Един началник и трима експерти от фонд Земеделие са уволнени

OFFNews 13 август 2019 в 13:14 12875 0

Снимка БГНЕС

Васил Грудев

Четирима служители в Държавен фонд "Земеделие" са били уволнени от встъпилия в длъжност на 19 юли нов изпълнителен директор Васил Грудев. Един от тях е началник на отдел, другите трима са експерти - уточниха от пресцентъра на Фонда пред OFFNews. Обявени са конкурси за заемането на съответните длъжности.

На въпрос за мотивите си пред програма "Хоризонт" на БНР Грудев обясни, че е взел решенията "поради съмнения в безкорисното изпълнение на служебните им задължения" и даде пример със служител, идвал всеки ден на работа с брониран мерцедес. "Много лесно е да се даде примера, свързан с демонстрация на определен стандарт на живот на държавен служител, който по никакъв начин няма как да бъде свързван с безкористна работа в полза на обществото."

За случая се разбра след акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и КПКОНПИ от 16 юли в ДФЗ, при която бяха извършени арести. Акцията бе във връзка с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.

Бронираният мерцедес на държавен служител във фонд "Земеделие".

Арестуваните при акцията на Спецпрокуратурата през юли са били освободени от длъжностите си от предишния директор, четиримата сега си отиват във връзка със сериозното забавяне на изпълнението по мерките, научи OFFNews.

По повод четиримата уволнени той заяви:

"За добро или за лошо, структурата на ДФЗ на мен нито ми е нова, нито ми е непозната. Аз съм прекарал голяма част от професионалния си път във фонд "Земеделие". Познавам голяма част от дефектите вътре в самата система, което може би няма да е добро за лошите герои в системата.

За мен най-ясният пример дали героят е лош или добър, е дали той е част от системата със смислени действия, или е част от тези кърлежи по системата, които обичат да се прилепват към определени финансови потоци и да изсмукват част от тях не там, за където са предназначени.

За съжаление, не е лесно да ги отстраня. Имам пълната готовност и решимост да ги отстраня дотолкова, доколкото успея правилно и коректно да ги идентифицирам. Лека полека се случва. Четирима служители са освободени. Те са на най-високото ниво - началник отдел".

След смяната на ръководството новият директор Грудев бе посрещнат от едва трима от общо 23-мата директори на дирекции в службата. Останалите се оказаха в отпуск, в болничен. "Само за няколко дни се върнахме към нормалната ежедневна работа - увери днес Грудев. - Всички директори са на работа, застъпили са на своите позиции и напредъкът по дейностите на ДФЗ показва, че работата тръгна в добра, спокойна и малко по-оперативно-експедитивна посока."

Сега усилията му са вложени в наваксване на сериозните забавяния по мерките. По думите му средното забавяне е между 14 и 18 месеца. Това се дължи и на недобро планиране.

"Не е добра планировка тази, която ще доведе до задръстване с хиляди проекти Държавен фонд "Земеделие" при положение, че е пределно ясно, че експертният потенциал, който трябва да ги разгледа, е един и същ и чисто физически е много трудно да се случи.

За съжаление, отговорът на администрацията за това недобро планиране е довел до още по-голямо забавяне. Прилагани са стандартни чиновнически подходи, когато искаме да оправдаем дадено забавяне, да започнем да задаваме въпроси на управляващия орган, ЕК, само папата не сме питали за интерпретация по определени казуси", коментира Грудев.

Планирането на мерките е отговорност на Управляващия орган, т.е. на земеделското министерство. То постави фонда в ситуацията в даден момент миналата година да работи едновременно по над 15 отворени мерки.

Сега голяма част от забавянията са наваксани, а тази седмица се очаква подписването на 870 договора по мярката за млади фермери, допълниха още от пресцентъра. Предстои и прехвърлянето на 3 млн. евро към "Млад фермер", с които да бъдат финансирани още 114 одобрени проекта, за които в момента не достига финансиране. До 2 седмици се очаква да бъдат одобрени проектите за преработка на селскостопанска продукция - което е изключително важно за преработвателната ни промишленост и където отново има повече от година забавяне. Работи се и по горските мерки.

Приоритет за Грудев е също отношенията експерт - бенефициент да излязат на светло, а да не са "тайни, по кьошета, скрити", каза той пред БНР.

Комуникацията трябва да е явна, прозрачна и записвана, като бенефициентът има достъп във всеки момент до експерта, който разглежда документи му.

"Всяко досие, което се разглежда във фонда, трябва да има своята така наречена електронна кутийка, в която - освен всичко, което се случва по този проект - да бъде записвана и цялата комуникация на бенефициента с експертите, които го разглеждат, за да се знае кой, по какъв начин, кога... Далеч съм от мисълта, че имаме възможност да се следи цялата комуникация, но при необходимост това досие винаги може да бъде отворено и да се види какво се е случвало във времето. Връзката бенефициент - експерт без посредници е едно от решенията за прозрачна и ползотворна работа в полза на обществеността."

След 6 до 9 месеца ще заработи и колцентър на фонда, така че всеки земеделски стопанин да може директно да отправя въпросите си и да получава бързо отговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови