Договориха сваляне на цената на тока от американските централи със 100 млн. лв. годишно

OFFNews Последна промяна на 08 април 2015 в 12:58 3179 16

Снимка Сергей Антонов

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Националната електрическа компания подписа споразумения с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, с което цената на тока от двете централи се намалява със 100 млн. лева на месец или около 1 млрд. лева до края на договора.

Споразуменията бяха подписани от директора на НЕК Петър Илиев, главния търговски директор на „ЕЙ И ЕС България“ Иван Цанков и изпълнителния директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Намаляването на цената на тока от американските централи е с 31% общо. Намаляването на цената на тока от ТЕЦ "Марица Изток 1" е с 14%, а тази от ТЕЦ "Марица Изток 3" - със 17%. 

Намаляването на цената не е свързано с увеличаване на срока на договорите с американските централи, уточни енергийният министър Теменужка Петкова.

От своя страна, НЕК трябва да плати старите си дългове към централите, които възлизат на около 700 млн. лева.

Споразуменията трябва да влязат в сила до края на юни, докогато НЕК трябва да е готова да плати тази сума. Тя обаче няма тази възможност, затова ще се наложи БЕХ да изтегли кредит, посочи Петкова.

Подписването на споразуменията няма да намали автоматично цената на тока за потребителите, но се очаква да помогне за намаляването на дефицита в НЕК и съответно да не се стигне до ново увеличаване на цената на тока от юли, каза още Петкова.

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис. Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор „Енергетика” са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли след подписването на споразуменията.

Имахме виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите. Тя има голям потенциал. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред. Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор. Подписахме споразумението, защото сме уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и съвсем скоро ще стабилизира енергийния сектор. Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите, допълни президентът на бизнес звено на ЕЙ и ЕС Хулиан Небреда.

На подписването на споразумението присъстваха още премиерът Бойко Борисов и американският посланик Марси Рийс.

Тези две фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с подписването на тези споразумение ще има принос за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори, коментира американският посланик. 

Радвам се, че подписахме това споразумение. Благодаря на госпожа Петкова, която на пръв поглед е една крехка жена, но успя да води преговорите и да ги доведе до край, подчерта Борисов.

Той благодари и на парламентарните комисии за подкрепата и особено на Валери Симеонов.

Не е приятно чисто имиджово да се говори, че договорите с двата ТЕЦ-а ощетяват българската енергетика и потребителите. Ако трябваше да разваляме договорите, да откупуваме дяловете, това щеше да е тежък репутационен проблем за България, допълни премиерът.

По думите му сега предстоят преговори с ЕРП-тата и с производителите на зелена енергия, но преговорите се водят „тихо и скромно“ и информация за преговорите ще бъде съобщена, след като има договорка.

По повод отказа от договора с „Уестингхаус“ за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ Борисов посочи, че американската компания е добре дошла като инвеститор, но договор ще бъде подписан, само ако се съгласи на условията на правителството за поемане на 49% от разходите за построяването на блока.

Борисов коментира и фактът, чер България не е поканена на срещата на външните министри на няколко балкански страни в Будапеща за „Турски поток“.

Унгария е суверенна държава. Могат да се срещат и да си говорят не само за „Турски поток“, а и за каквото поискат. Ние имаме заявка за хъб с 4-5 източника на газ и спешно построяване на интерконектора с Гърция, подчерта той, като напомни, че България все още не е получила официално писмено уведомление за прекратяването на проекта „Южен поток“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2015 в 16:59

- Чу ли, че през уикенда метеорологичните прогнози обещават 30 градусова жега!
- Не може да бъде!
- Може! 15 градуса - в събота, 15 градуса - в неделя.

08.04 2015 в 19:57

Интересно заключение -17%+14% общо намалението е 31%
При намаление на пет централи с по 20% тока ще трябва да е без пари, а при шест централи даже ще ни плащат ако ползваме ток...
Който не ползва - затвор

08.04 2015 в 18:48

Скъпият ток се надува допълнително от зелената енергия в която почти всички от парламента са инвестирали и гласуваха задължително да бъде включена в микса, за да си гарантират максимална печалба. ДПС, ГЕРБ и БСП. Заедно срещу народа.

08.04 2015 в 18:47

Е, каква излиза тя сега – че от страните в ЕС точно на България Русия продава най-скъпия газ. Нещо повече - саботира всеки плах наш опит да се освободим от нейния газов монопол. В същото време САЩ ни дава на дело рамо, понижавайки с 30% цената на електроенергията от Американските ТЕЦ-ове.
За сведение на нашите рубладжии, които се крият зад етикета русофили, аналогични действия не са изключение в политико-исторически план. Русия винаги е била против обединението на България и след нашето Съединението дава рамо на Сърбия да ни нападне в Сръбско-Българска война, а по-късно през 1914 г. - на Сърбия, Гърция и Румъния да отворят Втора Балканска война и да разпокъсат новоосвободената българска земя. За разлика от Русия, единствено САЩ през 1919 г. на Парижката конференция, на която е приет гибелния и унизителен за нас Ньойски договор, се противопоставя на домогванията на Сърбия и Гърция да присвоят значителна част от територията на днешна западна и южна България. Нещо повече, президентът на САЩ Уилсън до последно настоява да се зачита при следвоенното устройство прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите и да се запази южната българска граница по линията Мидия-Родосто !

08.04 2015 в 18:27

Някой на ясно ли е кога е краят на договора с Мариците...четох някъде,че е след 10 год.Четете внимателно-1 мрлд.до края на договора-това значи 1 мрлд.до 10 години...Още веднъж ви казвам,че цената на тока от Мариците не е фактор за скъпия ток ,който плащаме.

08.04 2015 в 18:14

Като е можело да бъде предоговорен договорът с Мариците защо бб не го свърши това предоговаряне в първия си мандат?...Има и една друга истина,която никоя медия тенденционно не коментира-цената на тока от Мариците е само 2% на 100 лева от сметката за потребителите.Цената на тока от Мариците не са основен фактор за скъпия ток ,който плащаме до сега.

08.04 2015 в 17:22

14%+17%=...31%
Вие се шегувате!

Но ако го е казала министърката напълно приляга на тартора от банкИ.
Мутрите точно така смятат!

08.04 2015 в 15:18

След като няма намаление на цената за крайните потребители, хич не ме интересува за какво са се договорили. Тия 100 млн. ще останат в НЕК за да може да се разплаща с панелките и перките. Т.е., пак в чужди джобове, а не в моя. Аре у ку*ец !

08.04 2015 в 14:42

те още на 2-3 централи ако го свалят цените ще постигнат 100% намаление.

елементарна математика... това ако наистина го казала министърката е мегаизлагация!!!

08.04 2015 в 14:11

Те /политиците/ съвсем ни взеха за мезе