НЦИОМ: Рейтингите на Борисов и кабинета падат

Последна промяна на 22 ноември 2012 в 14:15 1883 3

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Рейтингът на премиера и кабинета пада през ноември, отчете Националният център на изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

29% от българите одобряват работата на правителството, което е с 2% по-малко от месец септември. В същото време 57 на сто не я одобряват. Премиерът Бойко Борисов запазва доста по-висок личен рейтинг в сравнение с кабинета - 43%, което обаче е с 3 пункта по-малко отколкото през септември. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49%. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ – одобряват го 91% от тях. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически обагрени.

 С непроменен рейтинг остава президентът Росен Плевнелиев (52%). Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват една трета от интервюираните.

 От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях, показва още допитването. В началото на ноември хората, които дават негативни оценки на депутатите, са четири пъти повече от одобряващите ги (68%:17%).

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. В сравнение със септември неодобрението към него намалява с около 2%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите. Българите оценяват положително избора на лидера на БСП за президент на ПЕС, като поставят акцент върху значимостта на този избор за самия Сергей Станишев. 

Към момента най-одобряваните министри са Лиляна Павлова (с одобрение от 50%), Мирослав Найденов (с 42%) и Цветан Цветанов (също с 42). Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов (с 34% одобрение), Николай Младенов (33%), Сергей Игнатов (също с 33%) и Свилен Нейков (31%).

 Най-голям ръст от 7% бележи одобрението за работата на транспортния министър Ивайло Московски - 25%. През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна тенденция регистрираме и в оценките за работата на здравния министър. Нараства критичността към ресорите "социална политика" и "финанси".

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е политикът, радващ се на най-високо доверие – 65% я одобряват. Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%.  

В началото на ноември ГЕРБ остава политическата формация с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5%. Близо 19% от интервюираните симпатизират на БСП, а 6,4% на ДПС. През ноември с 2% нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са 6,2% от интервюираните.

 Като симпатизанти на "Синята коалиция" (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6%, а на "Атака" – 3%. 

 В анкетата си НЦИОМ е помолил хората да отговорят на въпроса, ако сега имаше избори, на които се явят само ГЕРБ и БСП, за кого биха гласували. "В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално – по 96% и от подкрепящите ГЕРБ, и от тези, които симпатизират на БСП, категорично заявяват, че ще гласуват за своите. В тази хипотетична форсирана ситуация 71% от симпатизантите на ДПС биха гласували за БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61% от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22% биха дали гласа си за ГЕРБ, а 17% – за БСП. Половината от симпатизантите на "Атака" също не биха гласували в подобна ситуация, а останалите биха предпочели ГЕРБ. Привържениците на СДС и на ДСБ, както и политически апатичните избиратели по-скоро не биха гласували, ако са изправени пред подобен избор", посочва НЦИОМ. 

 Изследването е проведено между 1 и 7 ноември 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2012 в 07:28

ЩОМ МОСКОВСКИ ВДИГА САМОЛЕТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО , СПУКАНА ИМ РАБОТАТА . РАДВАЙ СЕ НАРОДЕ , УПРАВЛЕНИЕТО НА НИСКОЧЕЛИТЕ , ДЕБЕЛОВРАТИТЕ, БЕЗИДЕЙНИТЕ , ЖЕСТОКИТЕ , ЦИГАНОПОДОБНИТЕ СИ ОТИВА . . ТЪРПЕНИЕ И ГЛАСУВАНЕ СРЕЩУ ГРОБ !!!!!!

23.11 2012 в 04:06

За простотиите, които правителството воглаве с премиера сътвори само през ноември, този рейтинг е просто звездно висок! Тия НЦИОМ не бяха ли нещо на държавна издръжка? Какво ли се чудим тогава, ама кого ли заблуждават?

Да не говорим, че НИТО едно изследване на така наречените социологически агентури(не агенции!) не е представително, защото не отчита броя граждани, отказали да участват в тях. А той е колосален!

Математически, това би изглеждало така: от запитаните 500 граждани, около 325 за казали "какво, проучване ли? абе я вървете на ... си, манипулатори такива!" , тоест повече от 50% твърдо биха отговорили с "не" за подкрепа на всеки от гореизброените. Което сваля тъй нежно обгрижвания рейтинг на премиера-слънце под морското равнище. Тоест, ако да речем че 42% от отговорилите го подкрепят, това са къде 73 души и половина, което като процент от 500 е малко под 15%.
Това е нелицеприятната истина. И само не им викайте "проучвания", а по-скоро хвърляне на боб сред случайно намерени последователи на партията-майка и братовчедка й.

22.11 2012 в 16:41

Е, много стара тази снимка. Александър Цветков, стоящ на нея между премиера и външния министър, вече отдавна не е член на кабинета и ходи немил-недраг по улиците на София, често на гра-дус, търсейки си работа...