Хазартен оператор иска да плати 10 млн. данък, държавата не иска да ги вземе

ОFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 16:29 29898 18

bet365

Голяма компания иска и чака да си плати данъците, а държавата не желае да ги вземе. България губи над 10 млн. лева годишно от данъци, които не влизат в бюджета, защото Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите не дава своевременно лиценз на голям оператор за електронни залагания.

Операторът bet365 е ангажиран в процеса на лицензиране в България през последните 18 месеца. Преди година и половина компанията е подала документите си в Държавната комисия по хазарт към Министерство на финансите и е заплатила съответните такси за издаване на три различни вида лицензи. Позитивни решения, свързани с този процес, бяха взети през август миналата година, но някои административни препятствия, сред които и технически въпроси, са причините bet365 да не е завършил лицензирането си. Затова и сайтът не е достъпен официално от България. Български граждани обаче продължават да правят залагания като използват разположени в чужбина сървъри. Данъците, които операторът трябва да плаща също остават в чужбина, защото той няма лиценз у нас.

bet365 изразява увереност, че всички препятствия вече са преодолени и се надява процесът да бъде завършен скоро.

Въпреки че bet365 не е доволен от забавянето, компанията продължава да работи в сътрудничество с Държавната комисия по хазарта по време на лицензионния процес.

"От известно време се опитваме се да пуснем лицензирани продукти в България. Оптимисти сме, че последните административни и технически препятствия са преодолени и сме уверени, че вече покриваме изискванията за лиценз, сред които са заплащането на всички такси за регистрация и отговорно залагане, които са на стойност над 500 000 лева. Надяваме се скоро да имаме възможност да предлагаме голямо разнообразие от нашите продукти на българския пазар", заяви говорител на компанията.

"Вярваме, че националното лицензиране на световна марка като bet365 ще отправи важно послание към другите международни букмейкъри, към Европа и към по-широката международна бизнес общност, че България е "място, където може да се прави бизнес" в условия на коректна конкуренция и съществуващи правила от най-високи международни стандарти. Това може да е само положително за България и клиентите в страната. Влизането на bet365 и на други международни букмейкъри не само създава здравословен, конкурентен и отворен пазар за българските клиенти, но освен това повишава приходите в българската хазна чрез различните такси и задължения", се казва в съобщение на компанията.

В хода на процеса за лицензиране bet365 е взе мерки централната платформа bet365.com да не бъде достъпна за българските клиенти.

Говорителят на компанията изяснява, че "политиката на bet365 е да взема лицензи и да плаща задълженията си, съобразявайки се с европейската юрисдикция и съответните национални правила. В резултат на това групата е една от компаниите с най-много лицензи и една от най-регулираните групи за залагания в света. Тя притежава многобройни лицензи за страни като Великобритания, Дания, Испания, Ирландия, Гибралтар и Австралия. bet365 очаква с нетърпение възможността да предлага услугите си на българските клиенти, след като лицензионният процес към Държавната комисия по хазарта е приключен".

bet365 e една от най-големите компании за спортни залози в света. Основана е през 2000 година във Великобритания и впоследствие се е развила до такава степен, че има 2900 служители и над 22 милиона потребители в цял свят. Разполага с офиси във Великобритания, Гибралтар, Австралия и Малта и приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 млрд. евро за последната финансова година.

В интернет може да откриете подробен анализ за Bet365 от сайта на NOSTRABET.COM, който е описал всичко за лиценза, регистрацията и услугите в ето тази статия:https://nostrabet.com/bet365/

От bet365 смятат, че не е нормално един лиценз да се бави година и половина и че това води до огромни пропуснати ползи за България. Вероятно някой има полза от това забавяне, но със сигурност то не е в полза на държавата и данъкоплатците.

В момента данъците изтичат в чужбина, а този род бизнес може да се окаже от стратегическо важно значение за България. България може да стане предпочитана страна за първи лиценз, защото има много добър интернет и квалифицирани специалисти, а географското и разположение също е средищно. Държавата може да печели милиони евро, но сега това няма как да стане, защото повечето международни оператори са скептични по отношение на инвестиционни климат в държавата.

Пример за това е злополучният лиценз на bet365, който се бави от години.

От bet365 се надяват на следващото заседание на Държавната комисия по хазарта все пак да издаде дългоочаквания лиценз, за да може фирмата да започне да си плаща данъците в България и легално да работи с български клиенти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 09:48

Демокрация...свободен пазар...митовете и легендите на така изстраданата и несъществуваща до момента демокрация

09.02 2016 в 00:33

Е, как така Черепа ще позволи да влезе конкуренция.

09.02 2016 в 00:30

Mr. Exchange, явно си exchanger само в свободното си време, а си на работа в Ефбет и затова толкова се дразниш, да не завяхнат до нивото си като Balkanbet едно време. Betfair никой не ги е.ва като букмейкър, спортсбука е пълен леш. Там борсата им прави бизнеса (ама не е за всеки цървул) и затова им дадоха лиценз, не са изглеждали реална конкуренция на Ефбет. С bet365 е друго, пак ще вземат 90% от пазара и затова ги бавят, ще увисне цялата идея на закона да брани олигархията. Това, че не искали да плащат данъци са пълни глупости, щото пък ефбет сигурно много и честно си плащат... А че bet365 ще плащат данъци, ще плащат ако им дадат лиценз. Както го правят в още 8-9 страни, без Китай защото там хазартът е забранен все пак. Ако дават лицензи в Китай те ще са първи на опашката кандидати.

08.02 2016 в 22:57

365 искат да плащат данък какъвто те смятат за добър! Направи една справка колко данък се плаща в момента от настоящите "играчи" и го съпостави с "10-те милиона", които 365 са готови да плащат. Но не забравяй да съ върнеш тук и да споделиш резултата. Ще ти дам и жокер става въпрос за една "0" плюс минус. Лесно е да вярваш на това, което ти напишат "независимите" медии, но ви моля да си раздвижите мозъците и да започнете да проверявате ВСЯКА една информация, която ви се предостава, вкл. това, което давам моята. Само тогава може да имаме шанс да започнем да се надигаме от калта. Лека вечер и бъдете здрави.

08.02 2016 в 22:39

Mr. Exchange, а аз се питам на теб кой ти плаща да говориш глупости? Bet365 са готови да плащат данъка, който им искат и са подали заявка за лицензи преди година и половина. Тромавата и корумпирана система е единствената причина още да не са си получили лиценза. Betfair са дребна риба в сравнение с Bet365, който е най-популярния онлайн букмейкър у нас.

08.02 2016 в 22:11

Tipster надявам се в прогнозите си да си по-запознат с материята, от колкото в момента. 1-во Betfair освен борса е и букмейкърска къща, при това много голяма. 2-ро след сливането си с Paddypower стана НАЙ-ГОЛЯМАТА букмейкърска къща (поне докато бъде обявено сливането на William Hill и 888). 3-то до преди година и половина закона за хазарта беше един (без да разграничава наземен с online хазарт, както всъщност и ти не го правиш), което означаваше че за да работиш легално в България трябва да плащаш 15% от оборота под формата на данък, което нито един online букмейкър няма да направи, защото това ще му отнеме единственто предимство пред наземните, а именно коефициентите. На последния ти въпрос ще отговоря с въпрос. Защо нито един от тези букмейкъри, които изброи не оперира във Франция или в Германия? Може би и там монополоа е на власт? Проста математика, анализираш пазара смяташ такси, данъци и разходи и виждаш дали излиза сметката. Понеже за 365 сметката не излиза или поне не така, както те очакват минават в сивия сектор и се правят на жертви. Още един въпрос защо William Hill, SBO, Victor или Coral не правят номерата на 365 със огледалните сайтове? Защо същите тези не ги съдят и в други държави (например Китай) за ощетяване на държавата за същото което прави 365 в България?

08.02 2016 в 21:28

За малко да се разплача,водещ букмейкър,който си лимитира успешните играчи,уау,леле,плачат като вдовица за...,но са некоректни и то много,личен опит!

08.02 2016 в 21:03

Даже не мога да разбера защо сравняваш двете компании? 365 може да купи всичко навсякъде, не може компания, която на висша лига има оборот от 5 милиона да се сравнява с такава, която има 50 милиона. Да не говорим, че бетфеър е борса, не е типичния букмейкър, който всички знаят /конкурентен на Еврофутбол и Ефбет/. Също така да речем, че 365 не искат да плащат лиценз, защо никоя от другите компании не го е платила като е толкова лесно ? Уилям Хил, Бетвиктор, Сбобет ?

Недаването на лиценз на 365 е целенасочена политиката на дебелите вратове в комисията по хазарта и черепахата, която плаща за нови цици на дъщерите на комисионерите.

08.02 2016 в 20:25

Вие е*авате ли се с нас? Колко ви платиха за тази статия? След като е толкова "трудно" да се пробие "монопола" как тогава Бетфеър взеха лиценз?(За справка Бетфеър се сля с една от най-големите компании на Острова и вече има приход от над 1.5 млрд., без да с броят приходите от борсата). 365 искаха да минат между капките и да не плащат установените данъци в България с аргумента "Така било в Европа", което е откровена лъжа. Всяка една държава определя какви да са данъчните наложби върху хазарта и компаниите са длъжни да ги плащат, ако искат да работят в дадената държава. В България данъците са от високите (но не най-високите!). Сега отново с платени статии се опитват да манипулират хората, че те са ангелите, които ще спасят страната.

08.02 2016 в 20:25

Аз пък предпочитам да си им взимам парите и отгоре на всичко те да плащат данъци. Всеки сам да си преценява дали иска да залага или не, никой не е каран на сила.