Под заплаха МОН задължи всички учители да кажат какво да се учи по литература

Александра Маркарян 14 август 2013 в 10:07 7086 23

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС
Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС

След шумния скандал с отпадането на ключови автори и произведения от учебната програма Министерството на образованието и науката задължи всички учители по литература да опишат авторите и произведенията, които трябва да се учат по предмета им.

Задължението им е вменено с писмо от заместник-министъра на образованието Атанаска Тенева от 2 август до директорите на всички училища. То е придружено и със своеобразна заплаха в случай, че някой реши да не се подчини.

Тя придружава базовата информация - че допитването ще се проведе между 5 август и 5 септември и че всички учители трябва да отбележат имената на авторите и творбите, които според тях трябва да се включат в задължителната подготовка от V до XII клас, в електронната платформа АдминМ, където влизат с индивидуален код. Въпросният код, пише в писмото, е "последните 4 цифри от неговия (бел. ред. - на учителя) ЕГН".

За тези, които евентуално биха си помислили да си спестят попълването на таблиците, в писмото е записан следният текст:

"Министерството на образованието и науката ще има възможност да получава информация в реално време колко учители не са започнали работа по проучването, колко работят в момента и колко са го приключили. От друга страна, АдминМ разполага с технически механизми да наблюдава от кои училища нито един учител не е започнал работа в платформата и да се свърже с училището по телефон за изясняване на ситуацията".

Анализ на резултатите от допитването до хилядите учители трябва да бъде обявен до 13 септември, става ясно още от писмото.

OFFNews изпрати въпроси до МОН във връзка с проучването, използването на ЕГН и евентуалните последствия за учителите (училищата), които не участват в допитването.

В отговора си от министерството заобикалят отговора на въпроса ни какви ще са последствия за педагозите, които бойкотират допитването.

"Националното допитване следва да се възприема като покана за диалог, ползите от който са няколко. От една страна, ще имаме мнението на хората, които на практика откриват предимствата и недостатъците на действащото учебно съдържание. От друга, бихме искали да постигнем консенсус относно потребностите и възможностите на учениците. В допитването очакваме да се включат всички учители, които са поканени за участие. Надяваме се, че всеки един от тях ще демонстрира своята отговорност и професионализъм, като участва и дава предложения", се казва в отговора от МОН на въпроса на OFFNews за евентуалните последствия.

Иначе от министерството уточняват, че включените учители са 5907 и че тази допълнителна работа няма да им бъде заплатена.

"Инициативата на Министерството на образованието и науката е изцяло позитивна и допитването до учителите е засвидетелстване на уважение към тях, като не следва участието им да се възприема като допълнителна работа. Всеки преподавател има възможност въз основа на знанията и опита си да направи конструктивни предложения. По този начин той участва в процеса на вземане на решения и показва своята отговорност за формиране на експертното становище относно учебното съдържание по литература", пишат от МОН.

На въпроса ни защо се използват цифри от ЕГН на всеки учител отговорът е: "Решението да се използват последните четири цифри от ЕГН е на техническия екип, изработил допитването. Аргументите са в полза на сигурността и оперативността - тези четири цифри са известни само на анкетирания и на директора на училището, не могат да се забравят и да се променят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков