заболи. Най-вече сикаджиите, които поръчаха това.

Нека осъдят държавата, аз съм сигурен, че тези момчета няма да приберат парите в джоба, в най-лошия случай ще ги използват да помогнат в области, където държавата нехае.

1220

5

хr4

22.01 2023 в 22:59

Едно въпросче към Нексо-защо не съдите ЛИЧНО Каскета? Защо пак ние трябва за плащаме за простотиите на Прокурватурата и МВРпикчърс? Не е ли крайно време селските тарикати които се правят на политици да изядат хурката ЛИЧНО?

75

4

230 млрд баксов

22.01 2023 в 21:02

а Кака Сийка Пикасото още не го е измъдрила обвинителния акт
тука каскета май яко настъпи мотиката
това не ти фирма Жоси да "подари" 5% от активите на бащата на гешеФт

2073

3

Johnny B Goode

22.01 2023 в 20:54

Да се самоцитирам, както казваше един тук.
Каскетът този път настъпи мотиката. Тези имат ума и финасовите възможности да му таковат таковата, и ще го направят.
Като свършат, сам ще иска да отиде при бай Ставри, а Сашка и Красимирчо ще вият като флексове из форума (по д-р Тони Филипов).
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика