Управляващите ухажват еколозите с проект за парк „Българско Черноморие“

Милен Енчев 04 юли 2013 в 14:41 4032 12

Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара
Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара

Предложението за създаване на национален парк „Българско Черноморие“ бе одобрено на първо четене от парламентарната комисия по околна среда днес. То бе внесено от Сергей Станишев и група депутати от левицата, и бе одобрено с почти пълно единодушие – 10 гласа „за“ и един въздържал се.

Предложението предвижда екоминистерството (МОСВ) да направи проучване и в срок до 1 година да предложи новата защитена територия. Гласуването съпътства проекторешението за налагане ня 1-годишен мораториум за всички сделки с държавни имоти в зони А и Б на черноморското крайбрежие и строителство в тях. Междувременно регионалното министерство (МРРБ) пък ще бъде задължено да изготви кадастрални карти за всички плажове, дюни, лагуни, лимани и др. природни образувания по брега.

„Една от идеите е да се създаване Национален парк „Българско Черноморие”, защото сега действащият режим дава възможност на администрацията да взима едни решения дали едно нещо може да се застроява или не”, коментира пред журналисти председателят на екокомисията Петър Курумбашев. „Когато направиш национален парк, този въпрос се решава еднозначно. Аз се надявам, че след един много широко обхватен дебат ще бъдат обособени и доста територии, така че като почнем да мислим за плаж като Силистар от Резово и стигнем до Шабла и Дуранкулак, тези територии да бъдат обявени един път ясно и еднозначно за национален парк и да се знае, че на тях не може да се посяга”, заяви Курумбашев.

На въпрос какво ще се случи с частните имоти по Черноморието Курумбашев отвърна: „Задължение е национален парк да се обявява само на места, където е държавно-публична собственост. По-добре е в началото да се работи с по-малък обхват, но да се обхващат места, които са държавно-публична собственост, а по-нататък да се мисли дали е редно те да бъдат разширявани. Прекалената забрана не е добра и това трябва да бъде направено в дебат с представителите на черноморските общини, неправителствените организации и представителите на МОСВ и МРРБ”.

При всички случаи, паркът няма да е непрекъсната територия, заради многото урбанизирани зони по крайбрежието, стана ясно от думите му.

Според учени, присъствали на днешната дискусия, 1 година е твърде кратък срок за изготвяне на предложение за парка. Почвоведът проф. Методи Теохаров (той беше кандидат за депутат от листата на БСП в София), който е участвал в създаването на един от трите национални парка в страната - „Централен Балкан“, коментира, че срокът едва ли ще е достатъчен.

Идеята за създаването на парк „Българско Черноморие“ дойде от природозащитните организации в началото на годината, след като избухна скандалът „Дюнигейт“. Тогава левицата с охота яхна инициативата.

До момента обаче никой от управляващите няма ясна визия как точно трябва да се защити черноморското крайбрежие, както и дали режимът трябва да е национален парк (изключителна държавна собственост) или природен (смесена собственост – плюс общинска и частна). Плажовете и в момента по конституция са изключителна държавна собственост и са недосегаеми, но това очевидно не пречи периодично на самия бряг да никнат строежи. В последните години имаше и редица примери за погазване на режимите в защитените територии. Такъв беше случаят с общия устройствен план на Царево, който предвиждаше застрояване на няколко хиляди нови декара по Южното Черноморие, което попада в природен парк „Странджа“. Планът, който впоследствие бе атакуван в съда заради серия нарушения при приемането му, бе одобрен с участието на настоящия зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев, който бе зам.-министър и в правителството на тройната коалиция.

В последните седмици на масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски излъчената от природозащитната общност  партия "Зелените" седна на масата за преговори за създаване на нов десен реформаторски блок с десните партии, непредставени в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!