Комисията по хазарта продължава да брани монопола на Васил Божков

Владимир Йончев 20 юни 2013 в 16:22 5678 4

Шефът на Комисията по хазарта Иван Еничеров
Шефът на Комисията по хазарта Иван Еничеров

Нелепи, уклончиви и противоречиви обяснения даде шефът на Комисията по хазарта Иван Еничеров на въпросите защо урежда монопол за Васил Божков, спирайки дейността в България на международните сайтове за залагания.

Пресконференцията беше свикана след огромния обществен интерес, който предизвика поредното действие на правителството на Орешарски за облагодетелстване на близки до него олигарси.

Заради него вече седмица, българите депозирали или спечелили пари в големите сайтове за залагане, не могат да си ги изтеглят.

Еничеров обясни, че само следва "буквата на закона", а вината за гафа прехвърли към парламента, който трябвало да приеме промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Както OFFNews вчера писа, нито един сайт за залагания не може да се регистрира, защото близо година не са написани правилата как става това. Въпреки че хазартните сайтове искат да си платят данъците у нас, няма как да го направят. Лобисткият закон в полза на Васил Божков бе написан още от предишните управляващи, но след скарването на ГЕРБ с Божков, забраната на конкурентите му се забави. Тя стана факт още в първите дни след като Пламен Орешарски пое властта.

Скандалният списък осигурява монопола на Еврофутбол. Забраната е направена така, че да облагодетелства още 2 фирми на Божков.

Еничеров попари и надеждите, че хората, които са играли на сайтовете ще си получат парите. "Еми какво да ги правя завалиите? Те питали ли са ме, когато са залагали", бе компетентният отговор на Иван Еничеров.

При положение, че платформите са спрени за територията на България, потребителите им сами трябва да намерят начин да се свържат с операторите и да си искат парите, обясни той.

Медии, които присъстваха на пресконференцията, заявиха, че започват дело в Европейския съд срещу решението за филтриране на бетинг сайтовете. Причините са, че то нарушава свободата на конкуренцията, заплашва свободата на медиите в България, тъй като ще намали сериозно рекламните им приходи и налага ограничения не само върху залаганията, но върху останалите услуги, който се предлагат от сайтовете в списъка, като например излъчването на спортни събития на живо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!