НЕК подписва споразумения с американските ТЕЦ промяната на дългосрочните договори

OFFNews 08 април 2015 в 07:36 24631 2

Подписват с американските ТЕЦ промяната на дългосрочните договори

Снимка БНТ

В Гранитната зала на Министерския съвет днес ще бъдат подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1″ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3″.

Според новите договорки американските ТЕЦ-ове ще свалят цената на електроенергията, която произвеждат. Евентуалното понижение на преференциалните изкупни цени на електроенергията от двете централи ще повлияе върху т.нар. енергиен микс, който формира крайната цена на електроенергията, но най-вероятно няма да се отрази на крайната цена за потребителя. Това намаление по-скоро ще облекчи дефицита натрупан в енергийната система.

Още в края на февруари беше подписан меморандум за разбирателство с двете централи. Заради просрочени задължения на НЕК към централите ТЕЦ “Марица-изток 1″ и ТЕЦ “Контур глобал Марица-изток 3″, те не се разплащат от своя страна с доставчиците на въглища от “Мини Марица-изток”. Задълженията на американските собственици към минното дружество, което е държавно, се оценяват на между 120 и 140 млн. лв. Предполага се, че с настоящото споразумение ще се постигне намаляване на така наречената вътрешнофирмена задлъжнялост.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството