Договориха сваляне на цената на тока от американските централи със 100 млн. лв. годишно

OFFNews 08 април 2015 в 12:58 3767 16

Снимка Сергей Антонов

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Националната електрическа компания подписа споразумения с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, с което цената на тока от двете централи се намалява със 100 млн. лева на месец или около 1 млрд. лева до края на договора.

Споразуменията бяха подписани от директора на НЕК Петър Илиев, главния търговски директор на „ЕЙ И ЕС България“ Иван Цанков и изпълнителния директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Намаляването на цената на тока от американските централи е с 31% общо. Намаляването на цената на тока от ТЕЦ "Марица Изток 1" е с 14%, а тази от ТЕЦ "Марица Изток 3" - със 17%. 

Намаляването на цената не е свързано с увеличаване на срока на договорите с американските централи, уточни енергийният министър Теменужка Петкова.

От своя страна, НЕК трябва да плати старите си дългове към централите, които възлизат на около 700 млн. лева.

Споразуменията трябва да влязат в сила до края на юни, докогато НЕК трябва да е готова да плати тази сума. Тя обаче няма тази възможност, затова ще се наложи БЕХ да изтегли кредит, посочи Петкова.

Подписването на споразуменията няма да намали автоматично цената на тока за потребителите, но се очаква да помогне за намаляването на дефицита в НЕК и съответно да не се стигне до ново увеличаване на цената на тока от юли, каза още Петкова.

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис. Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор „Енергетика” са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли след подписването на споразуменията.

Имахме виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите. Тя има голям потенциал. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред. Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор. Подписахме споразумението, защото сме уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и съвсем скоро ще стабилизира енергийния сектор. Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите, допълни президентът на бизнес звено на ЕЙ и ЕС Хулиан Небреда.

На подписването на споразумението присъстваха още премиерът Бойко Борисов и американският посланик Марси Рийс.

Тези две фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с подписването на тези споразумение ще има принос за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори, коментира американският посланик. 

Радвам се, че подписахме това споразумение. Благодаря на госпожа Петкова, която на пръв поглед е една крехка жена, но успя да води преговорите и да ги доведе до край, подчерта Борисов.

Той благодари и на парламентарните комисии за подкрепата и особено на Валери Симеонов.

Не е приятно чисто имиджово да се говори, че договорите с двата ТЕЦ-а ощетяват българската енергетика и потребителите. Ако трябваше да разваляме договорите, да откупуваме дяловете, това щеше да е тежък репутационен проблем за България, допълни премиерът.

По думите му сега предстоят преговори с ЕРП-тата и с производителите на зелена енергия, но преговорите се водят „тихо и скромно“ и информация за преговорите ще бъде съобщена, след като има договорка.

По повод отказа от договора с „Уестингхаус“ за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ Борисов посочи, че американската компания е добре дошла като инвеститор, но договор ще бъде подписан, само ако се съгласи на условията на правителството за поемане на 49% от разходите за построяването на блока.

Борисов коментира и фактът, чер България не е поканена на срещата на външните министри на няколко балкански страни в Будапеща за „Турски поток“.

Унгария е суверенна държава. Могат да се срещат и да си говорят не само за „Турски поток“, а и за каквото поискат. Ние имаме заявка за хъб с 4-5 източника на газ и спешно построяване на интерконектора с Гърция, подчерта той, като напомни, че България все още не е получила официално писмено уведомление за прекратяването на проекта „Южен поток“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!