МРРБ иска да регулира цените на чадъри и шезлонги по плажовете

12 юни 2013 в 13:34 2043 0

Плаж на Черноморието, Снимка: БГНЕС
Плаж на Черноморието, Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Десислава Терзиева подготвя срещи с концесионерите и наемателите на плажовете по Черноморието, на която ще се обсъди възможността за регулиране на цените на услугите на пясъчната ивица - чадъри и шезлонги. Това обяви Терзиева днес пред БНТ. Ще бъдат обсъдени също проблемите със заведенията на плажовете, опазването на дюните и липсата на достатъчно спасители за лятото.

Това ще поставим на дебат - да видим как точно можем да го направим, така че да не нарушаваме договорните си отношения с концесионерите и наемателите, каза Терзиева.

Тя съобщи още, че от следващата седмица ще започнат постоянни проверки на плажовете и изпълнението на задълженията на концесионерите, които ще продължат до края на септември.

Терзиева коментира и проектомораториума за премахването на незаконни сгради, който бе приет вчера от временната парламентарна комисия по правни въпроси. Всичко ще се регламентира с поправки в Закона за устройство на територията, с които трябва да се реши и проблемът с режимите, препятстващи бързото изграждане на инфраструктура от национално значение, каза тя. “Затова трябва да има нов Закон за устройство на територията, дори и нов Закон за инвестиционното проектиране“, каза Терзиева.

По думите й заедно с министъра на околната среда ще се подготвят необходимите законопроекти във връзка с мораториума, както и за уреждане на въпроса с незаконните строежи в защитените територии.

“Политиката по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да бъде променена категорично. ДНСК през последните години се превърна в един арбитър на частни междуособици, спорове между частни собственици. Хубаво е отново да върнем ДНСК на ниво защита на важните държавни и обществени интереси“, заяви регионалният министър. Затова на дирекцията ще си върне правата върху всички строителни обекти.

Политиката за работата на строителния контрол щяла да се разработва заедно с министъра на инвестиционното проектиране, тъй като вероятно ДНСК ще мине към него, заедно с дирекцията за устройство на територията и кадастъра. Все още никой от кабинета не е изяснил защо е нужно отделянето на въпросните звена на МРРБ в ново министерство. Нито Терзиева, нито министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов са обяснили и каква е логиката към неговото ведомство, което ще се занимава с проектиране и кадастър, да мине строителният контрол. Вчера депутатът от левицата Димчо Михалевски, който е бивш зам.-министър на регионалното развитие, коментира разделянето на министерствата като "голяма грешка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови