ЕИБ предостави 300 млн. евро заеми в България през 2017 г.

OFFNews 09 март 2018 в 17:00 6688 0

Групата на Европейската инвестиционна банка, която се състои от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), осигури близо 300 млн. евро нови заеми, гаранции и капиталови инвестиции в България през 2017 г. Заемите от ЕИБ възлизат на 250 млн. евро, а ЕИФ предостави 49 млн. евро, за да улесни инвестициите на малките предприятия в подкрепа на растежа и конкурентоспособността.

Подкрепата на Групата на ЕИБ за България достигна близо 0,59 % от БВП на страната - над средното за ЕС ниво от 0,46 %.

Банката на ЕС въведе заеми за частни компании, подкрепени от гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Инвестиционния план за Европа. Общите инвестиции, привлечени от тези операции, достигнаха 1,58 млрд. евро.

През 2017 г. ЕИБ отбеляза 25-годишнината от първата си заемна операция в България. През този период ЕИБ подкрепи 79 проекта, а ЕИФ извърши 56 операции в България. Общият размер на отпуснатите от ЕИБ кредити в страната възлиза на 5,1 млрд. евро от началото на дейността на ЕИБ през 1992 г.

Насърчаване на развитието на Западните Балкани

ЕИБ е най-активната международна финансова институция на Западните Балкани, като за последните десет години одобрените заеми достигнаха 8 млрд. евро , докато ЕИФ е отпуснала над 200 млн. евро, като от 2011 г. досега допълнително са привлечени повече от 900 млн. евро. Групата на ЕИБ потвърди ангажимента си да подкрепя приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, като развитието на транспортни коридори или цифровизацията на региона.

Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, заяви:

„Четвърт век ЕИБ подпомага България за намаляване на регионалните различия и повишаване на конкурентоспособността чрез финансиране на важна за страната инфраструктура и малки и средни предприятия. Миналата година за първи път насочихме нашето внимание непосредствено към частни компании, а резервът от проекти за тази година е също толкова обещаващ.“

Първи заеми от ЕФСИ за частния сектор в България

Бяха сключени две заемни сделки в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Инвестиционния план за Европа или „ Планът Юнкер", благодарение на който ЕИБ финансира операции, които не могат лесно да привлекат финансиране поради по-високия си рисков профил. По-конкретно, ЕИБ подписа следните кредитни споразумения:

Заем от 31 млн. евро за „Олива" АД - водещо предприятие в производството на слънчогледово масло и търговията със зърно в България. Компанията използва заема от ЕИБ, за да финансира изграждането на нова фабрика за производство на слънчогледово олио и складова база и логистични съоръжения в община Белослав край Варна.

Заем от 100 млн. евро за „Биовет" - дъщерно дружество на фармацевтичната компания Huvepharma International, предназначен за финансиране на планираното увеличаване на производствения капацитет и НИРД в областта на ветеринарното дело. Тази операция ще повиши конкурентоспособността на тази водеща компания във ветеринарния фармацевтичен сектор в България, което от своя страна ще укрепи водещата позиция на Европа на пазара за ветеринарни продукти.

Насърчаване на цифровизацията и НИРД в самолетостроенето

ЕИБ подпомогна научноразвойната и изследователска дейност на компания Software AG във връзка с новите софтуерни продукти, използвани за цифровизация на работните процеси. Проектът, който включва инвестиции в няколко държави членки на ЕС, е насочен към софтуерни приложения, свързани с принципа за „Интернет на нещата" и управлението на големи бази данни. Заемът от 23 млн. Евро подкрепя модернизирането на интернет връзката в България.

Банката на ЕС предостави и заем от 55 млн. евро на френския производител на авиационни системи Latecoere, предназначени за иновации и разширяване на производството. Шест млн. евро от тях ще бъдат използвани за изграждането на нов монтажен цех в Пловдив - втория по големина град в България. Очаква се първият етап от българската част на проекта да осигури над 200 работни места.

Насърчаване на градския транспорт

Банката на ЕС подписа договор за заем от 56 млн. евро за изграждането на първия етап от третия лъч на софийското метро, включващ метро линия с дължина 7,8 км, изграждането на осем метростанции, влаково депо и доставката на 20 влака и система за управление. Тази инвестиция спомага за намаляването на зависимостта от частните автомобили и за увеличаване на дела на обществения транспорт, като по този начин допринася за смекчаване на последиците от климатичните промени и оказва положителен ефект върху икономическото и социалното развитие на град София.

Подкрепа за МСП и предприятия със средна капитализация

През 2017 г. банката сключи споразумение за кредитиране с посредници в размер на 40 млн. евро с две партньорски финансови институции на ЕИБ, като по този начин подобри още повече достъпа на български МСП и общините до финансиране от ЕИБ:

Заемът от 30 млн. евро ще позволи на Raiffeisen Leasing Bulgaria да отговори по-добре на потребностите от финансиране на МСП и предприятията със средна капитализация, които представляват гръбнака на българската икономика. Според очакванията, от този заем ще се възползват над 150 компании, които работят в България в областта на селското стопанство, производството, транспорта и складовото съхранение.

Заем чрез посредничество за 10 млн. евро на Прокредит Банк за съфинансиране на по-малки проекти, изпълнявани от МСП и предприятия със средна капитализация.

Подписаната през 2016 г. Инициатива за МСП в България започна успешно в началото на 2017 г. със сключването на гаранционни споразумения с десет партньорски банки в България. Към края на 2017 г. по програмата бяха отпуснати над 2 000 отделни заема за МСП в България. Програмата осигурява общо финансиране за около 300 млн. евро за малки предприятия и така още през първата година от нейното изпълнение бяха усвоени 50 % от средствата. Близо 10 % от средствата бяха използвани за подпомагане на НИРД в малките предприятия.

ЕИФ отпусна 49 млн. евро по четири гаранционни операции с цел привличане на 327 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews