Разследването за убийството на Мирослава е в задънена улица

Юлиан Христов 26 април 2012 в 15:20 2036 1

Мирослава от Перник
Мирослава от Перник

Разследването около отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник е в задънена улица.

Това стана ясно днес след заседанието на Софийския апелативен съд по мярката за неотклонение на Марио Любенов-Заека, който е основният заподозрян за престъплението. От мотивите за задържането на Любенов в ареста става ясно, че разследващите нямат други следи за разкриването на случая, освен самопризнанията на покойния Стойчо Стоев.

"Показанията на Стойчо Стоев са твърде подробни и са за различни обстоятелства около убийството на Мирослава. В тях са изяснени всички въпроси около отношенията му с Марио Любенов – как да се отвлече Мирослава, мотивът – да се получи откуп от Борислав Чолев, който е бил съученик на обвиняемия. Тези показания освен подробни, са и проверени с много доказателствени способи", заяви в определението съдия Алексей Трифонов. Според съда Стойчо и Марио са комуникирали конспиративно и затова нямало разговори по телефона, а къде е бил телефонът на обвиняемия нямало пряко отношение към неговото местонахождение. Това мотивира САС да определи, че за Любенов продължава да е налице обосновано предположение за авторство. Тежките обвинения, за които законът предвижда и доживотен затвор също са в негова вреда, а съдът прецени, че има опасност и да извърши друго престъпление.

Според прокуратуратата обвиняемият е бил забелязан да се придвижва с колело в квартала, където живее жертвата. Адвокат Диана Ангелова, която защитава Любенов, опроверга това твърдение, като се позова на разпечатки от мобилен оператор, които показват, че той е бил в дома си на 7-ми срещу 8-и ноември вечерта, когато се твърди, че е похитена Мирослава.

"Няма нито едно обективно доказателство, което да го свързва с престъпленията, освен показанията на Стойчо. Между тях двамата няма нито един проведен разговор по телефона, той не е и криминално проявен, няма прякор и това е някакъв журналистически сценарий (бел. ред. - веднага след като се разбра, че е обвинен, Любенов бе представен като Марио Заека)", заяви адвокат Ангелова и поиска поне мярка "домашен арест" за клиента си. Апелативните съдии обаче прецениха, че показанията на Стойчо Стоев са напълно достатъчни, за да потвърдят най-тежката мярка за неотклонение. "Нямам и никога не съм имал нещо общо с тези престъпления. Изказвам искрени съболезнования към близките", заяви пред съда Любенов.

В началото на годината МВР задържа Стоев и от самопризнанията му разбра, че изчезналата Мирослава е била удушена и заровена край Перник. Именно по неговите показания беше открит трупът на момичето, а малко по-късно Стойчо се самоуби по време на обиск в дома му. Преди смъртта си Стойчо обяснил на полицаите, че негов съучастник е бил Марио Любенов. Двамата отвлекли Мирослава, като имали намерение да поискат подкуп от 250 000 евро от Борислав Чолев – приятел на сестрата на момичето.

В момента единственият обвинен за отвличане и убийство е Марио Любенов. Според психиатрична експертиза обаче мъжът страда от психично заболяване, което остава под съмнение дали той е извършил престъпленията с ясно съзнание. В мазето на Любенов било намерено 10-метрово метално въже, подобно по състав на това, с което е била удушена Мирослава, за което има данни от стружки по пръстите й. Отпечатъци и ДНК обаче не са открити. Стойчо и Марио са се познавали и се срещали, за което имало показания от свидетели. Пак по показания на свидетели, Марио бил забелязан до залата, където Мирослава е тренирала.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови