Кантората, която води личните дела на Корнелия Нинова, взела държавни 400 000 лева без конкурс

Министерството на икономиката даде началника на кабинета на Нинова на КПКОНПИ. Искат да се провери дали въпросното адвокатско дружество е на негов роднина

OFFNews Последна промяна на 05 септември 2022 в 11:27 6398 4

Нинова

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова.

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили без конкурс дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора. Това показва проверка на министерството на Никола Стоянов.

По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със същата адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо, уточняват от Министерството на икономиката и индустрията.

Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил 100% авансово платен.

Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска кантора са били сключвани договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не.

Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства, се чудят във ведомството на Никола Стоянов.

Обобщената информация показва, че за няколко месеца, една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 хил. лв. само в системата на МИИ. Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи, заявяват още от министерството.

Оттам уточняват, че е налице сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове.

Поради тази причина Министерството на икономиката и индустрията сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси.

Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане. 

Отговорът на БСП

От БСП дадоха пресконференция в централата си на Позитано 20 след съобщението на министерството на икономиката. Корнелия Нинова и Калоян Методиев не присъстваха на нея, но бившият министър на туризма Христо Проданов и Георги Свиленски поискаха от медиите да не публикуват внушения. Това принуждавало БСП да влиза в обяснителен режим, вместо да информира хората какво смята да направи за тях. 

Всичко се прави, за да се намали резултата на БСП на изборите. Чакаше да почне кампанията, да ни затворят устата заради спецификата на Изборния кодекс. Лъжа след лъжа, която ще трябва да опровергаваме след 2 октомври, каза Свиленски. Те сами се опровергават, подчерта той. По-рано днес Нинова съобщи във фейсбук: Рано или късно истината излиза наяве. Вчера служебният министър на икономиката Стоянов потвърди: по времето на Нинова няма данни да е изнасяно оръжие за Украйна и не са правени преводи от Кинтекс за офшорки в Дубай. А сега какво следва? Всички, които твърдяхте обратното сте лъгали и отивате на съд. Досега заведох четири дела. Сега ще има още. Ще ви осъдя и ще има справедливост! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-75

5

Krasimir T.Georgiev

05.09 2022 в 17:12

Куче влачи, диря няма.
Всичко, което е направила Биволицата от Крушовица е ЗА ХОРАТА И ДОМАКИНСТВАТА. Честито на получилите помощ!

1643

3

NWO

05.09 2022 в 13:43

НОГО ИЗНИНАДА БУЛКА

1830

2

Ivan

05.09 2022 в 12:42

Кака Корни знае 2 , но и 200!

3918

1

Moirae

05.09 2022 в 12:14

Докато прокурата не се реформира, в България всичко ще си остава приказки в пространството и лични спорове и всички индиректно ще носим щети. Как може например прокуратурата да ПРИЕМА за основателни липса на съзнание за направената катастрофа от Семерджиев. И досега да НЯМА обвиняем.