Забраната за събаряне на незаконни строежи мина през комисиите на НС

Последна промяна на 03 юли 2013 в 18:00 4570 7

Строеж, Снимка: БГНЕС
Строеж, Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарните комисии по регионално развитие и по инвестиционно проектиране одобриха проектомораториума за събаряне на незаконни строежи. Утре забраната ще бъде гласувана на първо четене в пленарна зала на Народното събрание.

Мораториумът, предложен от Сергей Станишев и група депутати от левицата, ще касае само жилищни сгради, които са единствено жилище, и са в урбанизирани територии. Това изключва строежи в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, уточни председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски, който е сред вносителите на забраната.

Забраната ще е с краен срок 30 ноември, предлагат от левицата. Дотогава Министерският съвет ще трябва да изработи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които трайно да регламентират проблема със съдбата на незаконните постройки, които са единствен дом. Бившият кмет на Смолян Дора Янкова (БСП), която подкрепи забраната, даде пример с бедно смолянско семейство, чиято незаконна къща била съборена и което се наложило да бъде настанено в павилион на „Гражданска защита“. Янкова разказа и за самотна вдовица от Неделино, чиято къща била махната по същата причина. 

Мораториумът бе подкрепен и от бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев (ДПС), който даде пример с ромски квартал от около 800 души в града. Обитателите му са построили къщите си върху собствена земя, но незаконно. В случай, че бъдат премахнати, общината не може да ги настани никъде, посочи той.

Михалевски мотивира проектомораториума с казуса с рибарското селище Ченгене скале край Бургас, където има множество незаконни рибарски къщи. Той изрично заяви, че забраната няма да важи за ромските гета. Депутатът обаче не уточни как точно ще бъде прокарана разделителната линия между гетата и другите незаконни постройки, които са единствен дом.

В момента пред събаряне са малко над 100 строежа в Ченгене скале, съобщи началникът на ДНСК (Дирекцията за национален строителен контрол) Милка Гечева. Те са част от общо около 250-те заповеди за премахване на незаконни сгради в страната, влезли в сила и все още неизпълнени, каза тя.

Стоп на строежите в държавна земя по Черноморието? 

Комисията по регионално развитие днес прие на първо четене още един проектомораториум – за всички разпоредителни сделки с държавни терени в зони А и Б на Черноморието (2-километровата ивица от брега). Забраната, също внесена от левицата, ще е за срок от 12 месеца, през което време на министерството на регионалното развитие (МРРБ) ще бъде възложено да изготви всички специализирани кадастрални карти на плажове, дюни, лагуни и други природни образувания по морето. Това е задължение на държавата още от 2008 г., когато влезе в сила Законът за устройство на черноморското крайбрежие, но и до момента не е изпълнено. Сред последиците на това забавяне бе и скандалът „Дюнигейт“, припомни Михалевски – продаденият от държавата за строителство парцел със сиви пясъчни дюни в края на 2012 г. В дюните по принцип строителството е забранено, но въпросните пясъчни образувания в Несебър не бяха картирани и институциите, разрешили строежа (впоследствие спрян), твърдяха, че не са знаели, че въпросните пясъчни образувания са тъкмо дюни.

Междувременно на екоминистерството (МОСВ) ще бъде възложено да проучи и предложи обхвата на нов „национален парк „Българско Черноморие“, предвижда още забраната. Това обещание пое БСП пред природозащитните организации през пролетта, когато още бе в опозиция. Михалевски не уточни дали за бъдещата защитена територия ще се наложи отчуждаване на частна или общинска земя (по закон земята в националните паркове е изключителна държавна собственост и не може да се продава, заменя или застроява; изключение е само ски зона Банско в Пирин - единствената концесия в национален парк до момента).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 22:55

Свидетел съм как точно в деня, в който приеха този закон се започна изкопна дейност за построяване на сграда с хотел с частни апартаменти в началото на парк Лаута в Пловдив. Наглост, безобразие и корупция

06.07 2013 в 20:43

Готвят поправка в ЗУТ с която узаконявав незаконите строежи на Монополите (Енерго разпределителните дружества и ВиК ) в часни имоти ,и то под предлог че узаконяват жилища . На първо четене закона е минал . Пак ни прекараха

04.07 2013 в 14:40

Сега правят опити да узаконят гетата и се надяват никой да не сезира КС по въпроса или докато КС се произнесе, да им раздадат нотариалните актове.

03.07 2013 в 20:54

Значи правиш незаконен хотел, регистрираш леля Пенка в него (единственото и жилище разбира се) и никой не може да те пипне. Поредната вратичка отворена от БСП-ДПС за заобикаляне на правилата.

03.07 2013 в 20:47

Тъй значи - прехвърлям ако има нещо на родата и започвам строеж където ми хареса. Понеже си нямам друго жилище, това ми го озаконяват. Най-добре е да си намеря некой общински или държавен имот, та там да си вдигна палата. Благодаря ви!

03.07 2013 в 18:41

Е то тогава защо изобщо да си вадим разрешително ако нямаме друго жилище. Хората ще започнат да си строят както им падне. Този закон е изключително порочен и не би трябвало да се приема. Съгласен съм, че може и да има крайно нуждаещи се семейства - държавата все ще намери някакви начини. Не подкрепям този закон!

03.07 2013 в 18:32

Ох бейби, ето ти още една "социална" мярка. Ето още една стъпка орешарска към добруването на България - никой да не остане без покрив. Айде къде са апологетите орехови да въздигнат глас, че е правилно туй деяние.... мамини златни душици.