Кметът на Стражица отново влезе в полезрението на КПКОНПИ за роднински злоупотреби

OFFNews 13 май 2020 в 12:51 3527 0

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи за втори път конфликт на интереси при кмета на Стражица Румен Павлов. Той е встъпил на тази длъжност на 5 ноември 2015 г., като на местните избори през октомври 2019 г. е преизбран.

Производството срещу него е по сигнал, информацията от който е потвърдена изцяло. Установено е, че братът на кмета Павлов е регистриран като едноличен търговец, а неговата дъщеря е управител и едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност.

През 2008 г. Румен Павлов закупил чрез търг с явно наддаване общински недвижим имот в Стражица, недовършено строителство, който сега работи като хотел „Ралица“, ведно с търговски обекти към него (ресторант, бар – дискотека и др.). Хотелът първоначално е бил преотстъпен от Румен Павлов за безвъзмездно ползване на едноличния търговец - брат му, а по-късно - на 1 февруари 2019 г., е сключен договор, с който се предоставя за временно и възмездно ползване на дружеството на кметската дъщеря.

Установено е, че от бюджета на Община Стражица в полза на двамата търговци са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел „Ралица“. Като кмет и разпоредител на общинския бъджет Румен Павлов е подписал фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания, с които по сметките на брат му и на дъщеря му са преведени 53 350 лв. за ползване на хотела по различни поводи.

Така кметът е действал в конфликт на интереси, осигурявайки материални облаги на свързани с него лица. С решението на КПКОНПИ на кмета Павлов са наложени глоби в общ размер на 15 000 лв. Постановено е и отнемане в полза на държавата на материалната облага – сумата от 53 350 лв.

На 20 февруари т.г. комисията прие решение, с което установи конфликт на интереси за кмета на Стражица, по друг повод и по сигнал от съдебната власт. Тогава е установено, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до Румен Павлов 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така след съответни процедури са били издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11.

На основание тези 11 заповеди кметът е издал 69 отделни разрешителни на брат си. Отделно от това бе установено, че между Община Стражица, представлявана от кмета Румен Павлов, и едноличния търговец – негов брат, е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя - общинска собственост (4,151 дка, за срок от една стопанска година). Антикорупционната комисия установи конфлект на интереси за 12 отделни случая, като за всеки отделен случай бе наложена глоба от по 5000 лв. 

Още решения

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на:

- бивш ректор на УНСС, по сигнал с твърдения от одитен доклад на вътрешния одит в МОН, че изборът му за директор на Института за икономика и политика към университета е извършен в конфликт на интереси от страна на ректора, който, като единствен с право да номинира кандидат, е предложил себе си;

- общински съветник в Общински съвет Варна. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че той е и председател на Съвета на директорите на „Дворец на културата и спорта“ ЕАД /общинско дружество/ и в същото време в общинския съвет гласува решения относно бюджета на това общинско дружество;

- кмета на Община Стражица, по сигнал от орган на съдебната власт с твърдения за наличие на конфликт на интереси във връзка с продажба на общински недвижим имот. Предмет на проверка ще са твърдения, че купувачът на този имот впоследствие го е продал на съпругата на кмета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови