Гонят къмпингуващи от Иракли

04 юли 2013 в 13:20 7992 8

Плажът на Иракли. Снимка: http://forthenature.org
Плажът на Иракли. Снимка: http://forthenature.org

Пореден опит за „респектиране“ на къмпингуващите край черноморския плаж Иракли тече в последните два дни. Вчера бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) е направила проверка по сигнал за "незаконно" разполагане на палатки и каравани на плажа.

Сигналът е подаден от Национална Асоциация "Българско Черноморие“, в която влизат собственици на земи в с. Емона, местността Иракли и с. Баня, които от години настояват за отпадане на рестрикциите за строителство в имотите им.

При проверката е установено, че в границите на защитена местност „Иракли” има няколко плажуващи и една палатка с двама къмпингуващи, които са влезли в защитената територия пеш, не палят огън и не замърсяват района. Инспекцията е съставила един акт за нерегламентираното къмпингуване в защитената територия (част от района около плажа е защитена местност – по Закона за защитените територии, а целият район попада в две защитени зони от мрежата „Натура 2000“ - по Закона за биологичното разнообразие). Другите палаткуващи в района са били извън защитената територия и не са санкционирани. 

От екоинспекцията обясниха, че в правомощията й е да контролира само спазването на екозаконодателството в случая и посочиха, че контролът по спазването на забраната на община Несебър за разполагане на палатки и каравани извън къмпингите, е на общинската администрация. Въпросната забрана бе въведена преди години в наредбата за обществения ред на общината, но впоследствие Върховният административен съд я отмени като противоречаща на конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!