Караджов: Кирил Петков лъже. Той поиска да плащаме без контрол

Асен Василев искал още миналото лято да се платят 1,3 милиарда лева без проверка, твърди вицепремиерът

OFFNews 15 юни 2022 в 15:21 2698 3

Гроздан
Вицепремиерът Гроздан Караджов.

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов обвини в лъжа премиера Кирил Петков, на няколко пъти нарече партията му "Продължаваме лъжата" и заяви, че "те вече напълно са се ос*али".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството даде брифинг по повод твърдения на министър-председателя, че са били искани 2,5 милиарда лева за незаконни строежи.

"Бих искал да се обърна към Вас във връзка със сензационната лъжа, която министър-председателят пусна в медиите. Очевидно е, че Кирил Петков и „Продължаваме лъжата“ следват съветите на Гьобелс, а именно, че една лъжа, повторена сто пъти, ще стане истина", каза Караджов. 

Според него "за тяхно съжаление, историята показва, че лъжата винаги си остава лъжа колкото и пъти да бъде повторена". 

До днес мълчах и исках да се разделим културно, но след днешните изявления на Кирил Петков няма да мълча и ще вадя документи, добави вицепремиерът от квотата на ИТН.

"Научих от медиите, че Междуведомствената група, която трябваше да се произнесе какви суми да се платят за ремонтите на пътища по стари договори, ще излезе със скандален доклад, че имало договори за незаконни строежи за 2,5 млрд. лева, които аз и МРРБ сме настоявали да се платят веднага, а "добричките бели ангели" "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков са ни били спрели", заяви той.

Караджов посочи, че докладът е качен от един час на страницата на МРРБ, а в него няма подписи и все още е проект.

"Разбирайки за тази пресконференция, премиерът и финансовият министър панически изпратиха есемеси на членовете на групата да ходят да го подписват сега между два и половина и три часа", каза той.

Според него незаконните договори за 2,4 млрд. лева по смисъла а Закона за устройството на територията, не е никаква новина.

"Аз съм го съобщавал многократно тук в министерството пред медиите и в пленарната зала. Точно затова настоявах Народното събрание да се произнесе по тях, защото непродължаването на тези обекти, независимо че са започнали без разрешително за строеж, създаваше онзи риск за републиканската пътна мрежа, мотивите за който са вписани към решението на Народното събрание", уточни Караджов.

Той обвини лично премиера, че наредил да се плаща по договори без контрол.

"Лично бях предложил първите 600 млн, които са платени, да минат през контрол. Кой поиска тези 656 млн. да минат без контрол от Народното събрание? Казва се Кирил Петков", каза Караджов.

Според него лазменените файлове между него, Лена Бориславова и хората от екипа му си стоят и доказват всичко това.

"Премиерът се срещна с пътните фирми и им беше обещал, че веднага ще им плати", обясни Караджов и подчерта, че "и Кирил и Лена постоянно са го питали докъде са стигнали плащанията".

Според него през лятото на 2021 г. Асен Василев е искал да се плати цялата сума от 1,3 млрд. лева без никаква проверка, докато той е настоявал за такава както на първите 50%, така и на останалите.

"Сериозната корупция в зародиш от миналата година е причината сега да бълват лъжа след лъжа. Тези хора са завладени от корупция и техния грях искат да го прехвърлят на мене. До днес бях тих и мълчалив, да се разделим с добро, но от днес ще вадим документи и ще докажем корупцията", каза още Караджов.

Той каза и че няма представа за каква 6-метрова тръба, която струвала 1 милион лева говори премиерът.

"Няма да го намерите в доклада. Това е фантазия, приета за реалност. Това е добра илюстрация на управлението през последните 6 месеца. Да приемеш фантазията за реалност е много обезпокоително", добави Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

15.06 2022 в 17:34

Караджов, стига писка истерично!!!

1005

2

Блейк7

15.06 2022 в 15:43

Айде и този ще вади бележки

12073

1

IvanofRumen

15.06 2022 в 15:40

Истината е някъде по средата.