Медийният рейтинг на премиера се амортизирал

15 ноември 2012 в 12:33 1954 0

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Вече има известна амортизация на медийния рейтинг на премиера.

Това е един от изводите на шефа на фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов, който днес с екипа си представи проучване за рейтинга на политиците в средствата за масова информация.

 Годишният рейтинг на Бойко Борисов е 2.3, което означава, че положителните публикации за него са над 2 пъти повече от негативните, обясни доцентът. С негативен рейтинг от -1.2 са Симеон Дянков и Цветан Цветанов, а Сергей Станишев е с -1.8.

Прави впечатление, че ГЕРБ изразява отношение в много по-малка степен от БСП, от което може да се направи изводът, че Борисов е взел инициативата и формира мненията на останалите в тази партия, допълни Спасов.

Според класацията на "Медийна демокрация" най-често споменаван във вестниците със 6849 споменавания остава Бойко Борисов, втори е Цветан Цветанов с 2859, а трети Сергей Станишев с 2230. В топ5 са още Симеон Дянков и Росен Плевнелиев.

Най-критичен в публикациите си за премиера е вестник "Сега", докато най-позитивен остава "Телеграф". Много вестници започват да имат неутрално отношение към Сергей Станишев, а "Телеграф" и "Дневник" остават негативно настроени към червения лидер. 

 Росен Плевнелиев е единственият политик, който е по-харесван от премиера, допълни Орлин Спасов.

"Засега сме свидетели на нежеланието да се действа за позитивните промени в медийната среда на политическо ниво. Ако драстичните случаи на натиск върху журналисти бяха запазена марка на провинциалните медии, то вече такива практики се наблюдават и в централни медии", обрисува медийната среда в момента изследователят. "Боя се, че няма никакви видими действия за изкачване на България в класациите на "Фрийдъм хаус" и "Репортери без граници" , а като че ли картината се влошава, каза още доцентът. Много журналисти извършват работата си с чувство на обреченост, че нищо не може да се промени в момента."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови