Отмениха наказанията на магистратите по случая "Приморско"

Юлиан Христов 05 март 2012 в 17:59 1837 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Наказанията срещу магистратите, чиито имена бяха замесени в аферата с придобити апетитни имоти в Приморско, бяха отменени от Върховния административен съд (ВАС).

Три състава на ВАС отмениха дисциплинарните наказания, наложени на колегите им Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков. Делата им се гледаха при закрити врати по тяхно молба, отправена до председателя на ВАС Георги Колев, съобщи "Правен свят".

Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) ги наказа като им намали заплатата с 25% за две години за това, че са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила.

И трите решения по случаите излязоха днес. Наказанията са отменени с един и същ основен мотив – ВСС не е посочил конкретно с кои свои действия съдиите от ВАС са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила.

В мотивите и на трите дела се казва, че липсват данни процедурите по отстъпването на правата за строеж на роднини на тримата, да са свързани с извършени конкретни лични действия от магистратите. И по трите производства липсват данни и не са събирани доказателства от дисцплинарните състави, от които може да се направи извод за извършването на конкретни действия от страна на Генков, Икономов и Урумов във връзка с учреденото право на строеж.

Предисторията В скандала бяха замесени общо пет имена на висши магистрати - Веселин Пенгезов, Панайот Генков, Николай Урумов, Андрей Икономов и бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който бе уволнен заради връзки с Красьо Черния. Скандалът с имотите в Приморско тръгна от публикации, за това че осем парцела с право на строеж са били учредени при бившия кмет на Приморско Димитър Димитров в нарушение на общинските наредби. В края на май 2010 година главният прокурор Борис Велчев разпореди проверки по случаите.

От доклада от проверката при инспектората на ВСС стана ясно, че образуваното още през 2007 година дело по сигнал за неправомерно раздавани от кмета имоти, е водено хаотично. От материалите по делото ставало ясно, че децата на четирима магистрати са получили имоти - Деница Урумова (дъщеря на Николай Урумов), майката на следователя от Бургас Стефан Димитров - Деспина Димитрова , Ана Пенгезова (дъщеря на Веселин Пенгезов), Петър Попов (доведен син на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов), но нямало никакви данни за дъщерята на Панайот Генков Ваня Генкова и за майката на съдия Андрей Икономов Елка Икономова. Имената се появяват чак в доклад на община Приморско, изпратен на главния прокурор през ноември 2009 г. Наблюдаващит прокурор по делото Величка Костова от Окръжна прокуратура-Бургас не е извършила проверка на изложените факти, а директно е  препратила всичко в Областната дирекция на МВР-Бургас. На следващия ден пък е постъпило искане за спиране на делото от МВР.

Изводът от доклада на Инспектората е очевиден - за никого не е било тайна, че роднини на висши магистрати са били замесени в далаверата, но с мотането удобно изтича давността, а с нея и отговорността.

Върховният административен съд окончателно отмени и наказанието, което бе наложено по същия скандал на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той бе освободен от ръководния пост заради аферата, но тричленен състав на ВАС отмени и уволнението. Пенгезов беше отстранен през януари 2011 година от Висшия съдебен съвет. Дъщеря му – Ана Пенгезова, също е една от близките на магистрати, за които стана ясно, че са се с сдобили с апетитни имоти в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаещи се жители на общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови