Министърът на младежта се прочу с незаконен прием на албанци

Последна промяна на 28 май 2013 в 20:53 17767 29

Мариана Георгиева-Бенчева Снимка: БГНЕС
Мариана Георгиева-Бенчева Снимка: БГНЕС

Два корупционни скандала, от които се спаси само благодарение на близостта си с Лютви Местан, са визитката на новата министърка на младежта и спорта.

Мариана Василева Георгиева-Бенчева  е директор на дирекция "Студенти, докторанти и специализанти" в Министерството на образованието и науката в периода 2001 - 2010 година. Тя стана известна за медиите през 2004 г. като главен герой на скандала за незаконен прием на албански студенти в български университети.

През февруари 2004 година македонски студенти разкриват корупционната схема: Срещу 2000 до 5000 лева, платени лично на Георгиева (шеф на изпитната комисия, организираща приемните изпити за ВУЗ-овете ни българите от чужбина), албанци и сърби били класирани на места, определени за българи от чужбина. В някои от случаите това е ставало дори без полагане на приемен изпит.

Според правилата, тези, които не издържат изпитите, могат да учат у нас срещу 30% от таксата за чужденци, която варира между 2400 и 5000 евро. Именно в тази квота са били класирани албанските и сръбските студенти, което е незаконно, защото квотата е само за "лица от българска народност", гласи Постановление №103 на МС.

Предимствата от такъв прием са, освен в пъти по-ниските такси, право на общежитие и стипендия. Ощетени в случая обаче са истинските кандидати, имали право на прием с такива привилегии, някои от които не са класирани въпреки високия си успех. Именно те надигат глас.

След добилите популярност чрез медиите разкрития Георгиева дава пресконференция, на която обяснява, че нередности има, но не тя била виновна. Наказание не следва.

Принос за това, според публикации в медиите, има тогавашният депутат и настоящ лидер на ДПС Лютви Местан. Той лично се срещнал с образователния министър в правителството на НДСВ и ДПС Игор Дамянов и по негово настояване Георгиева не беше уволнена.

Георгиева е отстранена чак през 2010 година от министъра на образованието Сергей Игнатов, след втория шумен скандал.

През 2009 година избухва дълго трупаното напрежение заради системно забавяне на издаването на дипломи за висше образование. Проблемът дирекцията "Студенти, докторанти и специализанти" в МОН, оглавявана от Георгиева. Именно тя е отговорна за организирането, поръчването и доставката на задължителните за дипломите стикери.

Оплакванията от студенти провокират проверка на образователното министерство. Оказва се, че дирекцията на Георгиева е поръчала изработването на стикери на печатницата на депутата от БСП Петър Кънев "Демакс" (която печаташе и протоколите за изборите). Поръчката е направена не въз основа на реалния брой дипломирали се студенти, а на някакви недостоверни списъци от ВУЗ-ве, което е предпоставка за измами. Проверката установява още, че стикерите са съхранявани небрежно - "в шкафове и бюра" от служители в дирекцията, което довело до унищожаването на част от тях, нови поръчки и ново забавяне.

Оказва се, че цената на един стикер излиза 91 стотинки, което е постижение за "Гинес".

В резултат на всички констатации министърът взема решение да закрие цялата дирекция и да прехвърли функциите й към дирекция "Висше образование".

Това явно силно жегва Лютви Местан, който в парламентарно питане и последвали реплики към Игнатов се връща на болната си тема за уволнените служители, най-вече Мариана Георгиева, като обвинява Игнатов, че "прехвърля отговорностите от болната глава на здравата", че оправдава несвършената работа с "предишни директори и предишни служители". За финал се обръща към Игнатов с думите: "Оставам с надеждата, че удобната митологема за предишни дирекции и директори занапред да не ви служи като алиби или параван, зад който да скриете недостатъчната компетентност на новите ви кадри. Надявам се да упражните целия си контрол, за да може да се осигури съответствието между претенцията на служителите вече да управляват супердирекции, със суперотговорности и суперкачество на тяхната работа в министерството".

OFFNews потърси бившия министър Игнатов за коментар какви са били причините за отстраняването на Георгиева от министерството.

Игнатов отрече причината да е бил скандалът със стикерите.

"Знаете, хората говорят много неща. Причината не беше скандал, просто се извършиха структурни промени в Министерството на образованието, при които имаше сливане на дирекции", коментира за проф. Игнатов.

Въпреки всички гафове и съмнения, свързани с работата на Георгиева, и до последния ден на 41-ото Народно събрание тя е личен нещатен сътрудник на Местан, показва справка в архива на Народното събрание.

Георгиева бе кандидат за депутат в 42-рия парламент на ДПС в Ловеч. Голям интерес и бурни коментари предизвика предизборната й реч на митинга на ДПС на 3 май на Демир баба теке. В нея тя обеща пред електората на ДПС да направи всичко възможно, за да се учи майчиният език в училище.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 10:28

Да, като ѝ гледам муцката на снимчицата, ударението май ще е на “разкрачени” – абе и това си е вид “спорт”, най-малкото неква физическа активност, хахаха…

03.06 2013 в 17:21

Става дума за пари! Колкото по-некомпетентна и зависима, толкова повече ще слуша какво и се нарежда. Веднага и прехвърлиха и още две стуктури, по които влизат евро пари - младежки политики и закрилата на детето. Защо? За да учат лингвистика! Господ да ги съди

31.05 2013 в 13:17

В село Джурово се говори особено правилен български език!

31.05 2013 в 13:03

Местан е известен в Кърджали продавач на дипломи тя просто му е била бушона

29.05 2013 в 22:05

Блях. Къде е емотиконката за повръщане. Явно някой цигарен бос много здраво е налял в кампанията. Или това е още едно от условията на ДПС - да не вземе случайно да се намали производството и субсидиите за тутуна.

29.05 2013 в 18:35

Новата министърка е решила да стяга администрацията още през първият ден на министрествуването си: Всички служители стоят на работа / сега 18,30 ч - 29 май 2013 г/, докато тя не реши да ги пусне да си ходят. С методита на начална учителка - всички деца да си напишат по 1000 пъти : "Аз вече ще слушам в час!"
Това е стилът на некадърните и некомпетентните: като не знаеш какво да правиш: Стягай дисциплината.
Жалко и безмислено.
Администрацията си живее своя собствен живот - никой не е прокопсал, като е тръгнал срещу нея.
както казват братята американци : Поживьом, увыдим"

29.05 2013 в 13:15

Не се знае каква е цялата история, затова трябва да сме толерантни. Това, че Мариана Георгиева е учителка, а не спортист, не значи че не е добър мениджър

29.05 2013 в 10:32

Първо се прочу като куртизанка на Лютфито, а чак след това почна далаверата с незаконния прием на мюсулмани и раздаването на български стипендии за тях.

29.05 2013 в 08:44

Тази Мариана Георгиева,"министърката" на СПОРТА, е известна сред студентите българисти във Великотърновския университет с прякора КОНЯ, заради "грациозната" си походка, а заради раболепието си пред БКП колегите я зовяха Мими-мин-та!!!

29.05 2013 в 07:43

Само тези далавери да бяха, с мед да я намажеш. Колко фалшиви дипломи се продадоха не е истина. 5000 лева на бройка за български студент вървеше. Ама това са скандали от бъдещето. Тепърва престоят.