Quantcast

Един депутатски глас задържа монопола на Божков върху хазарта

Елица Мартинова Последна промяна на 28 ноември 2013 в 12:42 8588 16

Хазарт
Хазарт

 

С 91 гласа "за", 85 "против" и петима "въздържал се"  след едночасови дебати депутатите решиха да отложат гласуването за промените в Закона за хазарта. Текстовете трябваше да върнат възможността за онлайн залагания и да свалят монопола върху онлайн хазарта, който в момента се намира в ръцете на Васил Божков.

Измененията са по идея на Йордан Цонев от ДПС и група народни представители от ДПС и "Коалиция за България". Техен опонент в зала бяха народните представители на ГЕРБ. Въпреки това, щом изказванията се изчерпаха, Александър Паунов от "Коалиция за България" предложи гласуването по закона да бъде отложено за следващата седмица. Идеята изненадващо бе подкрепена не само от съпартийците на Паунов, но и от ДПС, които са вносители на законопроекта. Предложението на Паунов се закрепи само на един депутатски глас и мина с 91 гласа "за".

Малко след отлагането по настояване на Атанас Мерджанов от "Коалиция за България" бе обявена 20-минутна почивка.

Законодателни промени

Мерките, включени в законопроекта, трябва да облекчат работата на бетинг сайтовете и да ги върнат на българския пазар. Вносителят Йордан Цонев подчерта, че очаква новите текстове да увеличат значително приходите от хазарт в бюджета.

Най-същественото изменение е новата процедура по регистрация и таксата за поддръжка на лиценза за хазартна дейност.

Корекциите, дебатирани на първо четене днес, предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократна такса в размер на 100 000 лв. В допълнение ще трябва да плащат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите - или една пета от реалната печалба на фирмата.

Предлаганият от Цонев регламент заличава най-спорния от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им.  Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си. Според изчисленията на Цонев новият механизъм за облагане ще коства на Бюджет 2014 22 млн. лева, но това ще се компенсира през следващите години.

На 11 юни 2013 г. беше приет първият „черен списък” на компании, които не притежават лиценз от Комисията по хазарта (ДКХ) и които трябва да прекратят приемането на залози от български граждани. Пет дни по-късно бе блокиран достъпът до 22 сайта за залози. Филтрирането на всички онлайн оператори прави "Еврофутбол" монополист на пазара, а Васил Божков – единственият, който ще генерира средства от тази дейност.

Според данни на Йордан Цонев в момента легално действащите сайтове за залози са два и действат в нелоялна конкуренция спрямо останалите от бранша.

"Нашите разговори показват, че всъщност единственият проблем, поради който не са лицензирани, е неконкурентният данък от 15 % върху оборота. Обемите, които се разиграват на този необлагаем пазар, можем само да гадаем за тях, след като обемът на единствената компания, която е лицензирана и оперира в присъствието на другите и в нелоялна конкуренция с другите, е бил между 600 и 200 млн. в различните години, в зависимост от това каква е била данъчната ставка. Когато данъкът е бил по-нисък - 500-600 млн. на година", обясни Цонев.

Измененията предвиждат още да се преустанови наказателната практика да се филтрират сайтовете, които организират хазартна дейност без лиценз. Вместо блокиране на дейността, санкцията за тях ще е парична глоба в размер на 2 млн. лева.

От ГЕРБ се обявиха категорично против този текст с аргумента, че на практика това ще остави без последствия нелегалните онлайн оператори.

"Сега се предлага да няма филтриране на сайтове и вместо филтриране, ако някой има онлайн хазартна игра без лиценз, да му се налага админситративно-наказателна санкция - глоба. И за прах в очите на всички тази глоба е огромна - 2 млн. лева - ама ако го намерите, ако му връчите наказателно постановление и глобата", каза председателят на бюджетната комисия в 41-вото Народно събрание Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според нея в този си вид корекциите в Закона за хазарта изпращат послание, че в България всеки може да развива нелегален онлайн хазарт безнаказано.

Друга критика на ГЕРБ е, че новият регламент ще изисква от регистрираните оператори да отчитат приходите си всеки месец чрез справка до Комисията по хазарта, а не както досега - чрез ежеседмична декларация до НАП.

Според Стоянова справката до Комисията по хазарта дава възможност за измами, защото собствениците няма да носят съдебна отговорност, ако попълнят грешни данни в нея. От ГЕРБ са критични и към идеята Комисията по хазарта, а не НАП, да следи за финансовата коректност на онлайн операторите. По думите на Стоянова ресорната комисия няма необходимия ресурс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 14:53

ЦСБОП-извинявам се за грешката

29.11 2013 в 14:49

Няма гаранция ,че не е бел вербуван,но ако е отказал да донася на ЦСБОБ за престъпните си "приятелчета",това не го прави по-малко престъпник!

29.11 2013 в 14:25

"Пепелянке",за бОрисов като говорим донеси една бутилка белина ,но и с 10 бутилки белина да го залеем ,пак няма да го изчистим.Той си е от престъпния свят и неговите господари от ДС го използват много добре.Даже най-фалшивата "дясна"уж партия гЕрб я буквално внедриха в ЕНП!Няма спасение от тези мутромафиоти!

29.11 2013 в 06:44

В същата тази статия, коато и аз четох, ясно се казва, че Борисов никога не е бил вербуван, ама кой знае защо не го споменаваш. Тролски номера!

28.11 2013 в 18:48

Къде другаде по-света ,след 200 дни протести ,правителството си стои,все едно нищо не се случва.Нали заплашват ,че след нови избори щяло да се повтори същото "статукво "в Парламента?!Тогава защо не подават оставка?Или не са получили разрешение от генералите от "кръга Монтерей"?А може би инатът на сТанишев е по-голям?

28.11 2013 в 18:42

Ами,всичките вкупом в Народното събрание са грешници.Нали гербарите с 91 гласа искат да остане старият закон приет през тяхното управление ,който даде възможност на "черепа" да стане монополист на хазарта.Не знам кое е същественото в новото предложение ,но битката там е за монопола върху хазарта.

28.11 2013 в 18:36

Е за това иде реч през цялото време. Добре бе, Оглушарски, да ви оставим да работите. Ама как да ви оставим, то е очеизвадно че работите за олигархията.
Не че не е важно кой е дал тоя бизнес на т. нар. Череп (дали е Бойко, дали е Доган), но по-важно е кой в сегашно време продължава да му го дава.

28.11 2013 в 17:34

Хазартният БОС Васил Божков-черепа си беше много добре и през управлението на герБ!Нали те му осигуриха монопола върху хазарта!А цВетан цВетанов съвсем не е "божа кравичка"!И финансово е подозрително обезпечен -колко му струва да плаща на германеца-адвокат да го защитава???А Цветелина Бориславова е доста добра "перачка"на мръсните пари от контрабандата на цигари и наркотици.Нали тя и нейната фондация "повратна точка" финансираха създаването на партия геРб от ДС!А вчера прочетох ,че "Вербовчикът на бОйко бОрисов подаде оставка като главен секретар на ДАНС"!Прочетете си сам тази информация и може да разберете ,че няма нужда някой да демонизира образа на бОрисов -той и така си е свързан с подземния свят !Не напразно "пашата "му е приятел!

28.11 2013 в 15:18

И защо мислите днес медиите са пълни с поредните "опорни точки" - Прокуратурата чете 2 часа обвинението с/у Цветанов, Прокуратурата ще разследва Борисов и Бориславова...и т.н. Всички тези пушилки и кьорфишеци са само за баламите...За да не се коментират толкова тези БАНДИТСКИ промени в закона за хазарта...Това започна със създаването на демонизиран образ на Борисов и Цветанов още по време на тяхното управление, последваха "подслушванияга", "бирата", "бюлетините", тука има-тука нема с пушенето докато се внасят промените в закона за хазарта, "яхане на протеста", "режисьори на протеста", "ненормални псевдо-студенти със счупени глави" и т.н. и т.н. Тези марионетки всеки ден говорят, действат и лаят само в съответствие с ОПОРНИ ТОЧКИ (лъжи за баламите)... ЦИНИЗЪМ!
ОСТАВКА!!!

28.11 2013 в 14:48

Тука дори и троловете мълчат.